Insuficienta cardiaca apare atunci cand muschiul cardiac nu mai poate asigura organismului debitul de sange necesar, din cauza contractiilor deficitare. Spre deosebire de alte dureri din zona toracelui, durerea cardiaca este una puternica, nu prelungita, iar daca nu dispare intr-un interval scurt de timp, poate duce la aparitia infarctului miocardic.
In urma unor studii de specialitate, s-a descoperit ca exista unele plante medicinale cu efect de tonifiere si energizare a muschiului inimii. Iata care sunt cele mai eficiente plante sunt:
Plante medicinale cu efect de tonifiere si energizare a inimii – Lacramioarele
Atat frunzele, cat si florile lacramioarelor au proprietati cardiotonice. In urma unor studii indelungate, s-a stabilit ca frunzele de lacramioare au efecte directe in bolile de inima, respectiv infarct miocardic, decompensare, insuficienta cardiaca de natura sclerotica, scleroza coronariana, ateroscleroza, aritmie (regleaza ritmul cardiac fara a ridica valoarea tensiunii arteriale), bradicardie, palpitatii, angina pectorala si hipertrofia inimii.
Se recomanda tinctura de lacramioare. Se administreaza cate 10 picaturi pe zi, 5 zile pe saptamana, cu 2 zile pauza, dupa care se reia tratamentul.
Tinctura o poti procura din plafare/farmacii naturiste sau o poti prepara chiar tu, in felul urmator: 2 linguri de planta uscata si maruntita groscior se pun la macerat in 100 ml alcool alimentar, timp de 10 zile, agitandu-se zilnic. La final, se filtreaza prin tifon dupa care se lasa la decantat in frigider, 6 zile. Se strecoara iarasi si se pastreaza in flacoane de sticla sau plastic, prevazute cu dop picurator.
Plante medicinale cu efect de tonifiere si energizare a inimii – Talpa-gastei
Aceasta planta ajuta la cresterea tonicitatii muschiului inimii, are efecte in angina pectorala, hipertensiune arteriala, tahicardie, nevroze cardiace si reglarea batailor inimii după stari nevrotice. Se folosesc partile inflorite ale plantei, sub forma de infuzie sau tinctura.
Infuzia se prepara din 2 linguri de planta uscata si maruntita groscior. Se lasa la infuzat timp de 30 minute, cu 250 ml de apa fiarta, dupa care se filtreaza. Se indulceste dupa gust cu miere. Se beau cate 3 cani pe zi.
Tinctura se prepara ca mai sus si se administreaza cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, amestecate intr-o cana de ceai de ginkgo biloba sau saschiu. Se bea dupa masa.
Plante medicinale cu efect de tonifiere si energizare a inimii – Paducelul
Paducelul este eficient in angina pectorala, cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala, tahicardie, aritmii, fibrilatii, palpitatii, arteroscleroza, miocardita, vasodilatator coronarian si periferic, cresterea permeabilitatii vasculare si fluidificarea sangelui.
Fitoterapeutii recomanda tinctura de paducel care ajuta la cresterea fluxul sangvin de la nivelul inimii si permite muschiului cardiac sa se contracte mai bine. Aceasta se prepara din frunze, flori si fructe de paducel, in parti egale. Se pun 20 g de amestec peste 100 ml de alcool de 70 grade si lasa la macerat 10 zile. Pentru a calma durerile, se iau cate 20 de picaturi, de 3 ori pe zi, in ptina apa. De asemenea, se poate administra si pulbere de paducel, cate un varf de cutit, de 2 ori pe zi.
Plante medicinale cu efect de tonifiere si energizare a inimii – Saschiul
De la aceasta planta se folosesc partile aeriene, fiind eficiente in cazul terapiei adjuvante in insuficienta cardiaca. Fitoterapeutii recomanda administrarea a 2 cesti cu infuzie pe zi, dupa masa sau tinctura de saschiu – cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, amestecate intr-o cana de ceai din frunze de ginkgo biloba, administrate dupa masa.
Plante combinate cu efect de tonifiere si energizare a inimii
Un remediu eficient este si cel preparat din urmatoarele plante: talpa gastei, paducel, vasc, valeriana si papadie. Se face o pulbere din amestecul acestor plante (in parti egale) si se ia sublingual in doza de 1 gram (o lingurita rasa), de 4 ori pe zi. Se va tine sub limba timp de 10 – 15 minute, dupa care se va inghiti cu putina apa.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: