Puteti lua COVID-19 daca o persoana infectata tuseste sau stranuta si picaturi contagioase va intra in nas sau in gura? Dar va puteti imbolnavi daca virusul ajunge in ochi?
Virologul Joseph Fair, PhD si colaborator al NBC News, a ridicat aceste intrebari atunci cand s-a imbolnavit de coronavirus, boala cauzata de Covid-19. Din patul de spital din orasul sau natal din New Orleans, el a spus retelei de stiri ca a zburat cu un avion aglomerat, unde insotitorii de zbor nu purtau masti. El a purtat masca si manusi, dar fara protectie pentru ochi.
„Cea mai buna presupunere a mea”, i-a spus intervievatorului, „a fost ca am fost infectat prin ochi”, scrie webmd.com.
Intrebat daca oamenii ar trebui sa inceapa sa poarte protectie pentru ochi, Fair a raspuns: „In opinia mea, da.”
Este sau nu necesara purtarea protectiei pentru ochi?
Desi Fair este convins ca protectia ochilor ajuta, alti experti nu sunt siguri. Atat de multe necunoscute exista cu privire la noul coronavirus SARS-CoV-2, incat cercetatorii inca incearca sa stabileasca daca infectia se poate transmite prin ochi.
„Nu cred ca putem raspunde la aceasta intrebare cu 100% certitudine in acest moment”, spune H. Nida Sen, MD, director al Clinicii de Uveita la Institutul National de Ochi din Bethesda, MD, si un investigator clinic care studiaza efectele COVID-19 asupra ochiului. Dar, spune ea, „cred ca este plauzibil din punct de vedere biologic.”
Unele cercetari au inceput sa indice in aceasta directie, potrivit Elia Duh, MD, cercetator si profesor de oftalmologie la Johns Hopkins School of Medicine din Baltimore.
Tesutul limpede care acopera albul ochiului din interiorul pleoapei, cunoscut sub numele de conjunctiva, „poate fi infectat de alte virusuri, cum ar fi adenovirusurile asociate cu raceala comuna si virusul herpes simplex”, spune el.
Duh spune ca exista aceeasi sansa de infectie cu SARS-CoV-2. „Daca exista picaturi pe care un individ infectat le produce prin tuse sau stranut sau chiar si atunci cand vorbeste, atunci partea din fata a ochilor este direct expusa, la fel cum sunt expuse pasajele nazale. In plus, oamenii se freaca si isi ating mult ochii. Deci, cu siguranta exista deja vulnerabilitatea de a se infecta prin ochi.”
Pentru a studia daca SARS-CoV-2 ar putea infecta oamenii prin ochi, Duh si colegii de cercetare de la Johns Hopkins s-au uitat daca celulele de suprafata ale ochilor contin ceva special care sa faca infectarea posibila prin intermediul lor.
Ce spun studiile, momentan insuficiente pentru a trage concluzii clare
In studiul lor, care este acum revizuit, echipa a examinat 10 ochi post-mortem si cinci probe chirurgicale de conjunctiva de la pacientii care nu aveau coronavirus. Au vrut sa vada daca celulele de suprafata ale ochilor au produs receptorul cheie pentru coronavirus, receptorul ACE2.
Pentru ca SARS-CoV-2 sa intre intr-o celula, „celula trebuie sa aiba ACE2 pe suprafata sa, astfel incat coronavirusul sa blocheze si sa intre in celula”, spune Duh.
Nu au existat prea multe cercetari cu privire la ACE2 si celulele de suprafata ale ochilor, spune el. Conform concluziilor echipei, „am fost cu adevarat surprinsi ca ACE2 era clar prezent in celulele de suprafata ale tuturor exemplarelor.” In plus, cercetatorii au descoperit ca celulele de suprafata ale ochilor produc si TMPRSS2, o enzima care ajuta virusul sa intre in celula.
Duh spune ca este nevoie de mai multe cercetari pentru un raspuns definitiv. Dar „toate aceste dovezi la un loc par sa sugereze ca exista o probabilitate destul de mare ca celulele de suprafata oculare sa fie sensibile la infectii cu coronavirus”.
In acest caz, virusul ar putea fi transmis prin canalele de lacrimare care conecteaza ochii la cavitatea nazala si, ulterior, infecteaza celulele respiratorii, spune el.
Edward E. Manche, MD, profesor de oftalmologie la Stanford University Medical School, spune ca, desi medicii nu stiu sigur, multi cred ca oamenii se pot infecta prin ochi. „Cred ca acum este mult mai credibil ca poti lua infectia si prin ochi. Modul in care functioneaza virusul, este cel mai frecvent transmis prin gura si pasajele nazale. Avem tesuturi mucoase unde pot intra. ”
Manche spune ca prin ochi ar fi „cel mai putin comun mod de transmitere”.
Pe langa faptul ca privesc ochii ca pe o poarta de intrare a virusului, cercetatorii exploreaza de asemenea daca persoanele cu SARS-CoV-2 in ochi ar putea infecta pe altii prin lacrimi sau secretii oculare.
„Virusul a fost detectat in lacrimi si probe de tampon conjunctivale de la persoane cu COVID-19”, spune Duh. „Daca cineva isi freaca ochii si apoi atinge pe altcineva sau atinge o suprafata, ar putea aparea probabilitatea de transmitere.”
„Acest lucru subliniaza din nou cat de contagios este coronavirusul si cat de furios poate fi”, spune el.
Daca se dovedeste ca coronavirusul poate infecta ochii, virusul ar putea persista acolo si poate fi contagios, spune Duh. „Ochii si lacrimile ar putea fi sursa de infectie pentru altii pentru mai mult timp.” El a remarcat cazul unei femei infectate cu COVID, care avea conjunctivita si care inca avea virus detectabil la ochi la 3 saptamani de la aparitia simptomelor.
Conjunctivita, numita si „ochi roz”, ar putea fi un simptom al COVID-19, spune Sen, care este si oftalmolog. Ea recomanda ca persoanele cu conjunctivita sa fie testate si pentru COVID-19.
Fair, virologul, a fost externat din spital pentru a se reface acasa si a continuat sa solicite protectia ochilor. „Oamenilor le place sa ii numeasca pe cei ca mine intretinatori ai panicii, dar realitatea este ca incercam doar sa ii tinem in siguranta”, a spus NBC News.
Nu exista recomandari specifice cu privire la protectia ochilor in randul publicului
CDC nu a emis astfel de avize. Intr-un e-mail, agentia spune ca „nu are recomandari specifice publicului cu privire la protectia ochilor. Cu toate acestea, in regelementarile medicale, CDC recomanda protectia ochilor pentru lucratorii din domeniul sanatatii pentru a preveni transmiterea. „
Sen este de acord. „Pentru publicul larg nu cred ca avem suficiente date pentru a sugera ca ar trebui sa isi acopere si ochii intr-o forma sau alta”, spune ea.
Cand merge la magazin, aceasta nu poarta protectie pentru ochi. „Port ochelari numai cand vad pacientii de oftalmologie de aproape, pentru ca sunt la 4 sau 5 centimetri distanta de ei.”
Dar o protectie mai completa – masca, manusi si chiar ochelari de protectie – ar putea sa ii ajute pe cei care au grija de un pacient COVID-19 acasa, spune Manche. „Daca aveti grija de cineva, reprezinta un risc mult mai mare, deoarece exista incarcatura virala. Preventia completa diminueaza sansa de transmitere. ”
Pentru public, Sen subliniaza importanta continua a igienei mainilor. „Cu multa prudenta, as incuraja inca spalarea mainilor si fara atingerea ochilor din mai multe motive, nu doar din cauza coronavirusului. Puteti transmite infectii simple la ochi. Avem alti virusi si bacterii care circula in mediu si in corp si le putem transporta cu usurinta la ochi. ”
Trecerea de la lentilele de contact la ochelari ar putea ajuta la reducerea atingerii ochilor, spune ea. Ochelarii pot fi, de asemenea, o „bariera mecanica” pentru a tine mainile la distanta.
Duh este de acord ca lucratorii din domeniul sanatatii sa poarte protectie pentru ochi, dar el crede ca publicul nu trebuie sa inceapa sa poarte ochelari de protectie. „Inca cred ca principalul mod de transmitere este prin pasajele nazale si sistemul respirator”, spune el.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: