Retete de prajituri pentru masa de Pasti, adunate din intreaga Romanie

retete-de-prajituri-pentru-masa-de-pasti

Nimic nu se compara cu mesele de sarbatoare. Pe langa preparatele din miel si oua, masa traditionala de Pasti are si multe multe prajituri. Iata cateva dintre cele mai simplu de preparat prajituri pentru sarbatorile pascale.

Retete de prajituri pentru masa de Pasti – Cremsnit:

  • 1750 ml lapte
  • un pachet foi de cremsnit
  • 3 galbenusuri
  • 4 plicuri de budinca de vanilie
  • 6-7 linguri zahar tos
  • 4-5 linguri faina
  • 150 gr de unt
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • praf de sare

Cum se prepara. Se opresc 0,5 litri de lapte, iar restul cantitatii se pune la incalzit alaturi de zaharul tos. Laptele rece se pune treptat peste cele 4 plicuri de budinca, alaturi de plicurile de zahar vanilat, sarea, galbenusurile. Dupa ce s-a omogenizat bine, intreaga compozitie se toarna incet incet peste laptele de pe foc, pentru a se crea o budinca.

Crema se lasa sa se raceasca, cand e gata se adauga si untul la temperatura camerei, batand bine crema sa se incorporeze si untul. Aceasta crema se pune intre doua foi de cremsnit si se lasa la frigider minim 3 ore.

Retete de prajituri pentru masa de Pasti – Prajitura cu mere caramelizate:

  • 8 oua
  • 8 linguri faina
  • 2 cani de zahar
  • 1 kg mere
  • 1 pachet unt
  • esenta vanilie
  • scortisoara dupa gust

Cum se prepara. Se spala merele, se curata de coaja, se taie cuburi si se pune intr-o tava unsa cu ulei sau mai degraba cu unt. Se presara deasupra o cana de zahar, scortisoara si cateva bucati de unt. Se baga la cuptor, pana se caramelizeaza merele si se topesc zaharul si untul, apoi se scoate tava si se lasa la racit.

Se separa albusul de galbenus. Albusul se bate bine alaturi de cealalta cana de zahar, pusa treptat, pana se obtine o crema de bezea. Se pun treptat si galbenusurile, apoi faina, se amesteca incet, la final se pune si esenta de vanilie. Se pune compozitia peste merele caramelizate si se baga la copt. Se serveste ornata cu frisca.

Retete de prajituri pentru masa de Pasti – Fursecuri de ciocolata:

  • 250 gr ciocolata neagra de menaj
  • 150 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 2 oua
  • 200 gr faina
  • 2 fiole esenta de vanilie
  • 30 gr cacao neagra
  • 70 gr zahar pudra
  • 1 varf de cutit drojdie uscata
  • un praf de sare

Cum se prepara. Ciocolata se face bucati, se pune pe foc alaturi de unt. Cand s-au topit, se ia de pe foc si se adauga zaharul. Se amesteca pana se topeste si acesta. Adauga apoi ouale si esenta de vanilie. Separat, se amesteca bine faina, drojdia uscata, cacao si praful se dare. Se adauga peste compozitia de ciocolata.

Se pregateste tava, se unge si presara cu faina si se lasa cuptorul la incins. Aluatul de fursecuri se framanta bine, se intinde cu un sucitor la o grosime de 0,5 mm si se fac forme de iepurasi, oua si alte motive de Pasti. Se coc timp de 20 de minute la foc potrivit, la o distanta de 2-3 cm intre formele din tava. Se tavalesc prin zaharul pudra cat inca sunt calde.

Retete de prajituri pentru masa de Pasti – Prajitura Alba-ca-Zapada:

Pentru aluat:

  • 3 oua
  • o lingura de bicarbonat de sodiu stins in zeama de lamaie
  • 200 ml lapte
  • 125 gr unt
  • coaja de lamaie
  • 200 gr zahar pudra
  • aprox 1 kg faina

Pentru crema:

  • 300 gr zahar pudra
  • 1 pachet unt
  • 3 cani cu lapte
  • 6 linguri faina
  • coaja si zeama de la o jumatate de lamaie

Cum se prepara. Se freaca bine zaharul si untul taiat cuburi, apoi se adauga treptat oua, lapte, bicarbonat, coaja si sucul de lamaie si faina. Se framanta bine de tot aluatul, apoi se imparte in 4 foi, se intind cu sucitorul si se coc la foc potrivit pana devin aurii.

Se freaca untul si zaharul bine, apoi din lapte si faina se face o crema groasa la foc mic. La final in aceasta crema se adauga coaja si zeama de lamaie. Se lasa la racit si apoi se adauga si compozitia de zahar si unt. Se asaza frumos prajitura in tava, punand o foie, apoi un strat de crema. Se lasa la frigider timp de cateva ore, la final de pudreaza cu fulgi de cocos.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.