Obisnuim sa aruncam cojile fructelor si legumelor, insa aceasta parte poate fi plina de sanatate. Am ales cateva fructe si legume le care coaja este adevarata sursa de vitamine si minerale importante pentru organism.
De ce e bine sa mananci si coaja de banane
Aceasta contine potasiu si vitaminele B6 si B12, dar si o mare cantitate de fibre. De fapt, sunt chiar mai multe fibre in coaja decat in fructul in sine. Tot coaja contine triptofan, un compus care asigura o crestere a nivelului de serotonina, reducand astfel serios riscul de depresie.
De ce e bine sa mananci coaja de la cartof
Aceasta este bogata in potasiu si magneziu, dar si in fier. Prezenta vitaminelor B6 si C este mai mare in coaja decat in miez.
De ce e bine sa mananci coaja de ceapa
Cei mai multi antioxidanti ai acestei legume sunt in coaja. Tot cojile contin quercetina, care ajuta la reducerea tensiuni arteriale si diminueaza gradul de depunere a colesterolului pe artere. Puteti fierbe cojile in supa si le puteti indeparta la final, inainte de servirea mancarii. De asemenea, se pot adauga coji de ceapa in ceaiuri.
De ce e bine sa mananci coaja de la morcovi
Daca la ceapa, banane si cartofi nu ne prea vine sa mancam cojile, nu avem nicio scuza la morcovi. In coaja si in stratul imediat urmator dupa coaja se afla cea mai mare cantitate de fitonutrienti din morcov. Spalarea atenta a legumei face sigura consumarea cojii.
De ce e bine sa mananci coaja de portocale
Sunt de patru ori mai multe fibre in coaja de portocala decat in fruct. In plus, coaja acestei citrice contine flavonoide, care este un antiinflamator.
De ce e bine sa mananci coaja rosiilor
Da, exista si persoane care nu mananca aceasta parte a tomatelor. Licopenul, cea care le da culoare specifica acestor legume, este un antioxidant. Cel mai important beneficiu al licopenului este ca lupta impotriva imbatranirii prematura.
De ce e bine sa mananci si coaja de struguri rosii
Cojitele sunt bogate in resveratrol. Antioxidant extrem de puternic, el inhiba problemele cauzate de expunerea la metale grele. Atentie, insa! Consumati coaja numai daca sunt struguri bio, deoarece, la vita de vie, pesticidele se absorb usor in coaja.
De ce e bine sa mananci coaja de kiwi
Coaja cea paroasa nu e rea deloc, daca puteti trece peste caracteristica aceasta a fructului. Dar trebuie sa stiti ca merita: aproape toate vitaminele acestui fruct sunt in coaja si seminte.
De ce e bine sa mananci coaja de castravete
Coaja este bogata in siliciu, element care ajuta la construirea de colagen, element foarte important pentru rezistenta si elasticitatea pielii.
De ce e bine sa mananci si coaja de pepene roșu
Citrulinele, antioxidanti din coaja acestui fruct, ajuta la dilatarea vaselor de sange, inlesnind o circulatie normala a sangelui. Desigur, nu trebuie sa mancati chiar si partea de culoare verde inchis. Este de ajuns sa consumati partea albicioasa spre verzui dintre miezul rosu si coaja tare.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Sursa: greatnews.ro
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: