Ciobanescul carpatin este un caine de zona alpina, ce provine dintr-o rasa existenta in spatiul Carpato-Danubian. Se stie ca acesti caini erau folositi inca de pe vremea dacilor ca aparatori ai turmelor de oi, intrucat dacii aveau ca ocupatie de baza pastoritul. Iata de ce este importanta reintoarcerea acestor caini la stane.
Aceasta rasa extraordinara pare sa aiba toate calitatile necesare pentru stana si nu numai. Este un caine excelent si pentru familie, iar pe munte este extrem de ager, simte animalele salbatice de la distanta si ii iese in cale mereu fara frica. La mancare nu face niciun moft, poate fi hranit atat cu mancare gatita, cat si cu mancare uscata. Pe langa frumusete si robustete, ciobanescul carpatin este rezistent la efort, independent, dominant.
Un caine de paza si aparare excelent se reintoarce la stanele din Romania
Organizatia de mediu Fauna & Flora International promoveaza metode si tehnici sigure de prevenire a atacurilor lupilor si ursilor la stane, astfel incat sa existe o atitudine pozitiva fata de animalele salbatice din munti. Unul dintre reprezentantii organizatiei, Radu Popa, a studiat de ani buni metodele de prevenire si a ajuns la concluzia ca o metoda excelenta este un aparator bun langa cioban si eventual gardurile electrice in jurul tarcurilor.
Astfel, organizatia a inceput sa aplice una dintre cele mai bune metode, ducand cat mai multi ciobanesti carpatini la stanele din zona Muntii Apuseni – Carpatii Meridionali, informeaza agrointel.ro. Este foarte important sa se pastreze rasa pura, intrucat caracteristicile deosebite ale rasei se pot pierde prin amestecarea raselor.
Radu explica de ce ciobanescul carpatin pur este o alegere mult mai buna, el fiind un caine de paza si de aparare excelent. Pe la stanele pe unde a fost, a vazut ca ciobanii nu mai au rasa pura. ”Din ce-am constatat, nimeni nu mai detinea rasa pura. Motivul – costurile de achizitie destul de mari, pentru ca un pui de Ciobanesc Romanesc Carpatin costa circa 300 de euro. Ce nu realizeaza multa lume este ca acesta e o rasa de caine selectionata sa aiba caracter de paza, dar si de aparare, care sunt doua lucruri diferite. Caracter de paza inseamna ca acel caine semnalizeaza pericolul, insa cel de aparare il face sa mearga in intampinare, sa se expuna acelui pericol”.
De ce aceasta rasa este cea mai buna pentru zonele alpine romanesti? Ciobanescul carpatin este obisnuit cu clima zonei Carpatilor, sunt formati intr-un spatiu cu fauna specifica acestor zone si sunt cei mai buni aparatori la pasunat. Pe vremuri, oamenii preferau sa aiba cei mai buni si ingrijiti caini, altfel pierdeau oi, iar oile erau foarte pretioase.
Un lucru important legat de cainii buni de paza si de aparare, dupa cum explica Radu, este faptul ca acestia isi dovedesc eficienta prin faptul ca nu lasa pradatorul sa ajunga in zona in care oile dorm sau pasc. Ceea ce trebuie urmarit de catre ciobanii de la stana este sa aiba cat mai multi caini de paza. Acestia sunt eficienti daca sunt patru sau sase si lucreaza impreuna pentru indepartarea pericolului.
Ciobanii stiu ca lupii nu ataca daca au caini de aparare puternici, care sunt recunoscuti dupa cum latra. Lupii ataca doar acolo unde exista sanse mari. Intr-unul din proiectele organizatiei FFI, acestia au donat cate doua exemplare la stana, femela si mascul sau cate trei exemplare, mascul si doua femele.
Monitorizarea si implicarea activa sunt foarte importante pentru implementarea corecta a proiectelor
Cu toate acestea, este bine de stiut ca mai mult de sase caini la stana pot aduce probleme, acestia se pot imparti in doua haite si se pot bate pe teritoriu si femele. Un alt aspect imporant este ca ciobanii sa faca imperechere doar intre cainii de rasa, altfel se pierde carcaterul lor de paza si aparare.
Inainte ca organizatia sa doneze intr-un prim proiect 12 exemplare de ciobanesti carpatini, iar intr-un al doilea proiect aproape 50, acestia au facut masuratori cu privire la modul de pasunat, efectivele de animale, ce masuri de paza existau inainte si date despre atacuri. Astfel, organizatia a stabilit zonele unde sunt cele mai mari deficiente de aparare la stane.
Pentru ca proiectele sa fie sustenabile pe termen lung, acestea necesita monitorizare atenta, implicare umana de specialitate, pentru gestionarea cu profesionalism a masurilor luate. Beneficiarii trebuie sa aiba grija de animale, dar si de gardurile donate, altfel risca ca acestea sa le fie luate. Iar practici traditionale intalnite si astazi la ciobani, precum taiatul cozii sau urechii cainilor de paza sau arderea pe bot sunt total interzise in cadrul proiectelor FFI.
Fauna si Flora International a sprijinit pana acum mai multi crescatori de animale, a incurajat cu ce resurse a avut la indemana coexistenta cu carnivorele mari, instaland peste 240 de garduri electrice si donand 62 de caini ciobanesti carpatini de rasa pura.
Vezi si: Cand se face deparazitarea cainilor si ce simptome trebuie urmarite
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: