1.6 C
București
marți, noiembrie 26, 2024

Tutunul. Ce pericole si efecte terapeutice are

Tutunul (Nicotiana tabacum) este o planta anuala, erbacee, cultivata pentru a face produse de tutungerie. Initial, francezul Jean Nicot a contribuit la introducerea tutunului in Franta ca planta medicinala, iar mai tarziu s-a reusit extragerea nicotinei din frunze.

Tutun – Pericole pentru sanatate

Tutunul repreznta un factor de risc pentru multe boli, in special de inima, ficat si plamani, iar OMS (Organizatiei Mondiale a Sanatatii) afirma ca folosirea lui reprezinta cea mai mare cauza de deces prematur in lume.

Consumul excesiv de tutun duce la tulburari gastrice. Acestea pot fi combatute cu un ceai de urzica. 1-2 linguri de frunze se iau si se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma chiar si 5-6 cani pe zi. Ajuta si in cazul anemiei si este foarte eficient la eliminarea din organism a toxinelor acumulate prin consumul excesiv de tutun.

Atentie! Fumatul poate duce la cancer in nenumarate cazuri.

Vezi si: Pedicuta, planta care ajuta impotriva dependentei de tutun, alcool si droguri

Totusi, pe langa enormele pericole pentru sanatate, tutunul are si unele efecte terapeutice. Iata care sunt acestea:

Tutunul – Efecte terapeutice

Pe vremuri, bastinasii de pe continentul american, foloseau frunzele de tutun uscate si macerate impotriva muscaturilor de sarpe si a viermilor intestinali. Mai tarziu, tutunul era folosit ca medicament, preparat sub forma de pudra intr-un amestec de grasimi, pentru combaterea paduchilor sau ca adjuvant in prepararea unor unguente antireumatice.

In prezent, din tutun se prepara acidul nicotinic, o substanta cunoscuta si sub denumirea de vitamina PP, folosita des in tratamentul pelagrei (o boala cauzata de o dieta deficitara sau de incapacitatea organismului de a absorbi, fie niacina -una dintre vitaminele complexului B-, fie triptofanul-un aminoacid esential), dar si al altor afectiuni neurologice sau psihice, asa cum sunt boala Parkinson, maladia Alzheimer si schizofrenia. S-a pornit de la constatarea ca in randul fumatorilor numarul cazurilor de astfel de boli este mai redus decat in cazul nefumatorilor. Totusi, aceasta observatie nu trebuie sa ii incurajeze pe fumatori sa-si justifice acest viciu.

O alta afectiune unde s-au observat beneficii ale consumului de tutun este „Sindromul Taurette” (boala ticurilor motorii si verbale).

Dupa cum spuneam si mai sus, tutunul poate preveni aparitia Parkinsonului. Cercetatorii americani au emis o noua teorie conform careia fumatorii prezinta un risc mai mic de a face Parkinson. Teoria s-a bazat pe o cercetare realizata pe cazuri inregistrate in perioada 1960-2004, care au demonstrat o legatura inversa intre cele doua aspecte. Bazele biochimice ale acestei legaturi nu sunt clar determinate, insa se presupune ca nicotina continuta in tutun ar avea un rol protectiv asupra celulelor creierului.

Atentie! Trebuie retinut ca toate aceste efecte terapeutice sunt atribuitei plantei de tutun, nu fumului de tigara.

Vezi si: Metalele grele din fumul de tigara provoaca leziuni cerebrale, paralizie, cancere de plamani si piele

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole