7.7 C
București
joi, februarie 22, 2024

Afacere cu topinambur. Cum il cultivi, cum il ingrijesti si unde il vinzi

O leguma din vremea dacilor revine la popularitatea de alta data. Recomandata de nutritionisti, topinamburul sau napul porces  a devenit o afacere profitabila in Romania.

Aceasta planta simpla nu este deloc pretentioasa, se adapteaza usor la toate tipurile de sol, chiar si cele sarace. De asemenea, rezista bine la temperaturi ridicate, precum si la ingheturi. Acesta leguma se potriveste foarte bine pe solurile romanesti si nu necesita interventii speciale.

Afacere cu topinambur – Sfaturi pentru cultivarea topinamburului

Dezavantajele acestei specii in cultura sunt perioada de vegetatie foarte lunga si curatarea dificiala a tuberculilor neuniformi. In plus, leguma epuizeaza solul foarte tare, de aceea dupa recolta solul trebuie fertilizat si cultivat cu plante mai putin exigente in fertilitatea pamantului.

Topinamburul are nevoie de foarte mult spatiu pentru crestere si dezvoltare. Pentru cultivare se aleg tuberculii mari si mijlocii, evitandu-se cei taiati sau sectionati, care pot putrezi usor. Tuberculii violeti sunt net superiori celorlalte soiuri de topinambur, de aceea acestia sunt de preferat pentru inceperea afacerii.

Se planteaza in camp din februarie pana in aprilie, distanta intre randuri sa fie de 70 cm, iar intre plante de 50-60 cm, astfel se pot planta cam 9000-11.000 de plante pe ha. Se planteaza 1-2 tuberculi la o adancime de 8-10 cm.

Afacere cu topinambur – intretinerea

Intretinerea este minima pentru acest soi, tocmai de aceea investitia este mica, dar castigul poate fi imens. Doar in cazuri de seceta extrema, campul cultivat trebuie udat. Campul se praseste de 2-3 ori, iar tulpinile se pot taia cand trec de 150 cm, doar daca deranjeaza.

Singurul daunator cunoscut sunt soarecii de camp. Un alt minus este faptul ca tuberculii recoltati se pastreaza foarte greu, caci se usuca repede. Insa, cea mai buna solutie este ca tuberculii sa se pastreze in sol pana cand sunt pusi sub vanzare. Acestia rezista fara probleme si la temperaturi de minus 30-40 de grade.

Afacere cu topinambur – intrebuintarile topinamburului

O productie medie de topinambur pe ha este si de 40-50 de tone, iar kg de tuberculi este intre 4-5 lei, astfel se poate ajunge usor la un profit de aproximativ 200.000 lei pe ha. Si asta in conditiile in care nu se folosesc ingrasaminte, iar investitia se face doar in tuberculii cumparati pentru cultivare, adica in jur de 4.000 de lei.

Tulpinile de topinambur, care pot creste si pana la 3 m au si ele diverse intrebuintari. Pot fi vandute in industria centralelor termice, deoarece se folosesc la producerea de peleti. De asemenea, mai pot fi folositi cu increderea in obtinerea de biomasa pentru biocombustibil, dar si in industria spirtului.

Din 100 kg de tuberculi se pot obtine intre 7-10 litri de alcool de 35 de grade tarie. Mai mult, tuberculii mai pot fi folositi in gospodarii, ca hrana pentru animale sau in industria alimentara si cea a medicamentelor. Inulina, o substanta ce se afla din abundenta in tuberculi are procentul cel mai mic de glucoza si zaharoza, comparativ cu alte plante.

Astazi, tot mai multe tari considera aceasta planta o delicatesa (Elvetia este un exemplu), fiind prelucrata sub forma de sirop sau alcool. Insa din topinambur se poate face si dulceata, iar daca romanii ar dispune de tehnologia de extragere a zaharului lichid din aceasta planta, acesta ar fi net superior celui din sfecla de zahar, de exemplu.

Un borcan de 270 de grame de dulceata de topinambur ecologic costa intre 20-23 de lei.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole