4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Mămăliga ca medicament: Un aliment tradițional cu proprietăți terapeutice

Mamaliga, cunoscuta si sub numele de polenta, este un aliment traditional apreciat in multe tari din Europa Centrala si de Est, dar si in alte regiuni ale lumii. In ciuda perceptiei sale ca un aliment simplu, mamaliga este de fapt extrem de sanatoasa si nutritiva, putand fi considerata un adevarat medicament natural pentru diverse afectiuni si probleme de sanatate. Iata de ce mamaliga merita un loc de onoare in dieta noastra zilnica.

Faimoasa si uneori ironizata in mod nedrept, mamaliga romaneasca este un aliment extrem de sanatos, recomandat ca inlocuitor al painii. De ce? Pentru ca atunci cand este preparata din malai natural (si nu din cel grisat), mamaliga este mult mai bogata in vitamine din complexul B si contine mai multe minerale utile (in special calciu si potasiu) decat painea. In plus, mamaliga este consumata mereu proaspata, neavand nevoie de tot felul de conservanti si aditivi sintetici daunatori, ca painea din comert. Mai mult, malaiul si mamaliga obtinuta din el au numeroase aplicatii terapeutice certificate stiintific.

Mamaliga are un continut destul de scazut de calorii si contine cantitati neglijabile de diverse vitamine si minerale. In plus, ca si alte cereale, este o sursa buna de carbohidrati.

O portie de 3/4 de cana (125 de grame) de mamaliga gatita in apa ofera (sursa):

Calorii: 80
Carbohidrati: 17 grame
Proteine: 2 grame
Grasime: mai putin de 1 gram
Fibre: 1 gram

Mamaliga – Cele mai importante beneficii pentru sanatate

-Bogata in nutrienti esentiali

Mamaliga este o sursa excelenta de carbohidrati complecsi, fibre, vitamine si minerale esentiale. Printre vitaminele pe care le contine se numara vitamina A, vitamina B6, vitamina C si vitamina E. De asemenea, mamaliga este bogata in minerale importante, cum ar fi fierul, magneziul, potasiul si zincul. Acesti nutrienti joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii generale a organismului, contribuind la functionarea corecta a sistemelor biologice si la prevenirea diverselor deficiente nutritionale.

-Beneficiile pentru sanatatea digestiva

Unul dintre cele mai notabile beneficii ale mamaligii este continutul sau ridicat de fibre. Fibrele sunt esentiale pentru sanatatea sistemului digestiv, ajutand la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos si prevenind constipatia. Consumul regulat de mamaliga poate promova sanatatea colonului, reducand riscul de afectiuni digestive si imbunatatind confortul digestiv general.

-Controlul greutatii si satisfactia alimentara

Datorita combinatiei de fibre si carbohidrati complecsi, mamaliga este ideala pentru mentinerea unei greutati corporale sanatoase si pentru controlul senzatiei de foame. Carbohidratii complecsi sunt digerati mai lent, oferind o eliberare graduala de energie si prelungind senzatia de satietate. Astfel, mamaliga poate ajuta la reducerea consumului excesiv de alimente si la gestionarea greutatii corporale intr-un mod sanatos.

-Beneficii pentru sanatatea inimii

Mamaliga este bogata in potasiu si magneziu, doi nutrienti esentiali pentru sanatatea inimii. Potasiul ajuta la reglarea tensiunii arteriale, contracarand efectele negative ale sodiului, in timp ce magneziul contribuie la functionarea normala a muschilor, inclusiv a muschiului cardiac. Consumul regulat de mamaliga poate ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale si la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

-Proprietati antioxidante

Mamaliga contine antioxidanti puternici, cum ar fi vitamina C si vitamina E. Acesti antioxidanti joaca un rol crucial in protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, un proces care poate duce la dezvoltarea bolilor cronice, cum ar fi cancerul si bolile de inima. Prin neutralizarea radicalilor liberi, antioxidantii din mamaliga contribuie la mentinerea sanatatii celulare si la prevenirea imbatranirii premature.

De asemenea, cei mai importanti antioxidanti din faina de porumb galbena sunt carotenoizii si compusii fenolici. Carotenoizii includ caroteni, luteina si zeaxantina, printre multe altele. Acesti pigmenti naturali confera fainii de porumb culoarea galbena si sunt legati de un risc mai scazut de boli oculare, cum ar fi degenerescenta maculara legata de varsta, precum si boli de inima, diabet, cancer si dementa, arata studiile.

In plus, compusii fenolici din faina de porumb galbena includ flavonoide si acizi fenolici, care reduc riscul bolilor legate de varsta prin proprietatile lor antioxidante. De asemenea, ajuta la blocarea sau reducerea inflamatiei in intregul corp si creier.

-Fara gluten

Un alt motiv pentru care mămăliga este folosita in mod obisnuit ca inlocuitor pentru carbohidratii precum pastele este ca exista versiuni fara gluten. Natura sa plina de amidon si carbohidrati va permite sa recreati retete delicioase

Cum sa consumi mamaliga ca medicament

Pentru a beneficia de proprietatile sale terapeutice, este recomandat sa consumi mamaliga in mod regulat, ca parte a unei alimentatii echilibrate si sanatoase. Mamaliga poate fi preparata simplu, folosind faina de porumb si apa, sau poate fi personalizata cu diverse ingrediente sanatoase, cum ar fi legumele, ierburile aromatice sau branza. Poti experimenta diferite retete pentru a varia gustul si a spori valoarea nutritiva a preparatului.

Avantajele terapeutice ale consumului de mamaliga.

Faimoasa si uneori ironizata in mod nedrept, mamaliga romaneasca este un aliment extrem de sanatos, recomandat ca inlocuitor al painii. De ce? Pentru ca atunci cand este preparata din malai natural (si nu din cel grisat), mamaliga este mult mai bogata in vitamine din complexul B si contine mai multe minerale utile (in special calciu si potasiu) decat painea. In plus, mamaliga este consumata mereu proaspata, neavand nevoie de tot felul de conservanti si aditivi sintetici daunatori, ca painea din comert. Mai mult, malaiul si mamaliga obtinuta din el au numeroase aplicatii terapeutice certificate stiintific.

Mamaliga – Mod de administrare pe afectiuni

-Abcese: Se prepara o mamaliga si se aplica calda pe locul abcesului pentru a accelera maturarea acestuia.
-Afectiuni biliare:Un regim alimentar bogat in faina de porumb poate fi benefic pentru toate aceste afectiuni. Faina de porumb are proprietati antiinflamatorii si stimuleaza secretia de bila, fiind unul dintre putinele alimente cu aceste calitati.
-Afectiuni cardiovasculare:Consumul sistematic de porumb, bogat in potasiu si vitamine din complexul B, poate contribui la protejarea sistemului cardiovascular.
-Afectiuni hepatice:Regimul alimentar cu multa faina de porumb, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si stimulatoare ale secretiei de bila, poate fi benefic in tratarea afectiunilor hepatice.
-Afectiuni psihice: Consumul zilnic de mamaliga poate reduce cu 60% riscul de boli psihice asociate cu disfunctiile tiroidei, conform cercetatorilor endocrinologi.
-Afectiuni renale: Consumul zilnic de ceai de matase de porumb, in cantitati de 2-3 litri pe zi timp de o saptamana, poate stimula diureza si ajuta la eliminarea pietrelor si nisipului din rinichi si vezica.
-Afectiuni tiroidiene: Consumul zilnic de ceai de matase de porumb, in cure de o saptamana, poate regla secretia glandulara si poate reduce riscul de afectiuni tiroidiene.
-Afectiunile vezicii biliare si urinare: Consumul zilnic de ceai de matase de porumb poate stimula diureza si poate fi un remediu excelent pentru eliminarea calculilor din vezica si rinichi.
-Albuminurie: Consumul zilnic de ceai de matase de porumb, in cantitati de 2-3 cani pe zi, poate ajuta la reglarea organismului.
-Alopecie: Spalarea zilnica a parului cu infuzie de matase de porumb poate contribui la refacerea si intarirea firului de par.
-Amigdalita: Se aplica o mamaliga densa, preparata din malai nerafinat, pe zonele afectate sub forma de cataplasma fierbinte.
-Anexite: Consumul de ceai de matase de porumb si aplicarea unei mamaligi calde pe abdomen poate contribui la vindecare si ameliorarea durerilor.
-Angina difterica: Consumul de ceai de matase de porumb si aplicarea unei mamaligi calde pe piept pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
-Arterita: Administrarea zilnica pe stomacul gol a 2 lingurite de ulei de germeni de porumb poate avea efecte benefice asupra aparatului cardiovascular.
-Artritism: Administrarea zilnica a 2 lingurite de ulei de germeni de porumb pe stomacul gol sau in salate de cruditati timp de 3-6 luni poate avea efecte benefice asupra intregului aparat cardiovascular.
-Ascita: Consumul zilnic al 4 lingurite de pulbere de matase de porumb poate fi benefic. Planta se pastreaza sub limba timp de 5 minute si apoi se inghite cu putina apa. Aceasta are efecte diuretice puternice, ajutand la eliminarea excesului de apa din organism si avand un efect benefic asupra ficatului.
-Arteroscleroza si ateroscleroza: Consumul zilnic de 2 lingurite de ulei de germeni de porumb pe stomacul gol sau in salate de cruditati timp de 3-6 luni poate avea efecte extrem de benefice asupra intregului aparat cardiovascular.
-Diabet: Consumul regulat de mamaliga poate regla concentratia de zahar din sange, fiind benefic pentru diabetici si contribuind la reducerea colesterolului din sange si implicit la prevenirea aterosclerozei si a infarctului.
-Boala Duhring (dermatita herpetiforma): Se poate aplica local o infuzie de matase de porumb de trei ori pe zi si se poate consuma zilnic mamaliga cu diverse preparate culinare.
-Boli de inima: Administrarea zilnica a 2 lingurite de ulei de germeni de porumb pe stomacul gol sau in salate de cruditati timp de 3-6 luni poate avea efecte extrem de benefice asupra intregului aparat cardiovascular. Porumbul este bogat in potasiu si substante din complexul B, care protejeaza sistemul cardiovascular.
-Boli de rinichi si vezica: Se poate consuma sirop de porumb, preparat din 4 linguri de matase de porumb fierte in 400 ml de sirop de zahar. Se iau doua linguri de sirop de trei ori pe zi intre mese.
-Calculoza biliara si renala: Se poate prepara un ceai din 30 g de matase de porumb fiarta timp de doua ore intr-un litru de apa. Se bea dimineata inainte de mese si se sta 15 minute culcat pe partea dreapta si 15 minute pe partea stanga. Se poate adauga si 2 lingurite de frunze de mesteacan si un varf de cutit de bicarbonat de sodiu inainte de folosire.
-Celulita: Se poate face un gomaj cu faina de malai in baie de fiecare data cand se face baie pentru a ajuta la refacerea circulatiei sangelui. De asemenea, se poate consuma ceai de matase de porumb cate doua cani pe zi.

-Ciclu menstrual neregulat sau dureros: Consumul de mamaliga cu 3 zile inainte de ciclul menstrual poate ajuta la ameliorarea durerilor. Se recomanda consumul zilnic pe toata perioada ciclului. De asemenea, un ceai din matase de porumb, baut cate 2 cani pe zi, poate contribui la reglarea menstruatiei.
-Cistite cronice: O priza de mustati de porumb uscate, oparite in 250 ml de apa timp de 5 minute, poate fi bauta de 2-3 ori pe zi. Consumul de mamaliga poate revitaliza aparatul ginecologic feminin si, intr-o masura mai mica, si cel masculin.
-Colici renale: Consumul de ceai din matase de porumb si aplicarea de cataplasme calde de cate ori apar durerile poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
-Colecistite cronice: Un regim alimentar bogat in faina de porumb poate fi benefic pentru afectiunile biliare, avand proprietati antiinflamatorii si stimuland secretia de bila.
-Colici nefritice: Consumul de ceai din matase de porumb si aplicarea de cataplasme calde poate ajuta la diminuarea durerilor.
-Constipatie: Consumul de mamaliga sau boabe de porumb poate ajuta la eliminarea materiilor fecale din colon. Se consuma in functie de toleranta.
-Cure de slabire: Dieta bazata pe consumul de mamaliga poate fi eficienta pentru scaderea in greutate, deoarece induce rapid senzatia de satietate si are un continut scazut de calorii.
-Degeraturi: Spalarea cu infuzie de matase de porumb sau cu alcool din cenusa poate contribui la vindecarea rapida a degeraturilor.
Diabet: Consumul regulat de mamaliga poate avea efecte benefice asupra secretiei pancreatice si a diurezei, fiind util si in cazul persoanelor cu boli renale cronice.
-Dischinezie biliara: Consumul de sirop de porumb, preparat din matase de porumb fierte in sirop de zahar, poate stimula secretia pancreasului si diureza, fiind util si in cazul persoanelor cu boli renale cronice.
-Dismenoree: Consumul de pulbere de matase de porumb, cate o lingurita de 3 ori pe zi in cure de 28 de zile cu 7 zile de pauza, poate avea efecte reglatoare ale activitatii hormonale si poate ameliora simptomele disconfortului menstrual.
-Dureri: Aplicarea unei cataplasme calde de mamaliga pe zonele dureroase poate contribui la diminuarea durerii. Este suficient sa se tina pana la calmarea durerii si apoi sa se inlature.

-Dureri de gat: Consumul de infuzie calda cu miere poate ameliora durerile de gat. De asemenea, se poate aplica o cataplasma calda cu mamaliga, in functie de toleranta individuala. Inhalarea vaporilor rezultati din incalzirea a doua linguri de malai pe o tabla incinsa poate fi de asemenea benefica. Pentru rezultate rapide, se recomanda consumul de mamaliga subtire cu unt inainte de culcare.
-Dureri de stomac: Cenusa obtinuta din arderea a 20 de coceni de porumb se macereaza intr-un litru de tuica timp de 3 saptamani. Consumul unui pahar pe zi pe stomacul gol poate ajuta la ameliorarea durerilor de stomac.
-Dureri de vezica si ficat: Aplicarea unei cataplasme calde de mamaliga pe zonele afectate poate ajuta la reducerea durerilor. De asemenea, o fiertura din flori de fan poate fi folosita in loc de apa pentru mamaliga.
-Eczeme umede: Aplicarea locala a fainii de malai poate ajuta la absorbtia lichidului si la vindecarea mai rapida a eczemelor.
-Edeme: Consumul de infuzie de matase de porumb sau ulei de porumb poate ajuta la diminuarea edemelor.
-Edeme ale membrelor inferioare: Consumul de infuzie de matase de porumb si aplicarea locala a cataplasmei calde poate contribui la reducerea edemelor.
-Enurezis: Inhalarea infuziei de matase de porumb sau consumul de faina de malai poate ajuta in cazurile mai severe.
-Fermentatii gastro-intestinale: Consumul de mamaliga poate ajuta la reducerea sau disparitia fermentatiilor gastro-intestinale.
-Furuncule: Aplicarea locala a cataplasmei calde de mamaliga poate ajuta la maturarea mai rapida a furunculelor. Consumul de infuzie de matase de porumb poate contribui la eliminarea toxinelor din organism.
-Gastrita hiperacida: Consumul de tuica in care a fost dizolvata cenusa de coceni de porumb poate stimula secretia gastrica si poate distruge microorganismele daunatoare din tractul digestiv. Consumul regulat de mamaliga poate ajuta la reducerea aciditatii gastrice.
-Gastrita hipo-acida: Consumul de infuzie de matase de porumb poate stimula activitatea gastrica.
-Guta: Consumul de infuzie de mustati de porumb poate ajuta la ameliorarea simptomelor gutei.
-Gripa si raceala: Aplicarea cataplasmei calde de mamaliga si consumul de infuzie de matase de porumb poate ajuta la ameliorarea simptomelor gripale si ale racelii.
-Hemoragii: Praful de matase de porumb poate fi folosit ca hemostatic pentru a opri hemoragiile.

-Hemoroizi: Consumul intern al ceaiului de matase de porumb poate contribui la refacerea venelor si la diminuarea hemoroizilor. De asemenea, se pot face spalaturi locale cu infuzie de matase de porumb.
-Hepatite cronice: Consumul zilnic de 4 lingurite de pulbere de matase de porumb, tinute sub limba timp de 5 minute si apoi inghitite cu putina apa, poate avea efecte diuretice puternice si benefice asupra ficatului.
-Hidropizie: Consumul zilnic de 4 lingurite de pulbere de matase de porumb, administrate in acelasi mod ca mai sus, poate ajuta la eliminarea surplusului de apa din organism si are efecte benefice asupra ficatului.
-Hipercolesterolemie: Acidul linoleic si miriotic, precum si alti acizi si alcooli prezenti in porumb, au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului din sange, contribuind la prevenirea aterosclerozei si a infarctului. Aceste substante actioneaza reglator asupra glandei tiroide, echilibrand metabolismul grasimilor.
-Hipogalactie: Consumul de mamaliga poate creste productia de lapte la mamele care alapteaza, datorita actiunii indirecte a triiodotironinei asupra integrarii aminoacizilor necesari celulei musculare si a membranei nervoase.
-Hipoglicemie: Factorul „E“ regasit in graminee poate actiona asupra celulelor pancreatice producatoare de insulina, contribuind la reglarea concentratiei de glucoza din sange.
-Hipertensiune arteriala: Consumul de porumb fiert, mamaliga sau ceai de matase de porumb poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
-Hipotiroidie: Consumul zilnic de mamaliga poate ameliora simptomele generate de hipotiroidie, cum ar fi ingrasarea, somnolenta si lipsa de tonus fizic si mintal.
-Icter: Consumul a 3 cani de ceai de matase de porumb indulcit cu miere, impreuna cu aplicarea unei cataplasme fierbinti cu mamaliga pe regiunea ficatului, poate ajuta la drenarea ficatului.
-Impetigo: Se pot aplica comprese cu tuica in care a fost dizolvata cenusa de coceni pe zonele afectate pentru a contribui la vindecarea impetigo-ului.
-Infectii renale cronice: Consumul unui litru de ceai de matase de porumb pe zi, impreuna cu adaugarea de coji de cirese, poate ajuta la tratarea infectiilor renale cronice.
-Infectii bacteriene si fungice la nivelul pielii: Se pot aplica comprese cu tuica in care s-a dizolvat cenusa de coceni pe zonele afectate pentru a trata infectiile bacteriene si fungice la nivelul pielii.

-Ischemie cardiaca la persoanele cu valori ridicate ale colesterolului: Zilnic, pe stomacul gol, se recomanda consumul a 2 lingurite de ulei de germeni de porumb, fie ca atare, fie in salate de cruditati. Tratamentul dureaza intre 3 si 6 luni si are efecte extrem de benefice asupra intregului aparat cardiovascular.
-Junghiuri: Se poate prepara o mamaliga densa din malai nerafinat, care se aplica pe locurile dureroase sub forma de cataplasma fierbinte. O alta varianta este sa se foloseasca o fiertura din flori de fan (fan scuturat) ca apa pentru mamaliga. Cataplasma se aplica pe zonele afectate, iar fiertura nu se strecoara.
-Lipom: Se aplica o cataplasma de mamaliguta fierbinte pe locul afectat de lipom, iar aceasta se mentine pana cand se raceste, repetandu-se de mai multe ori pe zi. Se aplica un strat de 3-4 cm de mamaliga pe locul lipomului, presand fin tamaie sau pulbere de sulf pe partea care vine in contact cu pielea. Se verifica toleranta la caldura a pielii si se acopera zona cu ceva de lana pentru a mentine caldura.
-Lipsa laptelui la mamele care alapteaza: Consumul zilnic de mamaliga poate creste productia de lapte la mamele care alapteaza, datorita actiunii indirecte a triiodotironinei asupra integrarii aminoacizilor si membranei nervoase. Acest lucru poate spori vigoarea sistemului nervos care controleaza starea de sanatate a organelor si poate asigura o cantitate mai mare de lapte.
-Litiaze renale si biliare: Se recomanda consumul zilnic, in cure de o saptamana, a 2-3 litri de ceai de matase de porumb. Acest ceai are un puternic efect de stimulare a diurezei, fiind un excelent remediu pentru eliminarea pietrelor sau nisipului din rinichi si vezica.
-Menstruatii neregulate cu sangerari abundente: Consumul de porumb poate contribui la reducerea hemoragiei, deoarece este una dintre plantele active in aceasta problema. De asemenea, consumul de ceai din matase de porumb, cate 2 cani pe zi, poate regla activitatea endocrina. Se bea timp de 28 de zile cu o pauza de 7 zile.
-Menopauza (tulburari): Consumul sistematic de porumb poate atenua sau elimina tulburarile menopauzei, deoarece contine substante ce regleaza activitatea gonadelor, favorizeaza oprirea hemoragiilor si are efecte calmante psihice.
-Metrite: Consumul infuziei din matase de porumb poate contribui eficient la distrugerea germenilor patogeni si, in plus, are un efect diuretic puternic.
-Metroanexite: Cataplasmele calde cu mamaliguta aplicate pe partea inferioara a abdomenului de doua ori pe zi pot ajuta la reducerea durerilor.
-Metroragii: Consumul de ceai din matase de porumb, 3 cani pe zi, poate ajuta la diminuarea hemoragiilor.
-Muscaturi: Se pot aplica cataplasme de malai amestecat cu apa pe locurile afectate, pana cand se obtine o pasta groasa.
-Nefrite: Se recomanda aplicarea unei cataplasme de mamaliga fierbinte pe rinichi, dupa ce se bea un litru de ceai de matase de porumb. Temperatura ridicata va dilata canalele renale, iar ceaiul va curata foarte bine regiunea renala.

-Retentie urinara: Consumul de ceai din infuzie de matase de porumb in combinatie cu cozi de cirese este unul dintre cele mai bune tratamente pentru retentia urinara. Se recomanda consumul a 3 cani pe zi.
-Retentie de apa in tesuturi (picioare, ochi): Decoctul consta in fierberea unei cani de apa timp de 2 minute, dupa care lichidul se lasa acoperit timp de 15 minute si apoi se strecoara. Se consuma 2 cani pe zi.
-Reumatism: Se inveleste locul afectat in frunze de varza si deasupra se aplica mamaliga cat de fierbinte poate fi suportata. Aceasta metoda are un puternic efect antiinflamator articular, datorita actiunii termice a mamaligii si intensificarii circulatiei.
-Reumatism cronic degenerativ: Se aplica aceeasi metoda ca pentru reumatism, invelind locul afectat in frunze de varza si aplicand mamaliga fierbinte. Acest lucru poate avea un puternic efect antiinflamator articular.
-Scabie: Se prepara un lichid din cenusa de coceni, care se aplica de trei ori pe zi pe locurile afectate.
-Simptomele specifice debutului menopauzei:Consumul sistematic de porumb poate atenua sau elimina simptomele specifice debutului menopauzei, datorita substantelor care regleaza activitatea gonadelor si favorizeaza oprirea hemoragiilor.
-Stomac lenes: Se pregateste un remediu din cenusa de coceni si tuica, care se consuma cate un pahar pe zi, pe stomacul gol.
-Traheobronsita: Se recomanda consumul unui lichid cald preparat din boabe de porumb fierte, indulcit cu miere poliflora, pentru rezolvarea acestei probleme.
-Tricofitie: Se recomanda spalarea locala cu infuzie din matase de porumb pentru distrugerea germenilor patogeni responsabili de aceasta afectiune.
-Tulburari circulatorii: Consumul de infuzie din matase de porumb poate fi util in tratamentul tulburarilor circulatorii, fiind un diuretic eficient, iar cataplasma cu mamaliga poate contribui la refacerea circulatiei.
-Tulburari endocrine diverse: Consumul de infuzie din matase de porumb si alimentatia cu porumb pot contribui la refacerea integritatii sistemului endocrin.
-Tulburari hormonale la femei: Consumul sistematic de porumb poate atenua sau elimina tulburarile hormonale la femei, datorita substantelor ce regleaza activitatea gonadelor si favorizeaza oprirea hemoragiilor.
-Ulcer gastric: Consumul de mamaliga poate ajuta la producerea unui pansament gastric util in ulcerul gastric, reducand aciditatea si avand o usoara actiune sedativa.
-Urcior: Se aplica mamaliguta calda pe pleoape, schimband-o cat mai des.
-Umflarea picioarelor (inclusiv in urma tratamentelor hormonale): Se consuma dimineata si seara cate o jumatate de litru de ceai de matase de porumb, in cure de 2 saptamani, urmate de o saptamana de pauza.
-Umflaturi: Se aplica cataplasme de malai amestecat cu apa pe locurile afectate, pana cand se obtine o pasta groasa.
-Uretrita: Se prepara un decoct din mustati de porumb uscate, care se bea de 2-3 ori pe zi.
-Uricemie: Consumul de ceai din matase de porumb poate ajuta la eliminarea acidului uric din organism. Se recomanda consumul a 3 cani pe zi in cure de lunga durata.
-Urticarie: Se aplica infuzie din matase de porumb de 3 ori pe zi pe locurile afectate.

Vezi si: Cum se face cea mai buna mamaliga. 5 retete din tara

Vezi si: Prajitura cu malai, o reteta dulce si usor de preparat

Sursa: Plante medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole