5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Sfaturi utile pentru ingrijirea pomilor fructiferi

Gradina este locul unde se munceste fara incetare, mai ales daca vrem sa fie roditoare si frumoasa in fiecare an. Pentru ca gradina sa fie ingrijita, este necesar ca in permanenta sa se adune frunzele sau florile uscate, fructele si semintele cazute pe sol. Livezile necesita si ele ingrijire atenta, asta daca dorim sa avem recolte bogate. Iata cateva sfaturi utile despre ingrijirea pomilor fructiferi.

Ingrijirea pomilor fructiferi – Cum sa fie rodnici

Arborii fructiferi se planteaza, de obicei, toamna tarziu, pe 25 noiembrie, de Sfanta Ecaterina. Atunci se prind cel mai usor.

Atunci cand vedeti iedera sau plante agatatoare pe arbori, acestea trebuie inlaturate imediat, deoarece se hranesc cu scoarta copacului si il distrug. Aceste plante se rup si se smulg din radacini.

Daca trunchiul unui arbore este invadat de muschi, acesta se va inlatura usor, cu un burete moale de sarma, care se foloseste la curatarea oalelor.

Sapati din cand in cand pamantul de la radacina pomilor. Afanandu-l, radacina respira mai bine si arborii devin mai vigurosi.

Frunzele piersicilor nu se vor mai umple de rugina daca la radacina pomilor se ingroapa cativa catei de usturoi.

Trunchiurile pomilor se imbraca cu ziar sau plasa de rabbitz pentru a apara pomii de rozatoare, soareci sau iepuri ce pot roade scoarta copacilor.

Inainte de venirea iernii, pomii fructiferi au nevoie de tratament cu fungicide pe baza de cupru. Tratamentele se fac dupa caderea frunzelor. Frunzele se aduna si se ard sau se ingroapa daca a avut loc vreo infectie. Se composteaza daca pomul a fost sanatos. Pentru imprastierea eficienta a tratamentului cu produse de uz fitosanitar, foloseste atomizoare, acestea asigura pulverizarea pe toata suprafata pomilor.

Se adauga compost la radacina pomilor si apoi se sapa de jur imprejur pentru a patrunde mai usor apa. De obicei toamna ploua mai mult si pomul isi face rezerve. Daca nu este o toamna ploioasa, bine ar fi sa udati pomii cand si cand.

Tulpinile arborilor fructiferi se protejeaza pe timpul iernii, prin vopsirea acestora cu un strat subtire de var. Desi multa lume vopseste pomii cu var, de obicei o face incorect. Varuirea tulpinilor se face toamna tarziu pentru a proteja crapaturile din coaja, care apar din cauza dilatatiilor provenite din incalzirile si racirile repetate. In aceste crapaturi isi pot face cuib foarte usor daunatorii, car vor actiona primavara imediat.

Taierea pomilor fructiferi

Pentru a avea pomi fructiferi roditori, acestia trebuie taiati. Taierea se face toamna tarziu, dupa caderea frunzelor, sau primavara inainte de pornirea in vegetatie. Dupa cativa ani, arborii fructiferi necesita taiere de regenerare, deoarece cu timpul le scade productia.

Toaletarea pomilor fructiferi se face urmand acesti pasi: se inlatura crengile rupte, uscate sau cele afectate de boli; se taie ramurile care se intercaleaza; se taie ramurile care se indreapta spre interiorul coroanei. Taierile se netezesc bine cu un cosor ascutit, iar ranile de taiere se ung cu ulei vegetal.

Pentru taierile de formare a coroanei si de regenerare folositi motofierastraie, sunt usor de manuit si va ajuta sa va terminati munca rapid. Pentru taierile de intretinere, de corectare si de rodire, folositi foarfece, fierastrau de mana, cutit de gradina.

De retinut: taierile sunt necesare pentru a reduce incarcatura excesiva cu muguri a pomilor atunci cand este nevoie, pentru stabilirea marimii ramurilor, a alungirii si intrepatrunderii lor. In plus, coroanele prea dese, unde nu patrunde lumina sunt locuri ideale pentru dezvoltarea bolilor si daunatorilor.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole