Poate parea hilar ca aducem in prim-plan zaharul taman cand se discuta intens despre cat de nociv este. Specialistii in nutritie, medicii si mass-media insista pe acest subiect in contextul in care, in 2018, aproape tot ce mancam din comert contine zahar (painea, mezelurile, alimentele procesate, sosurile, condimentele etc.). Cu toate acestea, zaharul (precum orice alt aliment) consumat cu moderatie, cunoscandu-i avantajele, dezavantajele si aportul caloric pe care il aduce, poate
ramane in dieta noastra.
Este adevarat, atat din cauza varietatii si gustului irezistibil al produselor pe care le putem gasi la tot pasul, cat si a ritmului alert in care traim, multi oameni le aleg pe cele cu un continut ridicat de zahar, nefiind atenti la frecventa consumului acestora. Constientizarea riscurilor si o alimentatie echilibrata sunt factorii care duc la o dezvoltare armonioasa a organismului.
Cele mai cunoscute tipuri de zahar existente pe piata sunt zaharul alb, rafinat (din trestie sau sfecla) si zaharul brut (din trestie turbinado / muscavado / demerara).
Brun sau brut? Nu e acelasi lucru. Stiai ca zaharul brun existent pe piata este, de cele mai multe ori, un tip de zahar rafinat, dar colorat si aromatizat cu ajutorul siropului de caramel sau melasei adaugate dupa procesarea completa? In schimb, zaharul brut (de tip demerara) este zaharul din trestie nerafinat, care pastreaza o parte importanta din continutul natural de melasa. Daca ar fi sa facem o ierarhie, zaharul brut din trestie, consumat cu moderatie, este cel mai sanatos.
Vrei sa stii cate calorii are zaharul? Ei bine, 100g de zahar alb contin 390 calorii, in timp ce aceeasi cantitate de zahar brut,
nerafinat, inseamna 370 calorii. Diferenta ajunge sa conteze intr-o viata de om, crede-ne pe cuvant.
Iata si cateva beneficii ale zaharului brut, comparativ cu cel alb:
- Spre deosebire de cel alb, zaharul brut de trestie nu este complet procesat. Zaharul brut are in componenta melasa (care ii confera culoarea inchisa specifica si aroma) si, datorita ei, inca mai contine o doza mica (1-3%) de minerale: fier, calciu, potasiu si magneziu
- Aroma naturala si gustul de caramel fac zaharul brut mai delicios decat cel alb
- Zaharul brut aduce, pe langa zaharuri, si o parte de nutrienti
- In aluaturi, zaharul brut are tendinta sa ramana usor crocant, ceea ce va da prajiturilor o textura si un gust aparte
- Zaharul brut are in compozitie 2% apa, ceea ce il face sa aiba un continut caloric usor mai scazut decat al zaharului alb
Daca si tie ti s-a facut pofta de ceva dulce, iata o reteta simpla si sanatoasa: Negresa de post cu karob si fructe confiate
Ingredientele de care ai nevoie:
- 1 cana de faina alba + 1 cana de faina grau integral
- 3/4 cana de zahar brut
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu, 1 praf de sare
- 2 linguri de suc lamaie
- 3 linguri de karob (pudra de roscove)
- 1/2 cana de ulei cocos
- 1 cana apa
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 3/4 cana de fructe confiate tocate marunt (ananas, papaia, caise etc)
Pregateste doua amestecuri pentru negresa: unul din ingrediente uscate si altul din ingrediente lichide. Amestecul din ingrediente uscate este format din faina, sare, zahar, bicarbonat de sodiu si karob (fara fructele confiate). Iar cel din ingrediente lichide se compune din apa, ulei, suc de lamaie si esenta de vanilie. Peste ingredientele uscate toarna-le pe cele lichide si amesteca bine cu o lingura de lemn, pana cand se omogenizeaza. La final, inglobeaza si fructele confiate taiate marunt. Pregateste o tava pe care o tapetezi cu hartie pentru copt si apoi toarna compozitia. Coci negresa de post la foc potrivit circa 30 minute. O poti incerca facand testul cu scobitoarea. La final, dupa portionare sau chiar inainte, tu alegi daca ornezi negresa cu fulgi de cocos, glazura de ciocolata sau cu zahar pudra.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: