Alimente care contin potasiu

potasiu

Potasiul, impreuna cu Na (sodiu), participa la reglarea apei in organism. Este macroelementul cel mai bine reprezentat in toate speciile de fructe. Participa la metabolismul glucidelor si proteinelor, activeaza unele enzime, contribuie la mentinerea echilibrului acido-bazic. 

Mai mult, K este tonic muscular, cardiac, ajuta suprarenalele si intervine in alimentarea creierului cu oxigen. Regleaza activitatea unor hormoni, insulina si adrenalina. Are influenta asupra muschilor, in concentratii mici este excitant, iar in concentratii mari este inhibitoriu, ducand la paralizii.

Influenteaza conductibilitatea si contractibilitatea miocardului. Are rol de transmitere a influxului nervos la locul de unire dintre nervi si muschi. Asupra sistemului nervos vegetativ are efect de excitare a nervilor parasimpatici. Potasiul controleaza folosirea calciului in organism.

Deficitul de k duce la reumatism, scaderea memoriei, oboseli musculare, sensibilitate la raceli (maini si picioare reci), constipatie, lipsa poftei de mancare, mancarimi ale pielii, carii, acnee, bataturi pe talpi, contractii tetanice ale pleoapei si coltului gurii, carcei, odihna dificila, dureri la incheieturi. Razele X duc la deficit de potasiu. De asemenea, potasiu alcalinizeaza sangele, indeplinind unul din cele mai importante roluri in organism. Necesarul zilnic de K este de 3,2 mg.

Alimente cu fosfor:

  • castane (1100 mg),
  • patrunjel radacina, spanac, cartofi, fasole, conopida, urzici, sparanghel, podbal, cicoare, hrean, coada-calului, pir, ardei iute, varza alba, grau, orez, smochine uscate (840 mg),
  • migdale (700 mg),
  • alune (600 mg),
  • nuci (575 mg),
  • struguri, must, pere, castane (410 mg),
  • banane (370 mg),
  • caise (320 mg),
  • coacaze negre (260-872 mg),
  • cirese (279 mg),
  • coacaze rosii (244 mg),
  • smochine proaspete (240 mg),
  • curmale, piersici, macese, prune (167 mg),
  • catina (165 mg),
  • capsuni (161 mg),
  • lamai (149 mg),
  • mere (130 mg),
  • pere (122 mg),
  • polen, miere, otet de mere.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.