Oamenii sunt indemnati sa ia un supliment de vitamina D pentru a reduce riscul de infectare cu COVID-19.
Pacientii spitalizati cu COVID-19 care aveau deficienta de vitamina D au prezentat rezultate mai grave decat cei cu niveluri normale de vitamina, a raportat un cercetator.
Nivelurile scazute de vitamina D din organism poate reprezenta un risc mai mare de infectare cu covid-19
Nivelurile scazute de 25-hidroxivitamina D [25 (OH) D] la pacientii spitalizati cu COVID-19 au fost asociate cu dezvoltarea sindromului de detresa respiratorie acuta care necesita admiterea la UCI (OR 1,06, 95% CI 1,01-1,12, P = 0,038), potrivit Luigi Gennari, MD, de la Universitatea din Siena din Italia, la reuniunea virtuala a Societatii Americane pentru Cercetarea Oaselor si Mineralelor, scrie news.sky.com.
Nivelurile de 25 de vitamina D sub 20 ng / ml au fost, de asemenea, asociate cu o mortalitate mai mare in randul acestor pacienti (OR 1,18, 95% CI 1,02-1,37, P = 0,029), potrivit Gennari si colegii sai.
Consecintele clinice ale infectiei cu virusul SARS COVID-19 variaza de la benigne la fatale, a spus Gennari. In timp ce multi pacienti sunt asimptomatici, altii au simptome usoare, iar unii prezinta o boala severa care pune viata in pericol, caracterizata in principal de pneumonie interstitiala care poate evolua catre sindromul de detresa respiratorie acuta si moarte din cauza insuficientei respiratorii, precum si a altor complicatii.
Vitamina D este un regulator important al functiei imune si moduleaza raspunsul inflamator la infectie. „Intr-adevar, vitamina D prin receptorul sau poate fi implicata in reglarea multor cai care par a fi implicate in progresia si severitatea COVID-19 prin refuzarea furtunii de citokine, protejarea integritatii barierei epiteliale si limitarea protrombotica, stare frecvent observata in cazuri severe de COVID-19 „, a mai declarat el.
Suficienta vitaminei D a fost asociata cu un nivel semnificativ scazut al inflamatiei si cu niveluri mai ridicate ale celulelor imune in sange, in noile cercetari de la scoala de medicina a Universitatii din Boston.
Nivelurile mai ridicate de limfocite au fost legate de reducerea furtunilor de citokine – eliberarea prea multor proteine in sange prea repede – care este unul dintre modurile in care infectiile cu coronavirus pot ucide.
Probele de sange pentru masurarea nivelului de vitamina D au fost prelevate de la 235 de pacienti internati la spital cu COVID-19, a explicat studiul publicat in revista PLOS ONE.
Acesti pacienti au fost urmariti pentru rezultate clinice, inclusiv severitatea infectiilor lor, indiferent daca si-au pierdut cunostinta, daca au avut dificultati de respiratie pana la punctul de a deveni hipoxic sau daca au murit.
La pacientii cu varsta peste 40 de ani, cei care aveau un nivel suficient de vitamina D au fost cu peste 51% mai putine sanse de a muri decat pacientii cu deficit.
Vitamina D ajuta si in cazul prevenirii altor virusuri
Potrivit doctorului Michael Holick, care a publicat recent un alt studiu constatand ca suficienta vitamina D poate reduce riscul de a lua coronavirusul cu 54%, vitamina poate ajuta si impotriva altor virusuri care afecteaza tractul respirator superior.
„Exista o mare ingrijorare ca o combinatie dintre o infectie gripala si o infectie virala coronala ar putea creste substantial spitalizarile si decesul din cauza complicatiilor din aceste infectii virale”, a spus dr. Holick.
„Deoarece deficienta si insuficienta vitaminei D sunt atat de raspandite la copii si adulti in SUA si in intreaga lume, in special in lunile de iarna, este prudent ca toata lumea sa ia un supliment de vitamina D pentru a reduce riscul de a fi infectat si de a avea complicatii din cauza COVID-19. ,” a mai adaugat.
Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina daca suplimentele cu vitamina D ar putea reduce riscul de infectie cu noul coronavirus si chiar severitatea COVID-19, au spus autorii studiului.
Grupul Meltzer considera ca este nevoie de studii pentru a identifica strategii pentru suplimentarea cu vitamina D care ar putea fi cele mai eficiente in anumite grupuri de oameni.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: