Retete bebe 9 luni

retete-bebe-9-luni

Supa crema de dovlecei

Ingrediente:

  • 1 dovlecel;
  • 2 linguri de unt;
  • 2/3 linguri smantana;
  • 1 lingura faina;
  • patrunjel verde;
  • sare

Mod de preparare:

  • Se pune dovlecelul la fiert si se mai adauga la supa o lingurita de faina dizolvata in putina apa;
  • Cand da in clocot se pun untul si sarea (doar pentru copiii mai mari de 1 an) – se fierbe cam 45 de min. la foc potrivit;
  • Cand este gata se ia dovlecelul si se da prin blender.
  • Se adauga dovleceii pasta, smantana si patrunjelul; se poate servi si cu crutoane bebelusilor mai mari

Sos alb

Ingrediente:

  • carne de pui
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 linguri faina alba sau integrala
  • 1/2 cana supa de carne sau de legume
  • 1/2 cana lapte (formula pana la 1 an)
  • oregano (patrunjel tocat)
  • sare

Mod de prepapare:

  • Se pune la fiert carnea.
  • Intr-o cratita se incalzeste uleiul de masline impreuna cu faina (atentie a nu se praji).
  • Cand s-au omogenizat bine, se stinge totul cu zeama de la carne si laptele.
  • Se tine pe foc mestecandu-ce incontinuu pana ce sosul devine consistent (cca 3 minute)
  • La sfarsit se adauga oregano, sau patrunjel (dupa preferinta).

Pui cu sos alb si garnitura de orezsos alb

Ingrediente:

  • 400 g piept de pui
  • 40 g ceapa
  • 25 g morcov
  • 25 g radacina patrunjel
  • 75 g unt (margarina)
  • 10 g faina
  • 100 g orez
  • 10 ml zeama de lamaie
  • 1 gabenus de ou
  • sare

Mod de preparare:

  • Preparare pui:

Bucatile de carne spalate se pun la fiert in circa 2 litri de apa cu putina sare si cu zarzavaturile intregi. Carnea se scoate si se pune intr-un vas separat. Zeama se pastreaza pentru orez si sosul alb

  • Preparare sos:

Din 50 g unt, faina si zeama in care a fiert carnea se prepara un sos alb mai subtire, care se fierbe 25 min; apoi se amesteca cu galbenusul si cu 2 g sare, se acreste dupa gust si se toarna peste bucatile de carne fiarta.

  • Preparare Orez:

Orezul se caleste usor in restul de unt. Peste orez te toarna zeama de la puiul care a fiert. Cantitatea de zeama = 3xcantitatea de orez. Se amesteca constant
Bucatile de carne se servesc cu garnitura de orez.

Mamaliguta fiarta in laptemamaliga fiarta in lapte

Ingrediente:

  • 250 ml. lapte (formula pt copiii mai mici de 1 an)
  • 100 ml. apa
  • 2 linguri mari pline cu varf de malai
  • 2 linguri branza de vaci
  • 1 lingura smantana
  • putin unt
  • sare

Mod de preparare:

  • Se pune la fiert laptele indoit cu apa. Pentru copiii mai mici de 1 an se pune lapte formula
  • Cand incepe sa clocoteasca se adauga malaiul “in ploaie”.
  • Se adauga sarea.
  • Se fierbe timp de 25-30 minute, la foc mic, amestecand tot timpul cu o lingura de lemn.
  • Cand mamaliguta este gata, se adauga untul si branza de vaci. Se amesteca bine.
  • Se rastoarna pe o farfurie.
  • Deasupra se pune smantana.

Budinca aperitivbudinca aperitiv

Ingrediente:

  • 1-2 cartofi,
  • sare (doar pentru copiii mai mari de 1 an max 3 grame)
  • lapte cat cuprinde,
  • 20-30 g. unt,
  • 2-3 felii de sunca presata,
  • 3 linguri de branza dulce de vaci,
  • 50 g. cascaval (ras)

Mod de preparare:

  • Se prepara un piure de cartofi (cartofi, sare, unt si lapte), care se imparte in doua parti.
  • Intr-o craticioara mica, unsa cu putin unt, se pune prima jumatate de piure de cartori
  • Peste piureul de cartofi se presara 2-3 felii de sunca (eventual de Praga sau din piept de curcan) taiata marunt
  • Peste sunca se intinde branzica
  • Deasupra se pune cea de-a doua jumatate din cantitatea de piure de cartofi.
  • Se presara cascavalul ras deasupra si se da la cuptor (incins bine) cam 12-15 min.

Supa de galustesupa galusti

Ingrediente:

  • Supa: 2 copane de pui

2 cartofi
2 morcovi
1 ceapa
telina
sare (dupa 1 an)

  • Galustele:

2 oua (pana la 1 an se pune doar galbenusul)
ulei de malsine (1/2 lingurita)
4-5 linguri de gris
un cubulet de unt
sare

Mod de preparare:

Supa:

  • Se curata de coaja cartofii, morcovii.
  • Se pun la fiert: puiul impreuna cu cartofii si morcovii, telina si ceapa intreaga
  • Se lasa sa fiarba

Piure de Conopida, Fasole Verde, Cartofi si Dovleceipiure fasole v

Ingrediente:

  • 1 fir de telina
  • 1 pastaie de fasole verde
  • 2-3 buchetele de conopida
  • 1 cartof
  • 1/4 dovlecel

Mod de preparare:

  • Se curata de coaja cartoful, dovlecelul. Se taie in cubulete
  • Se adauga fasolea verde si buchetelele de conopida
  • Se lasa sa fiarba 40 min dupa care se paseaza prin blender pentru bebelusii sub 1 an

Salata de conopidasalata conopida

Ingrediente:

  • 1 conopida mica
  • 1 lingurita de ulei
  • 1 zeama de lamaie
  • 2 lingurite de lapte, verdeata tocata
  • sare

Mod de preparare:

  • Conopida curatata si taiata bucatele se spala bine si se pune la fiert in apa clocotita, cu lapte.
  • Dupa ce a fiert, conopida se lasa la scurs.
  • Sosul
  • Se pune zeama de lamaie, o lingura de apa, ulei, sare si verdeata tocata marunt
  • Se amesteca sosul cu conopida fiarta

Ficatei de pui la cuptor cu cartofi si morcovificatei cart si morcov

Ingrediente:

  • 2 ficatei de pui
  • 2 lingurite de unt
  • un cartof mediu
  • un morcov

Mod de preparare:

  • ficateii:

Se pun in hartia de copt ficateii de pui si se pune o lingurita de unt in cubulete mici deasupra.
Se impacheteaza bine hartia si se baga la cuptor la foc potrivit circa 1/2 h.

  • garnitura:

Piure de cartofi
sau
Cartofii se fierb bine, impreuna cu morcovii. Dupa ce au fiert, se taie in cubulete potrivite si se adauga untul deasupra.

Pate din ficatei de pasarepate ficat de pasare

Ingrediente:

  • 1 ficatel
  • 1 ou (doar galbenusul pana la 1 an)
  • lapte (formula pana la 1 an)
  • 1 cubulet de unt
  • coaja de paine

Mod de preparare:

  • Se fierbe un ficatel
  • Se fierbe un ou;
  • Se amesteca ficatelul cu galbenusul de ou impreuna cu putin lapte,un cubulet de unt si putina coaja de paine

CIULAMAciulama

Ingrediente:

  • 1 portie x 120 – 150 g
  • Carne de pasare 100g,
  • morcov 15g,
  • albitura 15g,
  • lapte 25ml, (formula pana la 1 an)
  • faina 8g,
  • unt 5g,
  • smantana 10g,
  • sare 1-2g,
  • apa 150-200ml.

Mod de praparare:

  • Bucatile de carne se fierb in apa cu zarzavaturile curatate si taiate in felii mari si cu sarea; apoi, zeama se strecoara.
  • Supei strecurate i se adauga faina desfacuta in putin lapte rece si apoi se adauga si restul de lapte.
  • Se fierbe 15 min, amestecand continuu.
  • Cand ciulamaua este bine fiarta, se adauga smantana, untul.
  • Toata aceasta compozitie, bine amestecata, se toarna peste carnea fiarta.
  • Aceasta ciulama se poate servi cu mamaliguta.
 

You may also like...