Obezitatea este o tulburare de nutritie care duce la o crestere anormala a greutatii corporale.
S-a dovedit ca obezitatea extrema reduce speranta de viata mai mult decat fumatul si poate sa provoace accidente vasculare cerebrale si alte maladii grave.
Obezitatea in randul copiilor si tinerilor este in continuare in crestere in mai multe parti ale Europei, in conditiile in care se estimeaza ca unul din trei adolescenti este supraponderal sau obez, potrivit unei noi cercetari si citata de DPA si preluata de agerpres.
Lipsa de activitate fizica si obiceiurile alimentare proaste sunt — alaturi de factorii economici — responsabile pentru aceasta crestere, se indica intr-un raport publicat de biroul european al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cu sediul la Copenhaga.
In 16 dintre cele 27 de tari monitorizate intre 2002 si 2014, numarul persoanelor obeze a crescut, in special in Europa de Est, potrivit studiului citat. Exceptii au fost constatate in randul baietilor de 13 ani din Norvegia si al fetelor de 11 ani din Spania.
Problemele de sanatate asociate cu obezitatea includ un risc crescut de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2, a hipertensiunii arteriale si a bolilor de inima.
„Stilul de viata sedentar” — caracterizat in principal prin statul si privitul la TV, jucatul sau navigarea pe internet si alte activitati realizate la computer — reprezinta a doua cea mai obitnuita modalitate de petrecere a timpului in randul adolescentilor, ocupandu-le 60% din timpul in care sunt trezi.
O alta constatare a fost ca, in comparatie cu generatiile anterioare, tinerii din Europa consuma masiv produse fast-food si bauturi indulcite cu zahar si petrec mai putin timp mancand in familie.
„Majoritatea tinerilor nu vor scapa de obezitate: aproximativ patru din cinci adolescensi care ajung obezi vor continua sa aiba probleme cu greutatea la maturitate”, a declarat Joao Breda, directorul programului privind nutritia, activitatea fizica si obezitatea din cadrul biroului regional al OMS.
Sursa: stiripesurse.ro
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: