1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Principalele metode de contraceptie. Avantaje si dezavantaje

Contraceptia presupune impedicarea contactului dintre spermatozoid si ovul, fie prin blocarea intalnirii dintre cele doua elemente, fie prin oprirea producerii de ovule. Exista multiple elemente de luat in considerare atunci cand alegi o metoda contraceptiva, inclusiv siguranta, eficienta, disponibilitatea si acceptabilitatea. Citeste in continuare si afla care sunt cele mai comune metode contraceptive.

Prezervativul

Prezervativul este confectionat din latex sau materiale sintetice si reprezinta o metoda contraceptiva de bariera care previne sarcina prin blocarea contactului dintre spermatozoid si ovul. In plus, ofera protectie si impotriva bolilor cu transmitere sexuala (inclusiv impotriva infectiei cu HIV). Exista prezervative masculine si prezervative feminine, acestea din urma fiind mai rar folosite. Sunt disponibile in farmacii si magazine, iar rata de esec este de 13% pentru prezervativele masculine si 21% pentru cele feminine. Prezervativul este destinat unei singure utilizari.

Diafragma

Diafragma sau capisonul cervical este o alta metoda de tip bariera ce presupune plasarea unui invelis la nivelul colului uterin pentru a bloca patrunderea spermatozoizilor in uter. Diafragma are forma unei cupole si trebuie inserta inainte de actul sexual impreuna cu un spermicid. Diafragmele pot fi de marimi diferite si este posibil sa ai nevoie de un consult medical pentru a determina dimensiunea potrivita. Rata de esec a diafragmei este de 17%.

Contraceptivele orale

Cunoscute si sub numele de pilule contraceptive, acestea contin hormoni estrogenici si progesteronici si actioneaza prin impiedicarea formarii si eliberarii ovulului. Contraceptivele orale sunt prescrise de medicul ginecolog in urma evaluarii starii de sanatate si trebuie administrate in fiecare zi la aproximativ aceeasi ora. Nu sunt recomandate persoanelor cu varsta mai mare de 35 de ani, fumatoare sau care au istoric de tromboza (cheaguri de sange) sau cancer de san.

Dispozitivele intrauterine

Dispozitivele intrauterine, cunoscute popular sub denumirea de sterilet, sunt dispozitive medicale de forma literei T, confectionate din cupru sau prevazute cu rezervor de hormoni progestativi. Dispozitivul este introdus in uter in cabinetul medicului ginecolog si poate fi mentinut timp de 3-6 ani pentru cele hormonale si 10 ani pentru cele din cupru. Daca optezi pentru aceasta metoda, medicul iti va explica in detaliu cum functioneaza steriletul inainte de procedura de implantare. Rata de esec este de 0,1-0,4% pentru dispozitivele hormonale, respectiv 0,8% pentru cele din cupru.

Metoda calendarului

Intelegerea tiparului lunar al fertilitatii si ciclului menstrual te poate ajuta sa eviti sa ramai insarcinata. In cadrul ciclului menstrual exista zile in care esti fertila si poti concepe un copil, zile in care esti infertila si zile in care este improbabil sa fii fertila, dar posibilitatea nu este exclusa. Pentru a putea determina cu acuratete zilele fertile este important ca ciclul menstrual sa fie regulat. Ratele de esec variaza intre 2 si 23%.

In concluzie, exista multiple metode de contraceptie ce te pot ajuta sa eviti o sarcina, acestea fiind diferite in ceea ce priveste eficienta, siguranta si accesibilitatea. Metodele de tip bariera sunt singurele care protejeaza si impotriva infectiilor cu transmitere sexuala. Nu ezita sa discuti cu medicul sau cu farmacistul despre nelamuririle si intrebarile tale pentru a putea alege cea mai potrivita metoda contraceptiva pentru tine.

Surse informative

“Contraception.” Centers for Disease Control and Prevention, 13 Jan. 2022, www.cdc.gov/reproductivehealth/contraception/index.htm. 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole