4.8 C
București
joi, noiembrie 28, 2024

O super-rasa de oi romanesti. Berbecii ajung la 120 de kilograme

O noua rasa de ovine isi propune sa revolutioneze industria carnii in Romania. Crescatorii se pregatesc sa lanseze noua rasa pe piata. Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Popauti lucreaza la foc continuu din venituri proprii pentru a forma noua rasa, care are la baza rasele Karakul de Botosani si oaia de carne Palas.

O noua rasa de ovine pentru carne este pe cale de a se lansa

”Momentan avem un nucleu de circa 350 de capete femele ovine din noua rasa. Suntem la inceput pana cand nu consolidam caracterele morfo-productive si sa aiba un standard al rasei pentru a putea fi omologata nu putem valorifica. Dar suntem in plin progres iar oile au fost vazute si de domnul ministrul Adrian Oros care a fost impresionat si a subliniat ca avem nevoie pe piata de o rasa specializata pe carne”, a declarat Ionica Nechifor, coordonatorul proiectului stiintific, scrie agrointel.ro.

Presedintele Statiunii de Cercetare Popauti a dat si cateva caracteristici tehnice ale rasei: ”Rezultatul scontat este de metis de tip F1 (Karakul de Botosani 50% x Oaia de Carne Palas 50%)  cu un spor mediu zilnic de 210 g/cap/zi, mai mare cu 30% comparativ cu Karakul si randamentul mai mare la sacrificare: 50-52%. In plus, se imbunatateste raportul muschi/grasime/oase in favoarea masei musculare. Incadrarea carcaselor dupa clasa de conformatie (SEUROP) in clase superioare: U – 30%, R – 50%, O – 15; prolificitate 110-120%.

Sporul mediu zilnic este de 300g/cap, randamentul mai mare la sacrificare – 51-53%. Se imbunatateste raportul muschi/grasime/oase in favoarea masei musculare in favoarea masei musculare (61/18/21). Incadrarea carcaselor dupa clasa de conformatie (SEUROP) in clase superioare: E – 25%, U – 50%, R – 25%; incadrarea carcaselor dupa gradul de ingrasare in clasa 2; prolificitate 115-155%”.

Asteptarile cercetatorilor de la noua rasa

Se doreste intinderea zonelor de crestere a ovinelor de toate rasele, cu indivizi cu inalte performante reproductive si productive, care sa nu fie predispusi la boli. Apoi, cercetatorii se asteapta la venituri mai mari ale crescatorilor de ovine printr-o coordonare si organizare profesionista a procesului economico-productiv.

”Se mai doreste cresterea interesului si a receptivitatii crescatorilor de ovine pentru insusirea diferitelor metode de o mai mare acuratete in tehnologiile de ameliorare, crestere si exploatare a ovinelor; deplasarea unui important segment al populatiei din alte ramuri agricole sau chiar din industrie spre sectorul de crestere a animalelor; accelerarea ritmului de selectie si ameliorare a diferitelor caractere de productie ale rumegatoarelor mici in fermele private; accelerarea ritmului de integrare a rezultatelor cercetarii stiintifice in sfera economico-productiva; obtinerea unor produse animaliere ecologice (carne, lapte) de inalta valoare biologica si de pretabilitate industriala datorita mentinerii, imbunatatirii si promovarii unui fond genetic sanatos, viguros (rasa Karakul de Botosani este mai sensibila la o clima umeda)”, a mai adaugat Ionica Nechifor pentru Agrointeligenta.

Un alt punct important este furnizarea diverselor tipuri si calitati de produse cerute de comunitate. De asemenea, recurgerea la materialul genetic calitativ duce la castigul productivitatii. Astfel „crearea conditiilor de identificare si trasabilitate ale ovinelor si ale productiilor acestora in toate tipurile de exploatatii zootehnice, dar mai ales in fermele private, incat acestea sa penetreze mai usor si mai rapid pe pietele interne si internationale” sunt alte asteptari ale cercetatorilor.

Ministrul Agriculturii multumit de rezultatele cercetatorilor

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros a efectuat o vizita pe 8 mai in judetul Botosani si a vizitat si Statiune de Cercetare Popauti pentru a vedea progresele facute de cercetatori.

”Cu totii cautam carne si produse lactate de calitate atunci cand mergem la cumparaturi! Aceasta este si responsabilitatea cercetatorilor de la Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor Popauti, singura unitate din tara care are ca obiect de activitate cercetarea rasei de ovine Karakul. Pornind de la oile karakul si incrucisandu-le in rase specializate pentru productia de carne si pentru productia de lapte, cercetatorii au reusit crearea unor exemplare perfect adaptate conditiilor noastre de mediu si aici ma refer la precipitatii, temperaturi si specific zonal. Si la noi se poate!”, a declarat acesta, potrivit site-ului agrointel.ro.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole