4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Un studiu arata ca Dieta Atlantica poate imbunatati colesterolul si poate micsora talia

Un nou studiu a descoperit ca Dieta Atlantica poate fi legata de rezultate mai bune in ceea ce priveste sanatatea. Oamenii de stiinta au constatat ca persoanele care au adoptat Dieta Atlantica, o modalitate traditionala de alimentatie in Portugalia si Spania, au avut mai putine sanse sa dezvolte sindrom metabolic dupa 6 luni.

Sindromul metabolic este un grup de cinci factori de risc pentru sanatate care pot duce la diabet, boli de inima si accident vascular cerebral. Acestia includ niveluri ridicate de zahar in sange, tensiune arteriala crescuta si circumferinta mare a taliei.

Dieta Atlantica pune accent pe alimente sezoniere, locale, proaspete si minim procesate, precum legumele si fructele, cerealele integrale, cartofii, nucile (in special castanele) si leguminoasele, pestele si fructele de mare si uleiul de masline. Persoanele care au urmat Dieta Atlantica, o modalitate traditionala de alimentatie in unele parti din Portugalia si Spania, si-au redus sansele de a dezvolta sindrom metabolic, arata un nou studiu.

„Acest studiu a aratat beneficii pentru mai multe aspecte ale sanatatii, cum ar fi nivelurile de colesterol, tensiunea arteriala, controlul zaharului din sange si obezitatea, dar aceste rezultate nu ar trebui sa surprinda, deoarece dieta este foarte similara cu dieta mediteraneana, bine studiata si benefica”, a declarat dr. Cheng-Han Chen, cardiolog interventionist si director medical al Programului de Inima Structurala de la MemorialCare Saddleback Medical Center din Laguna Hills.

Studiul a fost publicat pe 7 februarie in jurnalul JAMA Network Open.

Vezi si articolul: Studiu: Trecerea la o dieta vegana si keto poate imbunatati sistemul imunitar in 2 saptamani

Cum a fost realizat studiul

Studiul, care a avut loc intre anii 2014 si 2015, a implicat peste 200 de familii recrutate dintr-un centru de ingrijire primara dintr-un oras rural din nord-vestul Spaniei.

Familiile au fost repartizate aleatoriu sa urmeze fie Dieta Atlantica (121 de familii, inclusiv 270 de adulti), fie dieta lor obisnuita (110 familii, inclusiv 248 de adulti).

Toti participantii erau de etnie spaniola, varsta medie fiind de 47 de ani, iar aproximativ 60% erau femei. Familile aveau in medie doi pana la trei membri.

Persoanele care au urmat Dieta Atlantica au participat la trei sesiuni de educatie nutritionala si au primit sprijin suplimentar, cum ar fi un curs de gatit, o carte de retete si cosuri alimentare gratuite cu alimente specifice dietei.

La inceputul si dupa 6 luni de la inceperea studiului, cercetatorii au colectat informatii de la participanti despre ceea ce au mancat (folosind un jurnal alimentar de 3 zile), activitatea fizica, utilizarea medicamentelor si alte factori.

Cercetatorii au masurat variabile metabolice la centrul de ingrijire primara: circumferinta taliei, nivelurile de trigliceride, nivelurile de colesterol HDL, tensiunea arteriala si nivelurile de glucoza pe nemancate.

Adoptarea dietei Atlantice a ajutat la reducerea riscului de sindrom metabolic

Mai mult de 450 de participanti nu au avut sindrom metabolic la inceputul studiului. Dintre acestia, 3% dintre persoanele care au urmat Dieta Atlantica au dezvoltat sindrom metabolic dupa 6 luni, comparativ cu 7% dintre cei care au urmat dieta lor obisnuita.

In general, persoanele care au urmat Dieta Atlantica au inregistrat imbunatatiri ale circumferintei taliei, obezitate in jurul mijlocului si colesterolului HDL – dar nu si ale tensiunii arteriale, nivelurilor de trigliceride sau ale nivelurilor de glucoza pe nemancate.

„Rezultatele arata ca respectarea acestei diete poate duce la imbunatatiri in diverse factori de risc asociate cu bolile cardiovasculare si sindromul metabolic”, a spus Routhenstein.

In plus, 117 participanti au inceput cu sindrom metabolic. Dupa 6 luni, aproximativ o treime dintre persoanele din ambele grupuri nu mai indeplineau aceste criterii. Acest lucru sugereaza ca Dieta Atlantica a beneficiat in principal persoanelor care nu dezvoltasera inca sindrom metabolic.

Cu toate acestea, 6 luni nu ar putea fi suficiente pentru a „evalua corect schimbarile metabolice”, au scris cercetatorii in articol.

Un studiu pe termen lung publicat in 2021 in BMC Medicine, totusi, a descoperit ca adultii mai in varsta din Spania care au urmat mai strans Dieta Atlantica au avut mai putine sanse sa moara din orice cauza pe parcursul unei urmariri medii de 11 ani.

Cum sa incepeti Dieta Atlantica

Un aspect cheie al Dieta Atlantica este accentul pus pe alimentele sezoniere, locale, care difera de la regiune la regiune. Dar chiar si daca nu aveti aceleasi tipuri de alimente locale in zona dvs., Chen spune ca principiile generale ale Dieta Atlantica va pot indruma catre o alimentatie sanatoasa.

„Mai ales dieta pune accent pe o varietate de alimente proaspete si sezoniere, incluzand legume, fructe, cereale integrale, fasole, nuci, peste, fructe de mare si carne – care sunt toate componente nutritive si sanatoase ale unei diete echilibrate. In plus, accentul sau pe alimentele care sunt minim procesate este o lectie pe care o putem integra in obiceiurile noastre alimentare”, a spus el.

Vezi si articolul: 3 mituri despre detoxifiere care te vor ajuta sa alegi o dieta eficienta

Vezi si articolul: Cele mai importante plante medicinale de munte din România

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole