Muschiul de piatra creste pe stancile golase din regiunea alpina. Stiintific se numeste Lichen Islandicus, iar popular muschi de munte, muschi cret sau jebghiu de munte. Acesta are corpul in forma de frunza (tal), cu multe ramificatii liniare, care la randul lor poarta lobi divizati in doua, cu marginile ondulate, prezentand peri mai grosi de forma unor spini (cili).
De la muschiul de piatra se recolteaza intreaga planta (talul) tot timpul anului si numai pe vreme uscata. Acesta se usuca in aer liber, intins in straturi subtiri.
Muschi de piatra – Proprietati si beneficii
Muschiul de piatra contine o grupa de zaharuri (lichenina si izolichenina), un principiu amar si substante mucilaginoase care-i dau insusirea emolienta si calmanta, recomandandu-se in bronsitele insotite de tuse, laringite, traheite si inflamatiile tubului digestiv.
De asemenea, datorita acidului usnic, se atribuie muschiului de piatra o puternica actiune antibiotica. Se foloseste cu bune rezultate contra varsaturilor rebele ale femeilor insarcinate si stimuleaza secretia biliara si pancreatica, marind astfel pofta de mancare, declara farm. Corneliu Constantinescu in cartea sa „Plante medicinale in apararea sanatatii”.
Datorita proprietatilor sale extraordinare, muschiul de piatra ajuta la temperarea efectelor nocive ale razelor si de aceea este extrem de utila pentru bolnavii de cancer care fac chimioterapie, ajutandu-i sa suporte mai usor reactiile tratamentului, declara Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie.
Cum se prepara ceaiul din muschi de piatra
Ceaiul se prepara dintr-o lingurita de muschi, care se oparesc cu 250 ml apa clocotita, in care s-a dizolvat un varf de cutit de bicarbonat. Dupa ce clocoteste 5 minute, ceaiul se lasa racit, apoi se strecoara si se indulceste cu miere.
Se bea rece pentru oparirea varsaturilor si cald pentru celelalte boli. Se poate lua si combinat cu lapte.
Pentru ca este foarte amar, muschiul de piatra se prefera a fi folosit sub forma de tinctura, din care se iau cate 30-50 picaturi in 24 ore.
Cum se prepara tinctura din muschi de piatra
Tinctura se prepara prin macerarea, timp de 8 zile, a 20 g muschi in 100 ml alcool de 70 de grade.
In general, infuziile si maceratele de muschi sunt amare si se folosesc in afectiuni stomahice.
Prin fierbere, principiul amar (acidul cetraric) se descompune, astfel ca decoctiile sunt utilizate ca antivomitiv si in bolile cailor respiratorii ca bronsite, laringite, tuse, etc.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Muschiul islandez, planta minune care calmeaza tusea uscata si raguseala
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: