4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Trepadatoarea. Ce efecte are buruiana din gradina ta

Trepadatoarea este o planta erbacee cu un miros neplacut, care creste prin gradini necultivate, in paduri de foioase, de-a lungul drumului, in locuri umede si infloreste toata vara.

In Antichitate, trepadatoarea era cunoscuta si apreciata ca o planta medicinala. In prezent, aceasta nu mai este atat de folosita, deoarece in stare proaspata este toxica, iar in stare uscata isi pierde toxicitatea, insa  are un miros respingator.

Trepadatoarea are in compozitia sa alcaloizi, uleiuri esentiale, substante amare, saponine, trimetilamina, metilamina si un colorant hermidine (albastru indigo).

In scop terapeutic, se utilizeaza planta uscata, in cantitati mici, pentru ca are efect anti-inflamator, emolient, diuretic si expectorant. De la planta se colecteaza planta aeriana din luna aprilie pana in luna noiembrie.

Trepadatoarea – Indicatii terapeutice

Trepadatoarea este recomandata in caz de:

-Tuse si bronsita. Ceaiul de trepadatoare se poate utiliza in caz de tuse si bronsita, deoarece dizolva mucusul si are un efect antiinflamator;

-Pierderea poftei de mancare;

-Constipatie. Ceaiul de trepadatoare este considerat un laxativ relativ puternic, dar efectul sau se simte complet dupa cateva zile. Ca laxativ ar trebui sa fie folosit doar pentru o perioada scurta de timp, deoarece in caz contrar vor fi eliminate toate mineralele si apa din organism;

-Reumatism, guta si hidropizie. Planta are efect diuretic, putand fi folosita ca remediu contra retentiei de apa (cum ar fi picioarele umflate) si ajuta la reumatism, guta si edem;

-Regleaza menstruatia. Frunzele de trepadatoareau efect de reglare asupra menstruatiei;

-Inhiba productia de lapte. Ceaiul de trepadatoare inhiba fluxul de lapte la mamele care vor sa inceteze alaptarea;

-Rani si negi. Extern, se folosesc comprese, spalari, bai, iar impotriva negeilor trebuie sa fie in stare foarte concentrata. Pe vremuri, se utiliza sucul proaspat al plantei inflorite, care se amesteca cu zahar sau cu otet, sub forma unui terci, si se aplica pe negi sau rani cu puroi.

Ceai de trepadatoare – Reteta

Dupa cum spuneam si mai sus, se foloseste doar planta uscata si sub forma de ceai. Ceaiul se prepara dintr-o lingurita planta uscata de trepadatoare la o ceasca de apa rece, se pune pe foc pana la punctul de fierbere, se lasa 5-10 minute la infuzat, dupa care se beau cate 2 cesti pe zi.

Se poate prepara si sub forma de tinctura din planta uscata. In stare proaspata, planta este toxica, dar pentru ca nimeni nu a consumat-o in doze mari, nu sunt cunoscute cazuri de otravire la vreo persoana.

Sfat!

In caz de intoxicare cu planta, incercati sa provocati varsaturi si consumati praf de carbune, iar in cazuri mai grave consultati un medic.

Ceiti si:

Clisma de miere cu trepadatoare. Remediul care te scapa de constipatie

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole