3.2 C
București
marți, noiembrie 26, 2024

Tot ceea ce trebuie sa stii despre diabet – cauze, tipuri si solutii

De la cei mai mici la cei mai mari, indiferent de sex sau istoric medical, oricine poate fi afectat de diabet. Numarul persoanelor cu diabet zaharat creste in mod ingrijorator de la an la an, iar importanta controlului acestuia este una cruciala pentru starea de sanatate a acestora.

Ce este diabetul?

Mai intai de toate este important sa intelgem rolul insulinei in organism. Atunci cand mancam, organimsul nostru transforma alimentele in substante nutritive printre care si zahar sau glucoza. Acesta este momentul in care pancreasul trebuie sa secrete insulina pentru a ajuta celulele sa tranforme glucoza in energie. Diabetul apare atunci cand acest sistem nu functioneaza in mod corespunzator, pancreasul nu mai secreta suficienta insulina, iar glicemia creste. Exista in sange glucoza in exces, dar celulele nu o pot folosi. Diabetul este o boala ce trebuie controlata in permanenta, neglijarea acesteia poate duce la orbire, blocaj renal, insuficienta cardiaca sau accident vascular celebral.

Diabetul este de mai multe tipuri:

Diabet zaharat tip 1. Aceasta este forma cea mai severa, iar cei afectati sunt dependenti de insulina. Diabetul zaharat de tip 1 mai este denumit si diabet juvenil, deoarece apare de cele mai multe ori in copilarie, desi nu este o regula.

Acesta poate fi o boala autoimuna ce apare atunci cand anticorpii ataca pancreasul. Sistemul imunitar considera celulele care produc insulina din pancreas ca fiind straine si le distruge. Fara insulina, zaharul nu mai este transformat in energie de catre celule si ramane in sange. Daca nu este tratat, Diabetul zaharat de tip 1 afecteaza vederea, rinichii si inima, putand duce la coma sau chiar deces. Persoana afectata de aceasta boala trebuie sa isi administreze insulina pentru ca celulele sa transforme glucoza in energie.

Diabet zaharat tip 2. Este unul dintre cele mai intalnite tipuri de diabet, fiind denumit si diabet non-insulino-dependent. Chiar daca este intalnit mai mult la adulti, recent un numar tot mai mare de tineri dezvolta diabet de tip 2. In acest caz, pancreasul secreta insulina, insa nu in cantitatea necesara, ceea ce il face mai usor de controlat. Tratamentul se bazeaza mai mult pe dieta si exercitii fizice, dar si pe administrarea de medicamente specifice, pentru ca boala sa nu evolueze in timp.

Diabetul tip 3c. Acesta apare cand pancreasul este deteriorat in urma unei inflamatii ca pancreatita, a unei tumori sau in urma unei operatii. In acest caz nu este afectata numai capacitatea de producere a insulinei, ci si capacitatea de a fabrica alti hormoni si proteine precum enzimele digestive ce ajuta la digerarea hranei. Tratamentul acestui tip de diabet consta atat in administrarea de insulina, cat si de enzime digestive. Diabetul tip 3c este mai rar intalnit, insa este posibil sa existe mai multi bolnavi care au fost gresit diagnosticati, acesta fiind usor de confundat cu diabetul de tip 2.

Pentru a nu isi pune viata in pericol, persoanele diagnosticate cu diabet trebuie sa aiba o dieta sanatoasa, sa faca sport si sa isi controleze zilnic nivelul glicemiei. Site-ul onlinefarmacia.ro ofera cele mai eficiente metode de control ale diabetului precum glucometrele Contour Plus si Contour Plus ONE, bandelete de testare cu prelevarea tip ”A doua Sansa”, ace Microlet, dispozitivul i-Port Advance™ ce faciliteaza administrarea insulinei si suplimentul alimentar Diabil.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole