Caria de biberon este o afectiune ce afecteaza din ce in ce mai multi copii. In SUA, de exemplu, 17% dintre copii sunt afectati de aceasta problema, fiind cea mai frecventa afectiune stomatologica la copiii cu varste pana in 3 ani. Iata ce trebuie sa stii despre caria de biberon si prevenirea ei.
Totul despre caria de biberon – Nu lasati copilul sa adoarma cu biberonul in gura
Tot ce inseamna dulce, de la laptele de biberon si chiar cel matern, pana la sucuri nenaturale, hranesc cariile din gura. Astfel, zaharurile din lichide se transforma in acizi puternici pentru smaltul dintisorilor celor mici. Evident, distrugerea smaltului se face incet, dar se accentueaza mai ales atunci cand copiii adorm cu biberonul in gura sau sunt obisnuiti sa stea cu biberonul in gura mereu, chiar si atunci cand merg.
Este o problema destul de serioasa, deoarece pot aparea mai des infectii, iar din punct de vedere estetic este destul de ingrijorator pentru ei, mai ales ca cei mai afectati sunt dintii din fata. Cel mai grav lucru care se poate intampla daca aceste carii de biberon nu sunt tratate este sa fie afectati, mai tarziu, dintii permanenti. Acestia pot sa creasca stramb, sa fie mult mai predispusi la carii sau uneori, chiar sa nu mai iasa.
Alte probleme care pot aparea tin de faptul ca cei mici nu se mai pot hrani corespunzator, iar in unele cazuri cariile pot afecta modul in care se pronunta cuvintele. In cazul in care cariile afecteaza dintii extrem de vizibil este foarte posibil sa nu se mai poata face nimic, decat sa se extraga. In plus, cariile pot fi extrem de dureroase pentru copii, astfel ca starea lor de spirit se va modifica din aceasta cauza.
Prevenirea este mult mai importanta decat tratamentul
Asadar, este foarte important sa se previna cat mai rapid aceasta afectiune. Exista cateva reguli care nu sunt atat de greu de respectat. De exemplu, trebuie sa se evite cat mai mult sa i se dea copilului sa bea din biberon, este suficient sa bea doar inainte de somn. In cazul in care copilul este alaptat, trebuie sa se evita cat mai mult adormirea la san si hrana in timpul noptii, mai ales dupa varsta de 1 an.
Daca cel mic s-a obisnuit sa adoarma cu biberonul in gura, este bine sa nu i se mai permita decat daca biberonul contine apa, alte lichide ii pot afecta dintii. Spalatul pe dintisori este foarte important de cand acestia au inceput sa apara. Astfel, periajul dimineata si seara este indicat si la bebelusii de pana la un an care au mai multi dinti.
Chiar daca uneori este mai simplu pentru parinti sa le dea cat mai mult timp copiilor din biberon, acest lucru nu le face neaparat bine. Tocmai de aceea este important sa fie introdusa cana in locul biberonului chiar inainte de implinirea varstei de un an. Este bine sa se evite hranirea copilului din gura parintilor, deoarece se pot transmite inclusiv bacteriile care cauzeaza cariile.
De preferat, pentru ingiena dintisorilor, este bine sa se foloseasca pasta de dinti cat mai naturala, sa se foloseasca o data pe saptamana sarea sau bicarbonatul de sodiu pentru ingrijirea dintilor. Bicarbonatul are rolul de a distruge bacteriile din gura, astfel protejand impotriva cariilor.
Hranirea bebelusului cu biberonul
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: