Gradinarii cu experienta cunosc secretele succesului gradinii de legume. Inainte de a trata bolilele si daunatorii, este nevoie sa ne asiguram ca facem tot posibilul sa plantam seminte cat mai sanatoase, sa avem un sol cat mai bogat in minerale si vitamine, si, bineinteles, sa stim ca daca unele plante este indicat sa fie plantate impreuna, altele ar trebui sa evitam sa le punem laolalta. Iata cateva sfaturi folositoare pentru o gradina de legume de invidiat.
Prevenirea si tratarea bolilor si daunatorilor in gradina de legume – Trucuri de dinainte de plantare:
- Impotriva imbolnavirilor bacteriale semintele pot fi tratate cu suc de aloe: 1 frunza de aloe de la o planta de cel putin trei ani, se tine la intuneric si la rece (frigider) pret de 6-7 zile dupa care se piseaza, iar sucul stors se dilueaza cu apa in parti egale.
- Ceai de arpagic – peste o legatura buna de frunze de arpagic tocate, se toarna apa clocotita si se lasa sa stea pana se raceste. Se stropeste cu aceasta solutie de 2-3 ori pe saptamana, previne infestarea cu diverse ciuperci la dovlecei, castraveti, pepeni.
- Solutie de bicarbonat de sodiu in 4 litri de apa: se pun 1 lingura de bicarbonat de sodiu si 2 linguri jumate de ulei de bucatarie. Se amesteca si se mai adauga o jumatate de lingurita de sapun. Cu aceasta solutie se sprayeaza inclusiv pe sol, odata pe saptamana daca e cazul. Se aplica ca fungicid general preventiv contra diversilor fungi ce ataca rosiile si alte legume. Poate fi folosit si pentru curatenia serei inainte de venirea iernii.
- Plantat impreuna cu rosiile, busuiocul le pazeste de daunatori.
- Foarte folositoare sunt foile cepei, care se adapostesc in groapa de compost. Foile de ceapa se ingropa in brazde, sau la radacinile plantelor.
- Semanati intre randurile de mazare, pentru a tine sub control afidele, cateva fire de usturoi. prin mirosul sau tine departe foarte multi daunatori ( paduchii si rodenticidele) precum si fainarea.
- Cine doreste sa aiba plante sanatoase trebuie sa stropeasca cu infuzie de coada calului atat plantele, cat si solul de sub ele, pana la de 7 ori pe an. Aceasta infuzie are actiune preventiva , ea intareste peretii celulari ai plantelor si intarzie infectia. In pomicultura preparatul este recomandat pentru prevenirea atacului de rapan si monilioza.
Prevenirea si tratarea bolilor si daunatorilor in gradina de legume – Tratarea bolilor si daunatorilor:
Insecticidele si fungicidele sunt foarte importante in orice gradina, mai ales daca vreti sa aveti plante sanatoase si gustoase. Doua dintre cele mai eficiente sunt insecticid calypso si fungicid topsin. Pentru cine are mai mult timp de acordat gradinii de legume, poate vedea si doua retete de insecticid si fungicid naturale.
Uleiurile esentiale se utilizeaza impreuna cu alte produse, pentru ai marii efectul. Cele mai eficiente sunt cele de ienupar, cimbru, oregano si arborele de ceai: 10-15 picaturi pentru un litru de apa.
Spray multi-functional, cu uleiuri esentiale. Uleiurile aromate (esentiale) de cimbru, salvie si lavanda sunt de mare ajutor pentru inlaturarea unei mari varietati de daunatori ai plantelor.
Reteta: 3 picaturi de ulei de cimbru, 3 picaturi de ulei de salvie, 5 picaturi de ulei de lavanda, 1 lingurita de vodca sau de alcool de 90 de grade, 250 ml apa, amestecati uleiurile esentiale cu vodca, ca sa se disperseze uniform in apa. Puneti lichidul intr-un pulverizator si stropiti minutios plantele.
Insecticid organic:
– recipient de 200 l din material nonreactiv (plastic sau lemn)
– 10-15 kg urzica proaspata sau 1,5-2 kg urzica uscata
– 200 l apa de ploaie sau de la robinet (caz in care avem nevoie de otet)
– 10 l lapte degresat, zer sau lapte sintetic
Apa folosita este foarte importanta. Ideala este apa de ploaie, deoarece nu continte minerale calcaroase sau alti aditivi, precum clorul, care pot intarzia sau chiar opri fermentarea. Daca totusi vom folosi apa dura de la robinet, atunci va trebui sa adaugam putin otet pentru a scadea pH-ul. Apa de la robinet va trebui sa stea in recipient inainte de adaugarea urzicilor cateva zile pentru a permite clorinei sa se evapore.
Intreaga cantitate de urzici si 100 l de apa se pun in butoi. Pentru ca nu cumva sa explodeze in timpul fermentarii, ori facem cateva gauri in butoi ori ii acoperim gura cu o bucata de material textil sau o placuta din plastic. Un garaj neincalzit sau o magazie este locul ideal in care putem tine butoiul cu urzici, de a carui temperatura acesta din urma este dependent. Fermentarea poate dura intre cateva zile (3-4) pana la cateva saptamani, in functie de temperatura. Va trebuie sa amestecam fiertura zilnic si, cand amestecul nu mai scoate bule, fermentatia este completa.
Adaugam laptele degresat, amestecam iarasi pentru omogenizare si a doua zi vom filtra solutia pentru a impiedica fermentari ulterioare sau blocarea sprayerului cand aplicam fiertura pe plante. Putem filtra cu ajutorul unei strecuratori garnisite cu straturi de tifon, un tricou vechi, filtru de cafea sau alta hartie filtranta. Adaugam restul de 100l de apa.
Insecticidul astfel obtinut poate fi depozitat in recipiente de otel sau plastic intr-un loc ferit de soare si racoros (20C). Odata ce infuzia este gata, poate fi folosita cel mai des fiind spray-ata, ca in cazul oricarui alt insecticid sau fertilizator, avand grija ca jetul sa fie directionat de jos in sus pentru a ajunge pe partea inferioara a frunzelor.
Vezi si:
Cum previi si combati daunatorii din gradina ta. 10 retete de insecticide naturale
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: