3.7 C
București
miercuri, noiembrie 27, 2024

Strugurii ursului, remediul eficient in caz de cistita. Cum se administreaza si ce precautii are

Strugurii ursului (Arctostaphylos uva-ursi) este un arbust mic ce creste in zona de munte si se asemana foarte mult cu afinul. Are o tulpina taratoare, creste pe pamant, cu frunze alternante, ce se pastreaza mereu verzi. Acest arbust este protejat de lege, pentru ca este din ce in ce mai rar, astfel incat trebuie sa achizitionati planta doar din magazinele naturiste, sub forma de ceaiuri, tincturi sau capsule.

 In scop terapeutic, de la aceasta planta se folosesc doar frunzele, care au un gust dulceag si astringent, iar fructele mici si rosii sunt doar pentru ursi. Frunzele se colecteaza din aprilie pana in octombrie.

Frunzele plantei contin arbutozida, un derivat gli­cozidat al hidrochinonei, ca­re, alaturi de alte glucizide fe­no­lice (arbutina, metilarbu­ti­na), prezinta proprietati dezin­fec­­tante si antiseptice, in com­ba­­terea multor specii de micro­or­ganisme (Staphylococcus au­re­­us, Escherichia coli, Bacillus sub­tilis, Mycobacterium smeg­ma­­tis si Shigella sonnei). Totodata, frunzele mai contin si taninuri galice si ca­tehinice, flavonoide, rezine si a­cizi organici, al caror ansamblu asigura proprietati antisep­ti­­ce, antibacteriene, dezinfec­tan­t­e urinare, antihemoragice, as­tringente si diuretice.

Strugurii ursului – Remediul eficient pentru cistite

Frunzele acestei plante sunt considerate a fi cel mai cunoscut remediu pentru cistite. Acestea contin arbu­tina, o substanta care in urina (cu conditia ca aceasta sa fie alcalina) se transforma intr-un antibiotic foarte puter­nic si cu spectru larg, care elimina cistita bacte­riana. Arctostaphylos uva-ursi a fost aprobat pentru tratarea inflamatiilor tractului urinar inferior de Comisia E a Institutului German pentru Medicamente si Instrumente Medicale (agentie guvernamentala ce evalueaza siguranta si eficacitatea produselor din plante).

Ca astringent, arbustul micsoreaza straturile superioare ale mucoaselor, reducand astfel secretiile, calmand iritatiile si imbunatatind starea tesutului. Strugurii-ursului contine substante ce stimuleaza producerea de celule noi, ajuta la eliminarea din organism a unor bacterii prin urina. Totodata, actiunea sa diuretica mai poate indeparta efectul de balonare asociat menstruatiei.

Frunzele de strugurii ursului mai sunt indicate si in caz de: bronșită, deficit de vitamina C, pietre la vezica urinara, pielonefrita, nisip la rinichi, enurezis, probleme ale vezicii biliare si dureri de cap.

Se ad­mi­nistreaza sub forma de extract uscat, care este foarte bogat in prin­cipii active si are o actiune rapida si intensa. Totodata, in maga­zinele naturiste exista strugurii ursului sub forma de capsule, care se administreaza cate 1-2 capsule, de trei ori pe zi, in cure de minimum 12 zile.

Pentru a prepara o infuzie din strugurii-ursului, se adauga o cana cu apa clocotita peste 2 lingurite cu frunze maruntite. Se lasa 3 minute la infuzat, apoi se strecoara. Se consuma cate 3 cani de infuzie pe zi.

Strugurii ursului – Precautii si contraindicatii

-Unul dintre efectele secundare ale diurezei este scaderea nivelului de potasiu din organism, este recomandat sa cresteti aportul de legume proaspete si banane in perioada tratamentului cu frunze de strugurii ursului.

-Nu se depasesc cantitatile recomandate, iar tratamentul nu trebuie sa dureze mai mult de 1 saptamana, deoarece poate provoca iritari ale mucoasei gastrice, din cauza continutului de tanin.

-Planta nu este recomandata celor care au probleme cu inima si nici femeilor insarcinate.

-In cazul in care suferi de boli de rinichi, tensiune arteriala sau ulcer gastro-intestinal, consulta medicul inainte de a consuma planta. Efectele secundare pot include iritabilitate, greata, varsaturi, insomnie si crestere a fecventei cardiace.   

Remedii naturiste pentru cistita

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole