7 motive care te vor convinge sa alegi ciocolata neagra la desert

7 motive care te vor convinge sa alegi ciocolata neagra la desert

Istoria ciocolatei incepe cu 2000 de ani in urma, cand mayasii au descoperit arborele de cacao, in padurea tropicala si au facut o bautura aromata din semintele macinate.

Trebuie stiut ca, in general, cu cat ciocolata este mai neagra, cu atat are un continut mai mare de cacao. Cacaua naturala are un gust mult mai amar – flavanoizii fiind cei care dau gustul amar ciocolatei, insa acestia sunt responsabili si de multiple beneficii pentru sanatate.

Ciocolata neagra este formata doar din grasi­mea extrasa din cacao (un­tul de cacao) si partea nea­gra, foarte aromata, din boabele de cacao, la care se mai adauga foarte putin zahar. Aceasta contine mangan, cupru, fier, magneziu dar si o sursa buna de fibre si fosfor. Contine flavonoli antioxidanti si teobromina, o ruda a cafelei, care reduc oxidarea colesterolului, un factor care influenteaza bolile de inima si imbunatatesc flixul sangvin.

Iata mai jos care sunt beneficiile ciocolatei negre pentru sanatate:

  • Conform celor mai noi studii, ciocolata neagra este un antioxidant redutabil. Aceasta incetineste procesul de imbatranire si previne aparitia mai multor afectiuni. De asemenea, studiile arata ca in timpul topirii ciocolatei in gura, creierul uman cunoaste o crestere a activitatii electrice, iar ritmul cardiac creste mai mult decat in timpul unui sarut pasional, iar senzatia dureaza de trei ori mai mult;
  • Ciocolata neagra determina or­ga­nismul sa puna in circulatia sanguina sub­stante care determi­na musculatura neteda a vaselor de sange sa se dilate, ceea ce aduce la sca­derea tensiunii arteriale. Efectul apare dupa 1 ora de la in­gerare si dureaza aproximativ 2-3 ore. Se consuma 2 patratele (14 gr ciocolata nea­gra) odata;
  • Datorita continutului ridicat de fibre, ciocolata neagra mentine scazute valo­rile colestero­lu­lui si anumite substante anti-oxidante din cacao, impiedica depunerea colesterolului si a grasimilor pe vasele de sange;
  • Un con­sum sistematic de ciocolata neagra, aduce la o scadere a ris­cului de infarct si accident vascular de aproximativ 40%. Aceste rezultate surprinzator de bune se dato­rea­za efectului principiilor active din cacao asupra colesterolului, trigliceridelor si a tensiunii arteriale, dar si asupra psihicului;
  • Flavo­noidele din ciocolata neagra au actiuni extrem de im­por­tante si pentru piele: imbunatatesc circulatia sanguina la nive­lul pielii, ajuta la men­tinerea densitatii si a gra­dului de hidratare optima a pielii si impiedica actiu­nea nociva a radiatiilor ultra­violete, prevenind aparitia diferitelor forme de cancer al pielii;
  • Flavonoidele din ciocolata neagra intensifica circulatia sanguina in zona creieru­lui, ceea ce permite o mai mare capacitate de efort intelectual, o concentrare mai buna. La varstnici, consumul sistematic al ciocolatei negre inceti­nes­te aparitia dementei vasculare si a Alzheimerului;
  • Consumul cioco­latei negre reduce nivelul de stres la mama si, impli­cit, la fat. In plus, continutul ridicat de fier si vitamina B12 ajuta copilul sa se dezvolte normal, prevenind astfel posibilele probleme post-natale.

Trebuie sa tinem cont ca cio­colata neagra este, totusi, un aliment bogat in calorii si din acest motiv, aceasta nu trebuie consumata in doze mai mari de 30 de grame pe zi, peste aceasta cantitate, crescand riscul de ingrasare. Se recomanda administrarea ciocolatei intre mese, pentru a nu interfera prea mult cu pro­cesele digestive si pentru a uniformiza elibe­rarea glucozei in sange.

Atentie! Amestecul de ciocolata cu lapte anuleaza efectele benefice ale moleculelor de cacao.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.