In China istorica, nobilii au pus stapanire pe fiecare bob de „orez interzis”, iar chinezilor obisnuiti nu le era permis sa aiba sau chiar sa consume orez negru. Orezul negru a fost initial introdus in Statele Unite in 1995. In prezent, se gaseste aproape oriunde si este cautat pentru valorile sale nutritionale.
Printre mii de soiuri de orez, orezul negru, denumit si orez interzis sau chiar orez violet, este recunoscut ca printre soiurile cu cea mai mare valoare nutritiva. Are 18 aminoacizi, minerale si vitamine precum cuprul, fierul, zincul si carotenul.
Beneficii ale orezului negru
Plin de antioxidanti
Coaja de orez negru, stratul exterior real al bobului de orez, este format din cea mai mare cantitate de antocianina antioxidanta prezenta in orice aliment cunoscut.
Orezul negru prezinta o culoare neagra sau chiar violeta, care este un semn al proprietatilor antioxidante mai ridicate, la fel ca toate fructele antioxidante adanc colorate precum afine, zmeura si merisoarele.
Sursele dezvaluie ca continutul de antocianina din orez negru este mai mare decat orice alt bob, care include orez brun, orez rosu, quinoa rosie sau orice alte soiuri de cereale intregi colorate.
Antocianina are capacitatea de a ajuta la prevenirea unei serii de probleme comune de sanatate, dar semnificative, in conformitate cu studiile clinice care au analizat avantajele acestui antioxidant particular.
Antioxidantii antocianinici au fost asociati cu: prevenirea bolilor cardiovasculare, protejarea impotriva cancerului care poate fi cauzat de deteriorarea radicalilor liberi, imbunatatirea functiei creierului, scaderea inflamatiei si multe altele.
In timp ce orezul brun integral, precum si orezul rosu includ, de asemenea, anti-oxidanti avantajosi, doar orezul negru este format din antocianina. In plus, orezul negru include, de asemenea, vitamina E anti-oxidant esentiala, care este benefica in mentinerea sanatatii ochilor, pielii si imunitatii, impreuna cu alte functii esentiale.
Protejeaza sanatatea inimii
Cercetarile indica faptul ca orezul negru reduce formarea placii aterosclerotice periculoase in artere, ceea ce este esential pentru pastrarea arterelor clare, precum si pentru evitarea atacurilor de cord, precum si a accidentului vascular cerebral.
Avand in vedere cat de frecventa este boala cardiaca in aproape fiecare tara dezvoltata in vest, acesta este un motiv bun pentru care consumul de alimente vindecatoare precum orezul negru este atat de esential.
Sursa buna de fibre care imbunatateste sanatatea digestiva
Orezul negru impreuna cu alte soiuri de orez au o cantitate similara de fibre, cu aproximativ 2-3 grame pe jumatate de cana. Fibra din orez negru va ajuta sa evitati constipatia, balonarea, impreuna cu alte simptome digestive nedorite. Fibra se leaga de deseuri si toxine din tractul digestiv, ajutand la extragerea lor si, de asemenea, contribuie la functionarea frecventa a intestinului.
Fibra dietetica prezenta in orez negru va poate permite, de asemenea, in mod semnificativ sa va simtiti satui dupa consum si, de asemenea, sa ramaneti multumiti un timp mai lung intre mese, eventual ajutand la reducerea greutatii.
Se datoreaza faptului ca fibrele au primit meseria esentiala de a curata intregul corp de toxine, ajutand la scaderea inflamatiei si, de asemenea, la curatarea arterelor, deoarece elimina deseurile, precum si ciuma din corp. Orezul negru poate ajuta, de asemenea, la evitarea sau chiar vindecarea cazurilor de diaree, din moment ce fibrele adauga vrac in scaun.
O cereala fara gluten
La fel ca si alte soiuri de orez, orezul negru nu consta in mod natural din niciun gluten, proteina prezenta in toate produsele de grau, secara si orz. Se estimeaza ca 1 din 7 indivizi raspund la gluten – indiferent daca sunt constienti de el sau nu -, dar totusi sunt testati negativ pentru boala celiaca.
Consumul de orez negru in loc de cereale rafinate si produse fainoase procesate, plus, grau, orz si secara integrale ar putea ajuta la eliminarea problemelor digestive legate de consumul de gluten pentru majoritatea oamenilor.
Beneficiile orezului negru pentru piele
Natura antioxidanta a orezului negru este eficienta in protejarea pielii. Orezul negru ajuta la prevenirea deteriorarii pielii din cauza poluantilor sau a soarelui. Acesta ajuta la prevenirea imbatranirii pielii, precum si la scaderea semnelor de imbatranire, cum ar fi ridurile, petele intunecate, precum si liniile fine. Orezul negru ofera antioxidanti impreuna cu alte proteine pielii, care vor ajuta la restabilirea elasticitatii pielii si la mentinerea fermitatii. Incercati cateva preparate de orez negru pentru ten –
Folositi faina de orez negru pentru a face o masca faciala. Amesteca praful de orez negru uscat impreuna cu mierea si folositi masca pe fata. Lasati acest amestec timp de 20-30 de minute inainte de a va spala fata cu apa rece. Acest aspect special de orez negru va hidrateaza fata. Vezi si: Orezul, ingredientul minune al pielii stralucitoare
Se fierbe ½ cana de orez negru impreuna cu 4 cani de apa timp de 10 minute. Lasati-l sa se raceasca la fel de bine ca orezul. Treceti prin sita pentru a strecura apa de orezul negru. Inmuiati un prosop de hartie sau chiar servetel in aceasta apa de orez si puneti-l pe fata timp de 10-15 minute.
Stoarceti cartofi pentru a obtine amidon de cartofi. Includeti niste faina de orez negru in suc si amestecati bine pentru a crea pasta neteda. Se aplica pe fata timp de 10-20 de minute.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Orezul negru, un aliment cu proprietati antioxidante extraordinare […]