5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Simptomele deficientei de calciu. Care este doza zilnica recomandata?

Calciul este cel mai popular mineral natural, care este o componenta esentiala a corpului uman. Calciul reprezinta aproximativ 40% din greutatea totala a mineralelor corporale si aproximativ 1,5% din greutatea corporala totala. Este absolut necesar pentru ca toate sistemele corpului sa functioneze corect. De aceea, ne-am gandit sa va aratam care sunt Simptomele deficientei de calciu si care este doza zilnica recomandata.

In plus, calciul tinde sa fie descris ca un erou pentru protejarea corpului uman de osteoporoza. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor chiar nu inteleg cum functioneaza calciul. Calciul se gaseste in alimente si in organism ca un atom cu o sarcina +2 (Ca ++ sau Ca2 +). Prin urmare, atomii de calciu sunt cei mai stabili dupa ce au renuntat la doi electroni. Datorita acestei incarcaturi pozitive grele, calciul interactioneaza puternic cu substantele care au o sarcina negativa. Acest lucru ii permite sa formeze complexe minerale gasite in os si dinti, precum si sa interactioneze cu proteinele pentru a face lucrurile sa se intample in anumite celule.

Exista un proces de reglementare complicat, care mentine nivelul de calciu din sange stabil atunci cand o persoana este in stare buna de sanatate. Aceasta implica absorbtia calciului din alimente, depozitarea calciului in os, eliminarea excesului de calciu in urina si resorbtia calciului in sange din os daca nivelul scade. O serie de hormoni si vitamine ajuta la reglarea acestui proces. Hormonul principal se numeste hormon paratiroidian si este necesar ca organismul sa mentina un nivel normal de calciu. Vitamina D este, de asemenea, esentiala pentru ca organismul sa absoarba si sa utilizeze calciu.

Pentru majoritatea oamenilor, nivelul de calciu din sange ramane normal si nu provoaca niciodata o problema. Cu toate acestea, multi oameni dezvolta un deficit de calciu in oase pe masura ce imbatranesc. De ani de zile nu au ingerat suficient calciu in dieta, iar organismul a folosit calciul din oase pentru a mentine nivelurile ridicate. In cele din urma, persoanele cu continut scazut de calciu vor avea o masa osoasa mai mica, precum si o deteriorare a tesutului osos. Aceasta se numeste osteoporoza. Oamenii se pot simti bine si pot fi complet constienti de aceasta problema pana cand rup un os sau un medic ii examineaza pentru osteoporoza. Vezi si: Un arbore ce contine de 17 ori mai mult calciu ca in lapte si de 25 de ori mai mult fier decat in spanac. Iata despre ce arbore este vorba!

Ce alimente furnizeaza calciu dietei noastre?

Multe alimente au cantitati excelente si foarte bune de calciu. Acestea includ produse lactate, cum ar fi lapte, iaurt si branza mozzarella si cheddar. Alte alimente cu cantitati mai mari de calciu includ lapte de soia, sardine, suc de portocale fortificat, tofu, cereale intefgrale, varza si napi. Cu toate acestea, multi oameni nu obtin o cantitate suficienta de calciu din alimente. Pentru ei, in mod normal, se recomanda administrarea suplimentelor zilnice. Calciul se vinde de obicei sub forma de carbonat de calciu sau citrat de calciu. Pentru a fi absorbit, carbonatul de calciu necesita acid stomacal. Prin urmare, trebuie consumat cu alimente. Citratul de calciu poate fi luat cu sau fara alimente.

Doze zilnice recomandate

  • Bebelusi pana in 6 luni – 210 mg/ zi
  • Copii intre 6 luni- 1 an – 270 mg/ zi
  • Copii 1-3 ani – 500 mg/zi
  • Copii 4-8 ani – 800 mg/zi
  • 9-18 ani – 1.300 mg/zi
  • Adulti 19-50 de ani – 1.000 mg/zi
  • Adulti de peste 50 de ani – 1.200 mg/zi
  • Femeiele insarcinate si care alapteaza pana in 18 ani – 1.300 mg/zi, peste 19 ani – 1.000 mg/zi

Care sunt simptomele deficientei de calciu?

Corpul uman face tot ce poate pentru a mentine cantitatea de calciu din sange intr-un interval normal. Daca nu este ingerat suficient calciu in alimente sau suplimente, organismul va incepe sa scoata calciu din oase. De asemenea, va permite ca mai putin calciu sa paraseasca corpul in urina. Daca toti hormonii din corp functioneaza corect, inclusiv un nivel suficient de ridicat de vitamina D, nivelul de calciu din sange va fi normal.

O cauza a hipocalcemiei, care inseamna scaderea calciului in sange, este hipoparatiroidismul. Aceasta inseamna ca glandele paratiroide nu functioneaza corect. Glandele paratiroide se afla in gat, de ambele parti ale glandei tiroide, in jurul nivelului marului Adam. Glandele paratiroide pot fi indepartate accidental in timpul interventiei chirurgicale tiroidiene. Pot fi infiltrate de cancer. Exista conditii genetice (mostenite) care pot provoca hormon paratiroidian scazut.

Exista si alte probleme care afecteaza metabolismul calciului. Nivelurile inadecvate de vitamina D sau nivelurile anormale de magneziu pot contribui la niveluri scazute de calciu. Rinichii joaca, de asemenea, un rol in mentinerea constanta a cantitatii de calciu din sange. Cercetarile au aratat ca exista mult mai multi factori care reglementeaza nivelul calciului decat au fost identificati anterior, in ceea ce priveste alte minerale, cofactori si vitamine.

Cea mai frecventa problema asociata cu deficitul efectiv de calciu este osteoporoza. Orice afectiune in care nivelul de calciu din sange este scazut (hipocalcemie) poate fi foarte periculos. Daca nivelul de calciu scade foarte mult, mai multe sisteme ale corpului vor incepe sa functioneze defectuos, de la nervi si muschi la inima si creier. Multe simptome apar din cauza functionarii defectuoase a nervilor si / sau a muschilor, numita iritabilitate neuromusculara. Acestea includ:

  • Crampe musculare
  • Spasme musculare
  • Amorteala
  • Senzatii anormale
  • Convulsii
  • Spasm al laringelui (caseta vocala), ducand la probleme de respiratie
  • Spasmul tuburilor bronsice, care duce, de asemenea, la probleme de respiratie
  • Tetania, care este o multime de aceste simptome, impreuna cu spasm muscular si dureri

O persoana cu hipocalcemie poate avea o modificare a functiei creierului. Scaderea calciului poate cauza esecul muschiului cardiac. De asemenea, poate provoca aritmii – anomalii ale modului in care bate inima. O persoana cu calciu foarte scazut poate avea depresie, dementa si chiar psihoza. Daca acest lucru dureaza suficient de mult, pot exista umflaturi la nivelul creierului, cataracta la ochi si leziuni cardiace permanente. Nivelurile foarte scazute de calciu pot fi fatale.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole