Pepenele galben – Cantaloupe. Proprietati si beneficii

beneficii pepene galben - cantalup

Cantalupii sau pepenii galbeni sunt un soi de pepene cu pulpa galbena-portocalie. Denumirea de cantalup provine de la termenul italienesc al satului papal unde au fost cultivate pentru prima data la scara mare, in sec XVIII, Catalupo, un nume care s-ar traduce prin „urlet de lup”.

In perioada Renasterii, la resedinta de vara de la Cantaluppo, in apropiere de Roma, calugarii cultivau pepene galben pentru suveranii pontifi. De aici si numele de cantalup, dat acelui tip de pepene galben sferic, avand coaja de culoarea portocalei si fructul dulce.

Proprietati pepene galben – cantaloupe:

In comparatie cu pepenele rosu, acest soi de pepene este mult mai bogat in vitamine, mai ales in vitamina C si A, cantitati insemnate de potasiu, indicate pentru reducerea cantitatii de sodiu din organism,

Pepenele galben cantaloupe contine mai putina apa comparativ cu cel rosu si putin mai mult zahar decat pepenele galben cu miezul galben-verde (de tip Honeydew), dar acest lucru nu inseamna ca cei suferinzi de diabet nu au voie sa se bucure de el, consumul unei felii de pepene galben nu le va face rau.

Beneficii pepenele galben – cantaloupe:

-Pepenele cantaloupe ajuta la o mai buna digestie. Conform studiilor, organismul are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a digera o portie de pepene, ceea ce este un record atunci cand vine vorba de digestie;

-Pepenele cantaloupe este indicat in diete deoarece un fruct contine doar 275 de calorii, iar consumat la micul-dejun, acesta iti va asigura satietatea cel putin pana la ora pranzului, dar in acelasi timp, ii ofera organismului majoritatea nutrientilor de care are nevoie pentru a functiona corect, inclusiv acizii grasi Omega 3;

-Un consum regula de pepene cantaloupe regleaza aritmia cardiaca si hipertensiunea, aritmie cardiaca;

-Reduce cu nu mai putin de 40% riscul de degenerescenta maculara, de aceea este indicat a fi consumat in mari cantitati;

-Fibrele alimentare din compozitia pepenelui impiedica in buna masura asimilarea grasimilor saturate, in timp ce vitamina A previne oxidarea colesterolului rau (LDL) si depunerea sa pe peretii vaselor de sange. Se tin cure de minim 4 saptamani, timp in care se consuma 1 kilogram de pepen pe zi;

-Acest soi de pepene este indicat si in diabet. Potasiul, calciul si vitaminele A, B, C din pepene ajuta la pastrarea echilibrului metabolic necesar in diabet, protejand organismul de aparitia unor complicatii la nivelul sistemului nervos, al arterelor, ochilor si rinichilor;

-Nectarul proaspat de pepene galben este considerat un adevarat tonic natural, fiind folosit cu succes in caz de febra sau manifestari inflamatorii;

-Pepenele galben cantaloupe are un efect detoxifiant puternic si ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar. Se recomanda nectarul de pepene, baut in cantitati mari;

-Are efect antiinflamator, fiind recomandat in bolile de piele cu manifestari violente (alergii, dermatoze infectioase etc.). Se face o cura de pepene galben de 10-12 zile. Pentru a intensifica procesele de vindecare, se ia de 3 ori pe zi o lingurita cu pulbere de trei-frati-patati, pe stomacul gol, cu putina apa;

-Pepenele galben cantaloupe ajuta tenul uscat, ridat si iritabil. Acesta are rolul de a hidrata si reintinerii pielea. Se face masaj usor cu suc proaspat sau se pun felii subtiri de pepene galben pe fata si se tin timp de 15-20 de minute sa actioneze.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.