Nasterea naturala este un proces fiziologic firesc pentru o femeie, acela de a aduce pe lume un copil, un proces natural cu multiple beneficii pentru mama si copil. Conform studiilor, la nivel mondial, 2 din 3 din femei nasc natural, in timp ce doar o treime, din multe alte motive recurg la cezariana.
Odata cu evolutia tehnologiei si a metodelor medicale de intr-ajutorare a femeilor care isi doresc un copil, nastera naturala a inceput sa piarda din popularitate in fata nasterii prin cezariana. Numai gandul ca pot scapa usor de travaliul chinuitor si de durerile facerii, femeile sunt tentate sa apeleze din start la diferite tehnici de anestezie, la cezariana sau la alte proceduri medicale.
Cu toate acestea, nasterea naturala ramane in continuare o optiune fiabila si atrage multe doritoare. Azi, mai mult decat inainte, nasterea naturala a inceput sa fie incurajata si sustinuta prin cursuri specializate care pregatesc noii parinti, prin tutoriale de puericultura, alaptare, etc.
Asemanatoare nasterii Lamaze, nasterea naturala se bazeaza pe increderea in fortele proprii ale femeii, in abilitatea de a trai un moment unic, extrem de special si delicat, prin concentrarea tuturor abilitatilor naturale de mama pentru a aduce pe lume un bebelus.
In cadrul spitalului Arcadia exista un protocol al nasterii naturale menit sa vina in intampinarea nevoilor viitorilor parinti. Dupa ce acestia decid ca opteaza pentru nasterea pe cale naturala, ei pot participa la cursuri de specialitate in care vor invata diferite tehnici de respiratie controlata, de rabdare pe parcursul travaliului, de miscare in timpul acestuia, de alaptare si de recuperare postnatala. Aceste cursuri se desfasoara pe toata perioada sarcinii, alaturi de specialistii spitalului, iar mama beneficiaza de sprijin si indrumare in tot acest timp
Desigur, ca in orice context, daca mama simte sa isi schimbe decizia in timpul travaliului sau chiar inainte, poate apela la tehnici de anestezie sau chiar la cezariana.
Cine poate naste pe cale naturala?
Nasterea Lamaze este recomandata tuturor femeilor insarcinate care nu au probleme de sanatate ce ar putea impune o urgenta medicala in timpul nasterii. Decizia de a naste prin aceasta metoda este luata impreuna cu medicul specialist, pentru a cantari corect beneficiile si riscurile.
Ce trebuie sa stim despre nasterea naturala?
Increderea este cea mai importanta in aceste momente cheie iar succesul unei nasteri este intotdeauna dat de munca in echipa a viitorilor parinti cu cadrele medicale.
De asemenea, travaliul este o etapa foarte importanta in nasterea pe cale naturala, deoarece acela este momentul in care femeia se pregateste cu adevarat de rolul de mama. Travaliul este spontan, nu indus ca la nasterea prin cezariana, de aceea, pregatirea de dinainte si cursurile la care cei doi parteneri au luat parte vor fi aplicate in aceste momente de tensiune. Cel mai important factor pentru mama este sustinerea partenerului si al familiei, de aceea, mama va fi intotdeauna sfatuita sa implice aceste persoane importante in tot procesul.
Nasterea naturala la Maternitatea Arcadia
Pentru a oferi o experienta completa viitorilor parinti, la Maternitatea Arcadia, acestia primesc pachetul de nastere naturala care cuprinde servicii medicale complete pentru nastere, servicii de spitalizare cu grad inalt de confort, dar si servicii conexe actului medical, cum ar fi:
- set standard de analize de laborator pentru mama in cadrul internarii;
- asistenta medicala completa la nastere si pe toata durata spitalizarii;
- medicatia si consumabilele necesare in cazul nasterii naturale;
- manopera de recoltare a celulelor stem din cordonul ombilical;
- servicii de supraveghere si ingrijire neonatala;
- servicii medicale complete de terapie intensiva pentru complicatii ale mamei sau ale nou-nascutului survenite in perioada de spitalizare standard;
- servicii de consiliere medicala pentru ingrijirea nou-nascutului;
- suport psihologic prenatal si postnatal;
- set standard de analize de laborator pentru nou-nascut;
- vaccinurile obligatorii in primele zile de viata ale nou-nascutului (doar cu acordul parintilor): vaccinul antituberculoza, vaccinul antihepatita B;
- consultatie in specialitatea Chirurgie pediatrica;
- screening neonatal pentru fenilcetonurie, hipotiroidie si mucoviscidoza;
- screening auditiv (primul pas in diagnosticarea precoce a deficientelor de auz congenitale);
- screening prin pulsoximetrie (masurarea oxigenarii nou-nascutului inainte de externare pentru depistarea malformatiilor congenitale de cord nevizualizate la morfologia fetala);
- abonament medical pentru bebelus (6 luni).
Nasterea naturala este un intreg proces de conectare – atat intre viitori parinti, cat si intre ei si bebelusul lor. Mamele vor invata ca nasterea este o experienta din care pot iesi mai puternice daca sunt atente la corpul lor si la ceea ce acesta le transmite. Pana la urma, aceasta experienta trebuie sa fie una fericita si de care parintii sa iti aminteasca cu mult drag.
Material sustinut de Arcadia – Spitale si Centre Medicale.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: