Un nou medicament impotriva cancerului a fost descris drept unul potential „revolutionar”, rezultatele prezentate la Congresul European al Cancerului fiind foarte promitatoare, relateaza BBC.
Un studiu realizat pe pacienti care au cancer la cap si la gat a aratat ca cei care au luat nivolumab au supravietuit mai mult decat cei care au fost tratati cu chimioterapie. Intr-un alt studiu, medicii au constatat ca pacientilor care sufereau de cancer de rinichi si care au facut tratament cu nivolumab si cu un alt medicament li s-au redus tumorile.
Tratamentul cu nivolumab este o imunoterapie, care invata sistemul imunitar sa distruga celulele canceroase. Pacientii care sufera de cancer avansat la cap si la gat au rate de supravietuire foarte slabe.
Un studiu realizat pe 350 de pacienti, publicat in New England Journal of Medicine, a aratat ca 36% dintre cei tratati cu nivolumab erau inca in viata la un an dupa inceperea tratamentului, comparativ cu 17% dintre cei care facusera chimioterapie.
De asemenea, pacientii care au facut imunoterapie au simtit mai putine efecte secundare.
Beneficiile au fost mai mari in special in cazul pacientilor ale caror tumori au fost testate pozitiv pentru HPV (virusul Human Papiloma). Acesti pacienti au supravietuit, in medie, 9,1 luni cu nivolumab si 4,4 luni cu chimioterapie.
In mod normal, acesti pacienti care au tumori avansate sau rezistente la tratament traiesc mai putin de 6 luni.
1 din 10 pacienti s-a vindecat
In ceea ce priveste studiul realizat pe cei 94 de pacienti care sufera de cancer la rinichi, un tratament cu nivolumab si ipilimumab a dus la o reducere semnificativa a dimensiunii tumorilor in cazul a 40% dintre pacienti. Mai mult, unul din 10 pacienti s-a vindecat, cancerul disparand total din organism. In schimb, prin terapia standard, doar 5% dintre pacienti prezinta o reducere a turmorilor.
Nivolumab si ipilimumab functioneaza in felul urmator: intrerup semnalele chimice pe care celule canceroase le transmit pentru a convinge sistemul imunitar ca sunt celule sanatoase.
Profesorul Kevin Harrington de la Institutul pentru Cercetarea Cancerului si consultant la Spitalul Royal Marsden din Londra, care a condus studiul pe pacientii ce aveau cancer la cap si la gat, a declarat ca nivolumab ar putea fi un tratament „revolutionar”.
„Acest studiu a descoperit ca tratamentul poate prelungi viata unor pacienti care nu au alta varianta de tratament, fara sa duca la o scadere a calitatii vietii”, a spus el.
„Odata ce s-a raspandit, cancerul la cap sau la gat este extrem de dificil de tratat. Asa ca este grozav ca aceste rezultate arata ca acum avem un nou tratament care poate prelungi semnificativ viata”, a completat profesorul.
Pacient: „Nu am avut deloc dureri”
In varsta de 64 de ani, Peter Waite din Marea Britanie a povestit pentru BBC cum a decurs imunoterapia.
„Ma simt putin ca un impostor din cauza cancerului in stadiu terminal deoarece nu am avut deloc dureri. In cazul meu, tratamentul nu a avut niciun impact negativ si chiar ma simt putin jenat de acest lucru”, a spus Waite, care a continuat sa lucreze ca tehnician auto in timpul in care primea tratament. Cititi mai multe pe greatnews.ro.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: