16.1 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Sapunarita, planta care te „curata de impuritati”

De la aceasta planta se foloseste radacina care poarta denumirea de ciuin. Sapunarita, se mai numeste popullar odogaci, sapunul calului, floarea calugarului, floare de sapun, flori albe sau sapunul popii.

Denumirea sapunaritei vine de la faptul ca are in componenta o cantitate mare de saponine, niste substante ce produc spuma atunci cand iau contact cu apa. Asadar, radacina de sapunarita poate fi considerata mama naturala a sapunurilor si detergentilor, datorita conti­nutului in saponine triterpenice, fiind folosita cu multi ani in urma pe post de sapun sau detergent pentru spalat imbracamintea si tesaturile sau de sampon pentru spalarea si mentinerea sanatatii parului. Vezi si: Nucile de sapun. Cel mai bun detergent natural de rufe

Aceasta planta creste pe solurile nisipoase, pe marginea drumurilor sau pe langa garduri. Tulpina si frunzele se recolteaza in perioada martie-mai, iar radacina se poate recolta mai tarziu in octombrie-noiembrie.

Radacina de sapaunarita, numita ciuin-rosu se foloseste mai rar in scopuri medicinale. Datorita continutului ei in saponine ( 4-8% ) are proprietati expectorante. In acelasi timp, mareste diureza si secretia biliara, eliminand astfel toxinele din organism, declara farm. Corneliu Constantinescu in cartea „Plante medicinale in apararea sanatatii”.

Ceaiul de sapunarita se prepara din 2-3 grame radacina maruntita, care se fierbe 30 minute in 250 ml de apa. Dupa racire, se strecoara. In cursul unei zile se iau 3-5 linguri. Se mai poate prepara prin macerare la rece timp de 8 ore, folosindu-se o lingurita de radacina la o ceasca cu apa rece. Se bea toata cantitatea, treptat, in cursul unei zile.

Plagile, eczemele, furunculele, spalate cu fiertura de sapunarita, se vindeca mai repede. Sub forma de bai, ajuta la distrugerea oxiurilor.

Preparatele din radacina de sapunarita sub forma de infuzie la rece, decoct, comprese, bai locale, sunt recomandate in:

-Dischinezie biliara

-Eliminarea toxinelor din organism

-Afectiuni ale cailor respiratorii (astm bronsic, tuse, gripa, bronsite)

-Marirea secretiilor digestive si secretiilor biliare

-Combaterea parazitilor intestinali (oxiuroza). Se fac bai de sezut si clisme

-Afectiuni la nivelul pielii (eczeme, acnee, psoriazis, urticarii, rani, furuncule, plagi,). Se fac spalaturi cu decoct

-Boli genitale (sifilis)

-Reumatism

-Icter

Iata cum se poate prepara un „sapun natural” cu sapunarita:

200 g radacina de sa­punarita se fierb cu 1 litru de apa, timp de 10 minute, apoi se adauga o lingura de bicarbonat de sodiu. Se lasa ila macerat timp de 1 ora. Saponinele din radacina devin solu­bile in pre­zenta bicarbonatului. La final, se filtreaza, iar ex­tractul rezultat poate fi folosit atat ca sapun, cat si ca sam­pon.

Precautii si contraindicatii sapunarita:

Extern, sapunarita nu prezinta efecte secundare negative. Administrata intern, exista cazuri in care pot aparea efecte neplacute cum sunt iritatiile stomacale, starea de voma sau varsaturile. Consumata in exces, planta poate deveni foarte toxica.

Sapunarita trebuie evitata de femeile insarcinate sau mamele care alapteaza si de persoane care au probleme de stomac sau intestinale (de exemplu: ulcere sau boli inflamatorii intestinale).

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole