1.6 C
București
marți, noiembrie 26, 2024

Metalele grele din fumul de tigara provoaca leziuni cerebrale, paralizie, cancere de plamani si piele

Numeroase fertilizatoare nocive sunt folosite pentru cresterea productivitatii tutunului. S-a aratat prin studii ca prin fumat, oamenii acumuleaza cantitati mari de metale grele in organism. Metale, precum cadmiu, cupru, nichel, plumb, mercur, crom, arseniu.

Desi stiu ca se expun la multe substante toxice, fumatorii nu se pot lasa de fumat. De ce? Nicotina inhalata ajunge imediat la creier, pacalindu-l sa elibereze dopamina, care ofera senzatia de placere. Senzatia aceasta se datoreaza unor substante ce afecteaza in mod direct sistemul neurologic. Ceea ce este interesant este ca efectele adverse ale fumatului nu sunt determinate de nicotina, ci de substantele inhalate in timpul fumatului. Deci, chiar daca dependenta de fumat se datoreaza nicotinei, afectiunile asociate fumatului intervin din cauza aditivilor si substantelor chimice adaugate in tigari.

Cromul si nichelul sunt considerati doi carcinogeni cu risc crescut, astfel ele dau ingrijorari serioase, deoarece influenteaza cauzele imunologice ale alergiilor la metale. Iar cresterea concentratiei de nichel in organism a fost asociat cu multe probleme de sanatate, printre are cele mai grave cancer nazal, pulmonar si de piele.

Plumbul este un metal greu extrem de periculos, al poate cauza efecte toxice la nivelul creierului, celulelor rosii si sistemului nervos. Primele studii efectuate despre influenta plumbului in corp au aratat ca acumularile de plumb sunt asociate cu:

  • scaderea valorii coeficientului de inteligenta;
  • probleme comportamentale;
  • risc ridicat de avort spontan;
  • anemie si leziuni renale;
  • boli ale sistemului nervos;
  • afectarea cresterii fatului si dezvoltarea lui cerebrala.

Cupru este un metal care ajuta la buna functionare a organismului, dar doar daca este luat prin alimentatie. Atunci cand este inhalat, cuprul este foarte iritant pentru caile respiratorii. Studiile au demonstrat ca exista cantitati mai amri de cupru in organismul fumatorilor decat in cel al nefumatorilor.

Fumul de tigara este cea mai mare sursa de expunere la cadmiu in populatia generala. Cantitatile de cadmiu acumulate in timp in organism duc la riscuri de dezvoltare a afectiunilor renale, hepatice si afectiuni ale sistemului osos. In plus, acest metal greu mai poate cauza si afectiuni la stomac, voma, diaree si contribuie la cresterea riscului de dezvoltare al cancerului.

Trucuri prin care te poti lasa de fumat

Cel mai recomandat este sa va lasati de fumat cat mai repede. Spijinul familiei si al prietenilor poate face minuni, dar si vointa proprie si dorinta de a iesi de sub vraja dependentei sunt importante. Iata cateva trucuri cu care ati putea incepe lupta importiva obiceiului nociv.

Este recomandat sa inlocuiti un obicei prost cu unul bun. Este mai eficient decat sa va concentrati pe eliminarea completa a prostului obicei.

De ce sa nu va faceti strategia si mai eficienta si sa dezvoltati mai mult de un obicei sanatos? Iata cateva exemple:

  • Respectati o dieta bine echilibrata, care va va ajuta corpul sa se curate de toxine si sa ofere suficienta energie.
  • Luati vitamine pentru a face fata oboselii care apare uneori in timpul retragerii nicotinei.
  • Beti suficienta apa pentru a va detoxifica corpul mai repede. Incercati sucuri de fructe sau ceaiuri de plante. Dar stati departe de alcool, cafea si bauturi racoritoare pentru o vreme. Aceste bauturi merg adesea mana in mana cu tigarile. Deci, iti pot creste dorinta de a fuma.
  • Dormiti bine pentru a va odihni corpul si mintea.
  • Incepeti sa faceti miscare deoarece chiar si o scurta plimbare va poate imbunatati starea de spirit si poate suprima nevoile de fumat.

Vor fi momente cand veti fi la un pas sa aprindeti o tigara. Fiti pregatiti pentru asta. Ce sa faceti sa rezistati ispitei?

  • Apelati la cel mai bun prieten care va sprijina in intentia de a renunta.
  • Unii oameni considera ca respiratia profunda este destul de utila.
  • Poate fi o idee buna sa aveti o tigara electronica la inceputul calatoriei, cand simptomele de intrerupere a nicotinei sunt cele mai severe. Totusi, tigara electronica nu functioneaza la toata lumea, multi raman dependenti de acestea.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole