Se spune despre japonezi ca nu imbatranesc si nu se ingrasa. Longevitatea le este intiparita in gene, spun specialistii, dar acesta nu este singurul lor secret. Un alt aspect foarte important este si stilul de viata.
O mare parte din starea buna de sanatate a natiunii este dieta. Mancarea japoneza este foarte sanatoasa. De exemplu, un japonez consuma, in medie, 85 g de grasimi pe zi, adica pe jumatate fata de cantitatea de grasimi consumata de un occidental, iar aceste grasimi provin din peste, asa incat fac parte din categoria celor sanatoase. De altfel, multe dintre preparatele traditionale contin ingrediente care prelungesc viata.
Boli precum cancerul, ateroscleroza (ingustarea vaselor de sange ca urmare a depunerilor de colesterol), artroza, cataracta si diabetul sunt prea putin intalnite printre japonezi.
De asemenea, pe langa alimentatie, japonezii sunt si foarte disciplinati si consecventi, caracteristici care fac parte din cultura lor. Iata, mai jos, care sunt secretele japonezilor.
- Japonezii nu mananca pana se satura. Datorita acestui obicei, japonezii consuma aproximativ cu 10% mai putine calorii zilnic decat alti oameni;
- Japonezii nu mananca niciodata desert. De regula, japonezele obisnuiesc sa incheie masa cu un fruct sau o ceasca cu ceai verde, in loc de prajituri. Eventual, prajiturile sunt consumate la o alta masa, la pranz, alaturi de o cafea, iar portiile sunt mici. De exemplu, japonezii consuma in jur de 48 g de zahar pe zi, iar britanicii 100 g zilnic;
- Japonezii consuma foarte mult alge marine. Algele marine contin antioxidanti care pot ajuta la pierderea in greutate. In urma studiilor de specialitate, s-a observat ca alginatul, o substanta extrasa din alge, impiedica in buna masura absorbtia grasimilor alimentare de catre organism;
- Japonezii apeleaza au o dieta bogata cu soia, peste si legume. Conform cercatarilor, s-a aflat ca japonezii consuma de cinci ori mai multe legume crucifere (varza, conopida, broccoli) decat orice alt popor, acestea avand un rol important anticanceros. De asemenea, mananca si foarte mult peste oceanic, bogat in minerale (mai ales iod si flor), dar si soia, care este foarte bogata in substante isoflavone, fitoestrogeni cu actiune antioxidata si care fac ca menopauza sa se instaleze mai greu la femei, dar si sa fie mai usor tolerata;
- Japonezii consuma foarte des muraturi. Japonezii consuma in mod traditional legume murate, fermentate, deoarece contin acid lactic si stimuleaza proliferarea bacteriilor „bune” din intestin, care ajuta la buna functionare a sistemului imunitar;
- Japonezii fac foarte multa miscare. Unul dintre motivele pentru care japonezii nu se ingrasa si traiesc mai mult este acela ca prefera mersul pe jos. Acestia merg, in medie, 2-3 ori pe zi. In urma unui studiu de specialitate, s-a observat ca mersul pe jos timp de 2-3 ore pe saptamana ar putea adauga 7 ani de viata.
Bucataria japoneza. Care sunt cele mai importante secrete pentru o alimentatie sanatoasa
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: