2 C
București
marți, noiembrie 26, 2024

Ochelarii de soare. Pot fi ei un pericol pentru sanatate? Cum facem alegerea corecta?

Atunci cand va expuneti la soare nu doar pielea este agresata de razele ultraviolete, ci si ochii dumneavoastra. Printre cele mai cunoscute afectiuni ale ochilor din cauza expunerii la razele solare se numara arsuri solare la nivelul conjuctiv, degenerescenta maculara sau cataracta.

Daca acum cativa ani se stia ca expunerea la soare dauneza in intervalul orar 12-16, iata ca acum, din cauza micsorarii stratului de ozon acest interval creste. Astfel, specialistii atrag atentia ca orele potrivite pentru a beneficia de ‘’baile de soare’’sunt pana in ora 9 si dupa ora 17, chiar 18. De asemenea, altitudinea, vremea sau suprafetele care reflecta lumina (apa, zapada sau nisipul) sunt factori care ne influenteaza alegerile atunci cand vine vorba de ochelarii de soare. Haideti sa vedem cum pot fi acestia un pericol pentru sanatate si cum facem o alegere corecta:

Filtru UVA, UVB SI UVC

Nu este deloc o gluma, filtrele UVA, UVB SI UVC, pe care le regasim si pe cremele destinate protejarii de soare, sunt un factor dicisiv atunci cand achizitionam o pereche de ochelari de soare.

Daca razele UVB SI UVC pot fi absorbite de atmosfera, cele UVA ajung in natura cu aceeasi intensitate, astfel ca si privirea noastra va fi afectata daca nu ne protejam. Fiti cu bagare de seama, pe bratul ochelarilor sau pe eticheta lor ar trebui sa regasiti scris 100% UVA si UVB sau pana la 400 de mm. De altfel, inscriptia CE (conformitate europeana) atesta faptul ca ati cumparat un produs de calitate.

Culorile ideale pentru protective maxima

Negru, gri inchis sau maro inchis pot reduce considerabil cantitatea de lumina, obtinand efectul invers fata de cel al hainelor in aceleasi nuante, care se stie ca pot absorbi razele solare. De altfel, lentila fumurie, neinsotita de protectia UVA nu are nicio calitate, chiar mai rau, va poate lasa fara vedere. De ce? Pupila se dilata, pacalita de lentila inchisa la culoare, si astfel patrunde mult mai multa lumina, in consecinta radiatii ultraviolete.

Pentru a va proteja impotriva cataractei tineti cont ca perechea de ochelari sa aiba lentile de culoare portocalie sau aurie. Aceste culori elimina lumina albastra daunatoarea pentru sanatatea ochilor, actionand ca un filtru pentru o imagine mult mai clara. Soferii pot lua in calcul aceasta varianta pentru un condus mult mai odihnitor. O pereche de ochelari Guess intruneste aceste cerinte, chiar daca pretul lor este ceva mai ridicat. Insa, daca tineti la sanatatea ochilor vostri si vreti sa aveti o vedere cat mai buna timp indelungat, alegeti-va ochelarii de soare din magazinele de specialitate.

Pescarii amatori, profesionisti, iubitorii de natura isi pot indrepta atentia catre acele perechi de ochelari in nuante de roz sau mov. Pe un fundal verde (in natura), aceste lentil ofera cel mai bun contrast al imaginii.

Filtrele polarizante

Lentilele polraizate au avantajul de a tine la distanta reflexiile orbitoare, au 100% protectie UVA si elimina senzatia de ‘’ochi obositi’’.

Ochelarii de soare pentru persoanele cu probleme de vedere

Persoanele care poarta zi de zi ochelari pentru miopie, de exemplu, isi pot face pe comanda o pereche care sa intruneasca ambele calitati (sa protejeze si sa asigure o acuitate buna). Lentilele carora li se adauga si dioptrii nu sunt mai slabe calitativ. Din contra, au aceleasi proprietati precum cele de soare, doar ca va scapa de grija purtarii a doua perechi sau a variantei clip-on (destul de inestetica).

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole