Rodia (Punica granatum) este un fruct cu o concentratie foarte mare de antioxidanti si nutrienti esentiali, care ne apara de multe boli grave si de aceea trebuie consumat cat mai des, in special, in sezonul rece. Rodia este de fapt fructul, iar arborele ce produce fructele se numeste rodiu sau rodier si este originar din Iran.
Inca din Antichitate, acestui arbore i s-au atribuit calitati curative. Desi radacinile, frunzele si scoarta sunt bogate in anumiti alcaloizi fiind folosite in scopul intaririi sanatatii, fructele au reprezentat cel mai mare interes. In ultimul deceniu, oamenii de stiinta au au inceput sa le studieze si sa le certifice calitatile.
In scop terapeutic, se folosesc: fructele, florile (semintele bobocilor), semințele, mugurii, coaja de radacina, scoarta. Scoarta este usor toxica si, prin urmare, trebuie folosita doar sub stricta observatie a unui specialist (eficienta in caz de viermi intestinali, tenie).
Rodia contine: fitohormone (beta-sitosterol, betulin, estradiol, estrone, quercetin), polifenoli (flavonoide, antociani), ellagtinine, acizi fenolici (acid galic, acid ellagic), vitamine, minerale (potasiu, calciu, fier).
Principalele aplicatii ale rodiei sunt: boli cardiovasculare, cancer, simptome ale menopauzei, probleme de prostata, ateroscleroza, artrita, diabet zaharat, inflamatii, nivelurile ridicate ale lipidelor din sange, dureri articulare, inflamatia pielii, ficat slabit, nervozitate, reumatism, excesul de greutate si indigestie.
Beneficiile rodiei
-Semintele de rodie
Unii au obiceiul de a extrage doar sucul dulce din semintele de rodie, dar oamenii de stiinta sugereaza ca rodia impreuna cu semintele aduce multe beneficii pentru sanatate.
Semintele de rodie pot fi utilizate atat intern, cat si extern pentru revigorarea metabolismului.
Semintele sunt diuretice si au un efect benefic asupra intregului organism.
Compusii din semintele de rodie protejeaza impotriva bolilor de inima, diabet si cancer, intaresc sistemul imunitar si reduc bufeurile. Totodata, semintele de rodie lupta cu cancerul de prostata.
Folosite extern, pielea se regenereaza si ridurile se reduc. Pentru utilizarea externa a semintelor pe piele, se poate pregati un ulei de rodie. Se curata semintele de rodie si se usuca. Apoi, se maruntesc cu ajutorului unui blender si se pun intr-un borcan acoperindu-se cu ulei vegetal de jojoba sau migdale. Se lasa 2 saptamani la macerat, apoi poate fi utilizat direct pentru ingrijirea pielii.
-Sucul de rodie
Sucul de rodie este extraordinar pentru sanatate. Consumat frecvent, acesta lupta impotriva rigidizarii arterelor (ateroscleroza). Acesta reduce oxidarea colesterolului care contribuie la infundarea arterelor si intarirea lor.
Antioxidantii din sucul de rodie sunt eficienti in protejarea pielii de radicalii liberi care provoaca semnele de imbatranire.
Sucul de rodie este un puternic agent antiinflamator, indicat in special copiilor cu astm.
Consumat in mod regulat, sucul de rodie, bogat in antioxidanti, tine cancerul la distanta. Potrivit unor cercetari realizate recent, sucul de rodie are un efect semnificativ in prevenirea mai multor tipuri de cancer, precum cel de san, cel de plamani si de cel de prostata. Alte studii arata ca sucul de rodie poate chiar sa induca apoptoza, proces prin care celulele canceroase se auto-distrug.
Agentii inflamatori prezenti in sucul de rodie reduc semnificativ durerea si roseata din gat.
Daca ai probleme cu anemia se recomanda consumul sucului proaspat de rodie, deoarece creste nivelul hemoglobinei.
Studiile au demonstrat ca sucul de rodii nu doar ca protejeaza ficatul dar ajuta si la regenerea lui.
Sucul de rodie este esential pentru prevenirea imbolnavirii, in special in sezonul rece, intarind sistemul imunitar.
-Mugurii si coaja rodiei
Ceaiul sau decoctul din muguri si din coaja de rodie este indicat împotriva afectiunilor femeilor, de exemplu în timpul menopauzei. Se prepara un ceai sau un decoct – se fierbe scurt, apoi se lasa cateva minute la infuzat. Pentru o ceasca mare de ceai de rodie aveti nevoie de 2 lingurite de coaja de rodii uscata sau proaspata.
Coaja de rodie este indicata in caz de mancarimi anale. Mancarimile sunt adesea cauzate de parazitii intestinali. Pentru a scapa de aceasta problema, se usuca coaja de rodie, pana devine maro, apoi se face o pudra fina din ea se se amesteca cu putin ulei de masline. Acest amestec se aplica in zona cu mancarimi pentru a distruge viermii. Totodata, coaja de rodie este eficienta si in caz de hemoroizi – se foloseste coaja unui fruct de rodie, care se fierbe in aproximativ 2 cani de apa. Ceaiul obtinut se indulceste cu miere de albine si se bea de 2 ori pe zi, pana la vindecare.
-Bobocii florilor de rodie
Din bobocii de flori de rodie se poate prepara un ceai, asemanator cu cel din coaja de rodie si cu gustul ceaiului din flori de Hibiscus.
-Rodia – beneficiile incredibile ale fructelor
Cea mai interesanta calitate a acestor fructe este eficienta lor in cancer. Studiile medicale arata ca exista efecte anti-cancer in cancerul de san, cancerul de prostata, leucemie, dar si alte tipuri de cancer. Totodata, efectele secundare ale chimioterapiei pot fi usurate cu ajutorul rodiilor.
Pentru mai multe informatii despre beneficiile rodiilor, intrati AICI.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: