3 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Pirul tarator. Ce indicatii terapeutice are

Pirul tarator (Agropyron repens) este o planta cunoscuta inca din Antichitate. Aceasta este erbacee, perena, cu rizomi lungi si inflorescenta asemanatoare unui spic, iar in tara noastra creste din abundenta pe coline, prin terenuri nisipoase sau argiloase.

In scop terapeutic, se foloseste rizomul plantei, care se recolteaza o data cu aratura de primavara. Acesta se spala sub jet de apa, se indeparteaza partile aeriene si radicelele, se curata atent de pamant, de resturile de frunze si tulpini uscate, apoi se usca la umbra, pe hartie sau panza si se taie in bucati de 5-6 cm lungime. Dupa uscare, se depoziteaza in saci de hartie si se pastreaza in locuri uscate. Toamna, iarna si primavara au un continut ridicat de substante active.

Radacina plantei contine ulei volatil cu agropiren (care prin oxidarea gruparii – CH2- formeaza o cetona cu activitate antibiotica), mucilagii, fructozan, minerale (potasiu, fier, siliciul aluminiu, sodiu,calciu etc.), acid salicilic, bioxidul de siliciu, vitaminel (A, B), polifructozane (inulina, tricina).

Conform cercetarilor stiintifice, aceasta contine de 25 de ori mai multe substante nutritive decat oricare dintre legume.

Pirul are efect depurativ, diuretic, antiinflamator (a aparatului genito-urinar), hipotensiva, tonic, remineralizant si antimicrobian. In plus, pirul este si un antibiotic puternic, combate febra, spala rinichii si distruge ciupercile de pe mucoasele corpului.

Vezi si: Remedii naturale pentru afectiunile aparatului respirator

Pirul – Indicatii terapeutice

-Afectiuni respiratorii

  • Raceala: infuzia de pir ajuta la eliminarea mucozitatilor din organism si in plus ajuta la o respiratie mult mai usoara datorita faptului ca elimina toxinele din organism. Este un bun expectorant. O lingura rizom la 200 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute dupa care se strecoara si se pot consuma 2-3 ceaiuri caldute pe zi. Este util si la colicile renale sau alte afectiuni renale. Pentru cei cu stomac mai gingas se poate fierbe 1-2 minute, apoi se filtreaza si peste aceleasi plante se pune 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Se cot consuma 2-3 cani pe zi. Preferabil este ca dupa 30 de zile sa se faca o pauza de 10 zile, dupa care se poate relua.
  • Gripa, guturai: se prepara o infuzie dintr-o lingurita de pulbere de radacina de pir oparita cu 250 ml apa clocotita. Se lasa sa se infuzeze 20 de minute, apoi se strecoara. Se beau 3-4 cani pe zi. Se poate indulci cu miere dupa gust si de asemenea se poate pune si zeama de lamaie sa fie si mai eficienta.
  • Angina pectorala: amestecati 100 g radacina de pir, cate 50 g frunze de mesteacan, flori de musetel, radacina de brusture, iarba de roinita si talpa gastei. Luati 2 linguri din amestec si fierbeti-le in 200 ml de apa timp de 5 minute. Lasati sa infuzeze timp de o ora, strecurati, apoi adaugati cate o lingura de suc de coada calului si menta. Se beau cate 2 linguri de 3 ori pe zi, cu 20 minute inainte de masa, timp de 2-6 luni sau mai mult.
  • Boli inflamatorii ale tractului respirator-se prepara o infuzie din 2 linguri de radacini tocate, oparite cu 500 ml apa clocotita. Se bea cate jumatate de cana de 4 ori pe zi inainte de masa. O alta varianta: 15 g radacina se pune la 350 ml apa rece si se lasa la macerat 10-12 ore. Se strecoara si se beau cate 100 ml de 3-4 ori pe zi.
  • Bronsite – infuzia dintr-o lingurita de pulbere de radacina de pir oparita cu 250 ml apa clocotita. Se lasa sa se infuzeze 20 de minute, apoi se strecoara. Se beau 3-4 cani pe zi. Se poate adauga miere si zeama de lamaie dupa gust, daca nu aveti contraindicatii.
  • Stari virotice respiratorii – infuzia dintr-o lingurita de pulbere de radacina de pir oparita cu 250 ml apa clocotita. Se lasa sa se infuzeze 20 de minute, apoi se strecoara. Se beau 3-4 cani pe zi.

-Afectiuni dermatologice

  • Acnee: se face un amestec din urmatoarele plante: 150 g radacini de pir, 150 g flori de trifoi, 150 g coada calului, 150 g seminte de marar (zdrobite) si 300 g frunze de mesteacan. Din acest amestec, se iau 2 linguri si se adauga in 500 ml apa rece. Se aduc pana la punctul de fierbere si se lasa apoi sa clocoteasca la foc mic pentru 5 minute. Dupa racire, se strecoara si se adauga 4 linguri de suc de pir (obtinut cu ajutorul storcatorului din planta proaspata). Se beau cate 150 ml de 4 ori pe zi, cu jumatate de ora inainte de fiecare masa si seara, inainte de culcare. Se fac 2-3 cure cu durata de o luna si jumatate, fiecare urmate de o pauza de 1 luna.
  • Dermatoze, eczeme, celulita: se recomanda baile cu decoct din toata planta. Decoctul se prepara din 50-70 g planta la 10 litri de apa si fiert 20 de minute, apoi se strecoara si se introduce in cada, unde se va sta jumatate de ora.
  • Edeme: se face un amestec din urmatoarele plante: 100 g radacina de pir, 50 g frunze de mesteacan, 50 g flori de musetel, 50 g radacina de brusture, 50 g iarba de roinita si 50 g talpa gastei. Se iau 2 linguri din acest amestec si se adauga in 200 ml apa. Se fierbe 5 minute, apoi se infuzeaza timp de o ora. La final, se strecoara si se adauga cate o lingura de suc de coada calului si menta. Se beau cate 2 linguri de 3 ori pe zi, cu 20 minute inainte de masa, timp de 2-6 luni.
  • Mancarimile pielii: se administreaza intern cate 2- 3 cani pe zi, iar extern se poate aplica pe zona afectata ceai de pir.
  • Psoriazis: intern, se beau cate 3-4 cani de ceai de pir pe zi, iar extern se spala local cu infuzie de 2 ori pe zi.
  • Hemoroizi: se face un amestec din urmatoarele plante: 100 g iarba sau radacina de pir, 100 g flori de castan, 100 g arnica, 100 g sulfina si coaja de salcie. Se iau 2 linguri din acest amestec si se adauga in 300 ml apa clocotita. Se infuzeaza 2 ore, apoi se strecoara. Se beau cate 100 ml, de 3 ori pe zi, cu jumatate de ora inainte de masa, timp de 1-2 luni. Cu aceasta infuzie se pot face si comprese pe venele umflate, dimineata si seara.

-Afectiuni cardiace

  • Se amesteca amestecat 100 g radacina de pir, cate 50 g frunze de mesteacan, flori de musetel, radacina de brusture, iarba de roinita si talpa gastei. Luati 2 linguri din amestec si fierbeti-le in 200 ml de apa timp de 5 minute. Lasati sa infuzeze timp de o ora, strecurati, apoi adaugati cate o lingura de suc de coada calului si menta. Se beau cate 2 linguri de 3 ori pe zi, cu 20 minute inainte de masa, timp de 2-6 luni sau mai mult.
  • Ateroscleroza: se combina cate 100 g radacina de pir, galbenele, radacina de obligeana/valeriana, cimbru, coltii babei si roinita. Din acest amestec se iau 2 linguri si se adauga in 300 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 1 ora, apoi se strecoara. Infuzia rezultata se completeaza cu 2 linguri suc de pir si o lingura de miere. Se beau cate 100 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, adaugand de fiecare data pe varful cutitului praf de nucsoara. Tratamentul dureaza 4-6 luni, cu 1 luna pauza, apoi se poate relua.
  • Hipertensiune arteriala – se administreaza cate un varf de pulbere de radacina de pir, inainte de masa. Totodata, se poate face o tinctura: o lingura de radacina uscata si pisata de pir se pune la macerat in 250 ml alcool de 45°. Se lasa la macerat 2 saptamani, agitandu-se zilnic. La final, se strecoara si se administreaza cate o lingurita diluata in 200 ml apa, inainte de mese.

-Afectiuni renale

  • Calculi biliari, renali si vezica urinara: se prepara urmatorul remediu: in 400 ml apa fiarta se adauga 3 linguri pulbere pir. Se lasa la infuzat 3-4 ore, apoi se strecoara si se administreaza cate 150 ml, de 3 ori pe zi, inainte de masa, timp de 1 luna, cu pauza de 2 saptamani, apoi se poate repeta.
  • Insuficienta renala, infectie renala, retentie urinara: amestecati 100 g radacina de pir, cate 50 g frunze de mesteacan, flori de musetel, radacina de brusture, iarba de roinita si talpa gastei. Luati 2 linguri din amestec si fierbeti-le in 200 ml de apa timp de 5 minute. Lasati sa infuzeze timp de o ora, strecurati, apoi adaugati cate o lingura de suc de coada calului si menta. Se beau cate 2 linguri de 3 ori pe zi, cu 20 minute inainte de masa, timp de 2-6 luni sau mai mult.
  • Colici renale: se prepara o tinctura din 250 ml alcool de 70° si 50 g de planta maruntita. Se lasa la macerat 2 saptamani, apoi se strecoara si se administreaza cate 25 g pe zi, impartita in mai multe reprize.
  • Litiaza urinara (pietre la rinichi): se face o pulbere din radacina de pir uscata, apoi se pun 3 linguri in 400 ml de apa clocotita. Se infuzeaza 3-4 ore si se administreaza cate 150 ml de 3 ori pe zi, inainte de masa, timp de 1 luna, cu pauza de 2 saptamani, apoi se poate repeta. Tratamentul dureaza 3 luni.
  • Pietre la colecist si rinichi – se prepara o infuzie din 2 linguri de radacini tocate, oparite cu 500 ml apa clocotita. Se bea cate jumatate de cana, de 4 ori pe zi, inainte de masa. O alta varianta este urmatoarea: 150 g radacini de pir, 150 g flori de trifoi, 150 g coada calului, 150 g seminte de marar (zdrobite) si 300 g frunze de mesteacan. Din acest amestec, se iau 2 linguri si se adauga in 500 ml apa rece. Se aduc pana la punctul de fierbere si se lasa apoi sa clocoteasca la foc mic pentru 5 minute. Dupa racire, se strecoara si se adauga 4 linguri de suc de pir (obtinut cu ajutorul storcatorului din planta proaspata). Se beau cate 150 ml de 4 ori pe zi, cu jumatate de ora inainte de fiecare masa si seara, inainte de culcare. Se fac 2-3 cure cu durata de o luna si jumatate, fiecare urmate de o pauza de 1 luna.
  • Boli de vezica biliara si urinara, cistite: se prepara un decoct dintr-o lingura de radacina uscata si maruntita, fiarta 1 minut in 250 ml apa. Prima fiertura se arunca, apoi se adauga peste planta din vas 1,5 litri apa. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana scade la 1 litru, apoi se strecoara si se bea pe parcursul zile.
  • Adenom de prostata: intr-un litru de apa se adauga 3 linguri planta si se lasa la fiert pentru 2-3 minute, apoi se arunca apa. Peste plantele ramase se pune 1,250 ml apa si se lasa sa fiarba pana scade apa la 1 litru. Se strecoara si se consuma in cursul unei zile. Cura dureaza 1 luna si este indicat sa se consume si ulei de dovleac sau de masline presate la rece, cate 1 lingurita pe zi.
  • Anurie, ascita: La o cana cu apa fierbinte se adauga o lingura rizom pir. Se infuzeaza 10 minute, apoi se strecoara si se beau cate 2-3 ceaiuri caldute pe zi.
  • Dischinezie biliara: la o cana cu apa se adauga 1 lingurita pulbere de rizom sau rizom uscat maruntit si se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.

Iata si alte afectiuni care se trateaza cu pir:

-Dureri in articulatii: se recomanda baile facute cu decoct din toata planta. Decoctul se prepara din 50-70 g planta pusa in 10 litri de apa si fiert 20 de minute, apoi se strecoara si se introduce in cada, unde se sta 30 de minute.

-Encefalopatie: se combina cate 100 g radacina de pir, galbenele, radacina de obligeana/valeriana, cimbru, coltii babei si roinita. Din acest amestec se iau 2 linguri si se adauga in 300 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 1 ora, apoi se strecoara. Infuzia rezultata se completeaza cu 2 linguri suc de pir si o lingura de miere. Se beau cate 100 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, adaugand de fiecare data pe varful cutitului praf de nucsoara. Tratamentul dureaza 4-6 luni, cu 1 luna pauza, apoi se poate relua.

-Guta: se prepara o infuzie din 2 linguri de radacini tocate, oparite cu 500 ml apa clocotita. Se bea cate o ceasca, de 4 ori pe zi, inainte de masa. Se poate administra in cure de 21 de zile, urmate de 7 zile de pauza.
O alta varianta: se face un amestec din urmatoarele plante: 150 g radacini de pir, 150 g flori de trifoi, 150 g coada calului, 150 g seminte de marar (zdrobite) si 300 g frunze de mesteacan. Din acest amestec, se iau 2 linguri si se adauga in 500 ml apa rece. Se aduc pana la punctul de fierbere si se lasa apoi sa clocoteasca la foc mic pentru 5 minute. Dupa racire, se strecoara si se adauga 4 linguri de suc de pir (obtinut cu ajutorul storcatorului din planta proaspata). Se beau cate 150 ml de 4 ori pe zi, cu jumatate de ora inainte de fiecare masa si seara, inainte de culcare. Se fac 2-3 cure cu durata de o luna si jumatate, fiecare urmate de o pauza de 1 luna.

-Hemoragii uterine – se face o cura de 3-4 saptamani cu ceai din radacini de pir. Se beau zilnic cate 3 cani, cu 30 de minute inainte de masa. O lingura rizom la 200 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute dupa care se strecoara.

-Tulburari de menopauza: se administreaza infuzie (3-4 cani) sau sirop (3-4 lingurite) o perioada de 3 saptamani.

-Hepatita cronica – se administreaza cate un varf de pulbere de radacina de pir, inainte de masa. Infuzia si decoctul de pir pot fi inlocuite cu tinctura de pir: o lingura de radacina uscata si pisata de pir se pune la macerat in 250 ml alcool de 45°. Se lasa la macerat 2 saptamani, agitandu-se zilnic. La final, se strecoara si se administreaza cate o lingurita diluata in 200 ml apa, inainte de mese.

Vezi si: Trepadatoarea. Ce efecte are buruiana din gradina ta

-Insuficienta pancreatica: se amesteca 2 linguri de frunze de pir, cate o lingura de frunze de fragi si ghimpe, se fierb in 350 ml apa timp de 5 minute. Dupa primul clocot, se iau de pe foc, se acopera si se lasa o ora, apoi se strecoara. Se beau cate 50 ml la fiecare 2 ore, pana se termina preparatul, timp de 10-15 zile. Se recomanda asocierea tratamentului cu o dieta stricta, luarea meselor usoare, de 6-8 ori pe zi.

-Intoxicatii: se administreaza cate o jumatate de lingurita de pulbere de pir, de 3 ori pe zi sau se pot consuma cate 3-4 cani de infuzie pe zi.

-Reumatism – consumul infuziei sau a tincturii contribuie la eliminarea toxinelor din organism si in acest fel contribuie la eliminarea afectiunii. Se
vor lua 3-4 cani de infuzie sau tinctura pe zi.

Vezi si: Scanteiuta, mica buruiana cu efecte terapeutice

Sursa: Plante medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole