Sucul de aloe vera este cunoscut si folosit de mii de ani, dar a inceput sa fie tot mai popular in ultimii ani, deoarece studiile recente au aratat ce beneficii incredibile are acesta pentru sanatate.
Sucul de aloe vera provine din frunzele de aloe, care sunt zdrobite, macinate si apoi filtrate pentru a crea un lichid gros, lipicios. Aceste frunze de aloe vera contin majoritatea ingredientelor active, ca de exemplu: vitamine (antioxidantii A, C si E, precum si B12, acid folic si colina), noua minerale (printre care calciu, magneziu, sodiu si potasiu), opt enzime, saponine, acizi salicilici si multe altele. Prin urmare, sucul de aloe vera este o sursa bogata de nutrienti.
Sucul de aloe vera – Beneficii pentru sanatate
1-Ajuta la digestie
Studiile au aratat ca sucul de aloe vera poate imbunatati procesul digestiv si amelioreaza constipatia. Acest lucru se datoreaza antrachinonelor, niste compusi care stimuleaza productia de mucus, creste apa intestinala si creste peristaltismul intestinal.
De asemenea, un raport din 2010, publicat in Journal of Chemical and Pharmaceutical Research, a aratat ca sucul de aloe, consumat regulat, are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii care pot preveni disconfortul, balonarea, crampele si flatulenta daca consumate regulat.
2-Detoxifica organismul
Datorita continutului ridicat de apa, sucul de aloe vera ajuta la eliminarea toxinelor si a altor impuritati din organism, iar acest lucru imbunatateste sanatatea rinichilor, a ficatului, a sangelui si a pielii.
3-Previne iritatia intestinala, arsurile la stomac
Se stie deja ca cel mai bun mediu pentru intestin este un pH echilibrat, dar multi oameni tind sa aiba un stomac prea acid.
Ei bine, se pare ca un raport publicat in Alimentary Pharmacology and Therapeutics Journal arata ca aloe vera are proprietati alcalinizante, ceea ce o face ideala pentru ca stomacul tau sa functioneze normal si sa mentina un echilibru adecvat al microflorei.
Prin urmare, sucul de aloe vera poate opri direct formarea acidului, ceea ce previne boala de reflux de acid si, de asemenea, poate reduce sansele de a dezvolta ulcer gastric.
4-Intareste imunitatea
Conform bazei de date nationale de nutrienti USDA, sucul de aloe vera contine vitamine si minerale, inclusiv vitamina C , A si E, precum si calciu si sodiu . Acest suc, prin urmare, face minuni pentru sistemul tau imunitar. In plus, exista compusi antiinflamatori (acid salicilic) si alti fitonutrienti, cum ar fi antrachinone, care actioneaza ca antivirale si pot oferi sprijin impotriva agentilor patogeni si a bolilor cronice.
5-Protejeaza sanatatea inimii
Sucul de aloe vera poate fi de folos si in cazul afectiunilor cardiovasculare.
Acesta ajuta la scaderea nivelului de colesterol si trigliceride in mod natural, reducand astfel riscul de boli cardiace asociate. De asemenea, un raport din 2012 bazat pe efectele gelului de frunze de aloe vera asupra unora dintre factorii de risc de ateroscleroza si formarea de dungi grase la iepurii hipercolesterolemici, a aratat ca a scazut semnificativ nivelul de colesterol total la iepurii care au primit o dieta bogata in colesterol.
6-Promoveaza sanatatea pielii
Sucul de aloe vera este bogat in antioxidanti si vitamine care imbunatatesc sanatatea pielii (ii ofera stralucire naturala, reduce aspectul liniilor fine si al ridurilor prin stimularea fibroblastelor care produc fibre de colagen si elastina). In plus, acesta este plin de apa si lucreaza pentru a hidrata corpul, ceea ce imbunatateste sanatatea si aspectul pielii.
De asemenea, studiile efectuate pe soareci au aratat ca ingerarea gelului de aloe vera este eficienta pentru vindecarea ranilor, iar aplicarea directa a extractului s-a dovedit ca imbunatateste arsurile solare si afectiunile pielii cum ar fi herpesul, psoriazisul, degeraturile si inflamatia pielii.
Vezi si: Cum sa prepari rapid un tonic facial pentru ten gras cu aloe vera si hamamelis
Efectele secundare ale sucului de Aloe Vera
Chiar daca are numeroase beneficii pentru sanatate, exista si unele efecte secundare, inclusiv efectele sale laxative, interactiunile negative cu anumite medicamente, inflamarea pielii, reactii alergice, complicatii cu sarcina si posibile efecte asupra inima.
De exemplu, consumat in cantitati mici, sucul de aloe vera ajuta la digestie, dar consumat in cantitati mari poate provoca diaree (contine antrachinona, un compus care poate avea efecte laxative asupra organismului).
De asemenea, anumite medicamente, pot interactiona negativ cu ingredientele active din sucul de aloe vera si pot exacerba pierderea de potasiu.
Totodata, cercetarile au aratat ca acest suc are efecte stimulatoare si poate provoca contractii uterine. Prin urmare, nu este recomandat femeilor insarcinate.
Vezi si: Tratamente cu Aloe Vera – planta miracol
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: