3.2 C
București
marți, noiembrie 26, 2024

Povestea fermierului care a gasit metoda perfecta pentru incalzirea locuintei

Un tanar fermier din Gaesti a gasit o metoda ingenioasa pentru a-si incalzi locuinta. Acesta pune pe foc porumb amestecat cu peleti, in conditiile in care acesta este mult mai ieftin decat lemnele, iar productia din 2017 a fost peste asteptari.

Bogdan Costache, tanarul intreprinzator, spune ca in acest mod face economie la lemne care sunt mai scumpe si protejeaza si padurea. „Daca lemnele sunt scumpe, ardem porumb. A fost si e inca ieftin! Incalzesc in jur de 130 de metri patrati. E 600 lei tona de peleti si 500 lei tona de porumb, o cantitate pe care o ard o luna si jumate lejer! Porumbul il produc eu si ies si mai bine. In 42 de ore consum trei saci de peleti de 15 kilograme si trei galeti de porumb de 15 litri – amestecate. E mai bine. Mai protejam padurile!”, a explicat Bogdan Costache.

Cu hambarele pline, tanarul agricultor spune ca i-a venit aceasta idee pentru a economisi bani, dar si pentru a folosi in mod util surplusul de cereale. Dupa ce a muncit un an intreg la camp, Bogdan Costache se bucura si iarna de roadele muncii sale. Caldura degajata de centrala termica incalzeste toata casa, e mai ieftina si foarte la indemana. Boabele de porumb, amestecate cu peleti alimenteaza centrala din casa la fel de bine ca si lemnele. Diferenta insa se vede in portofel. Fermierul ramane cu mai multi bani in buzunar.

Are putere calorica mai mare

Ideea porumbului pe foc a venit de la un prieten, si el fermier care face asta de ani buni. Se stie ca porumbul are putere calorica mai mare decat lemnul sau carbunele, undeva la 4.000-6.000 kilocalorii pe kg de boabe, iar din ce m-am documentat, porumbul este neutru in producerea de dioxid de carbon pentru ca nu contine sulf, deci e mai bun decat lemnul sau carbunele”, explica fermierul.

Combustibil pentru centrala are din belsug. In 2017, fermierii au fost rasfatati: recolta la porumb a depasit toate asteptarile. Si in judetul Dambovita, acasa la Bogdan Costache au fost roade bogate: a avut o productie medie de 8. 000 kg/ha.


Productia o vand aproape in intregime pentru a-mi achita leasing-urile la utilaje, opresc doar cateva tone,  maximum 10, pentru consumul in curte, pasari si animale si mai nou pentru centrala. Am ales sa ard porumb pentru ca il produc eu si automat ies mai ieftin decat daca as cumpara lemne sau carbune.

Lemnele s-au scumpit enorm si pe langa asta mai trebuie si taiate, sparte, depozitate etc. Oameni pentru munca nu se mai gasesc, asa ca porumbul va ramane pentru mine ca baza la centrala, plus ca protejam padurile. Nu stiu exact cat porumb o sa ard iarna asta, dar dupa parerea mea, din porumbul produs de mine dintr-un hectar cu siguranta imi mai ramane. Pentru a infiinta un hectar de porumb ma costa intre 2.000-2.500 lei. E primul an cand folosesc porumbul pe foc, dar sunt multumit, incalzesc o casa de aproximativ 130 metri patrati. Cred ca aceasta metoda va fi de viitor mai ales pentru fermierii care cultiva porumb”, spune tanarul.

Afacerea de familie cu 230 hectare de teren

Absolvent al unui liceu cu profil agricol, Bogdan Costache, de 31 de ani, a intrat in afacerea de familie în 2009, alaturi de tatal si fratele sau mai mic. Spune ca de cand se stie familia sa a lucrat pamantul, utilajele agricole nu au lipsit din ograda si i s-a parut firesc sa lucreze cu parintii sai. Pasiunea pentru munca la camp a dobandit-o in copilarie, iar acum la maturitate a pus umarul la bunastarea familiei.

“Fac totul cu drag, pentru ca altfel dai gres. Nu-ti iese nimic, daca muncesti doar pentru profit. Trebuie sa ai asta in sange, sa-ti placa pamantul. Eu de cand ma stiu am tractoare in curte. Terenul pe care il lucram se afla in orasul Gaesti, judetul Dambovita, majoritatea in arenda. Lucrez 230 ha cu fratele si tatal meu. E o afacere de familie pe care dorim sa o extindem. Deocamdata ne axam pe investitiile in utilaje. Avem 4 tractoare, o combina si diverse utilaje necesare lucrarilor agricole, toate achizitionate in leasing. De 4 ani am inceput sa cumparam si terenuri dar cu greu, problem mare, birocratia!”, spune fermierul.

2017, anul porumbului

Potrivit datelor statistice publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), productia totala de porumb boabe s-a majorat in 2017 cu aproape 45%, depasind 14,5 milioane de tone in 2017, comparativ cu anul 2016, cand recolta de porumb a fost putin peste 10 milioane de tone, la o medie de 4 tone la hectar, iar fata de productia record din 2014, de 11,3 milioane de tone, este cu 28% mai mare. In ultimii 10 ani, suprafata cultivata cu porumb in Romania  s-a situat intre 2,3 si 2,7 milioane de hectare, cu un singur an — 2010 — in care suprafata nu a depasit 2,1 milioane hectare la nivel national.

Potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu productia de porumb obtinuta in 2017, Romania ar putea fi cel mai mare producator din Uniunea Europeana, dupa ce a ocupat in ultimii ani prima pozitie doar la suprafata cultivata si locul doi, după Franta, la productia realizata.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa: adevarul.ro

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole