2 C
București
miercuri, noiembrie 27, 2024

Legume care se seamana sau se planteaza in luna noiembrie

Gradinaritul este treaba serioasa, iar cei care isi propun sa aiba o gradina bogata in primavara anului urmator, ar trebui sa profite de penultima luna a acestui an. Luna noiembrie este ultima luna in care puteti planta sau semana o serie de legume pentru gradina timpurie din primavara.

Desi este frig afara, exista cateva seminte de legume pe care le puteti semana in noiembrie. Pentru a va spori sansele de succes, incercati sa semanati seminte intr-un propagator incalzit sau intr-o sera. Pentru mai multe sfaturi, aruncati o privire la cum sa protejati plantele in timpul iernii.

Pentru multe culturi, insamantarea in toamna va va recompensa cu o recolta timpurie in anul urmator.

Mazare

Semanati direct in solul pregatit sapat si greblat la o adancime de 50mm, distantand semintele alternativ in randuri de 15-23cm distanta. Lasati 38 cm intre randuri suplimentare (germinarea pana la 21 de zile). Poate fi semanata si in ghivece sau in tavi de compost pe pervazul ferestrei sau intr-o sera pentru eventuala plantare in exterior. Creste cel mai bine intr-un loc protejat, dar nu umbrit, in sol bine drenat. Ciupirea varfurilor ajuta la prevenirea atacurilor de muschi negru. Ideal pentru semanatul timpuriu si tarziu sau pentru insamantarea succesiva in aer liber.

Vezi si: 5 lucrari de facut in gradina in luna noiembrie

Morcovi

Adaugati semintele direct in pamant la o distanta de 5-10 cm intre plante. Randurile trebuie sa aiba 30-40 cm distanta intre ele. Morcovii se planteaza in zone unde au parte de cateva ore de soare pe zi in primavara. Plantati morcovii in soluri nisipoase, care au minerale specifice acestor legume, udati din abundenta dupa plantare si curatati solul de buruieni. Feriti plantarea in locuri permanent umbrite daca vreti morcovi frumosi in primavara.

Ceapa si usturoiul verde

Ideal este sa aveti arpagic din cultura proprie, pentru a va asigura ca veti avea legume sanatoase in primavara. Soiurile de arpagic de toamna sunt mai putin calitative ca cele din primavara. Acestea trebuie curatate foarte bine, asigurati-va ca nu sunt mucegaiti sau uscati.

Plantele se pun la distanta de 5 cm unele fata de altele, iar adancimea trebuie sa fie un pic mai mare, pentru a le proteja de inghet. In plus, pentru a fi siguri ca veti avea o recolta frumoasa in primavara, solul ar trebui sa fie unul argilos. Daca stiti ca nu aveti sol argilos, inainte de plantare, aduceti argila si amestecati cu pamantul deja existent. Bulbii rezista la temperaturi de minus 20 de grade Celsius si vor incolti la temperaturi de peste 4 grade C.

Pentru a fi siguri ca aveti ceapa verde timpurie, plantati in locul unde ati avut rosii, castraveti, vinete sau varza. Niciodata nu plantati ceapa si usturoiul verde in acelasi loc, decat o data la 4 ani.

Un alt lucru important de retinut este ca peste rasadul proaspat trebuie sa aruncati o patura de protectie impotriva unei ierni geroase. Acest lucru se poate face cu frunzele cazute de la pomii fructiferi din gradina sau cu compost sau gunoi de grajd bine fermentate.

Patrunjelul

Acesta se poate planta pana in luna februarie, rezista foarte bine si face frunzele pline de vitamina C in 4-6 saptamani. Atat patrunjelul radacina, cat si cel pentru frunze ierneaza foarte bine si pot fi puse in aceasta luna.

Hrean

O alta planta extraordinara care se poate planta in aceasta luna este hreanul. Pentru acesta, trebuie ales un coltisor din gradina, unde sa fiti siguri ca nu deranjeaza, se scapa destul de greu de hrean. Hreanul se planteaza prin ingroparea radacinilor, se lasa doar o mica parte la suprafata. In jurul radacinii se pun paie pentru a proteja de frig, iar dupa plantare, hreanul se uda bine. Recoltarea se face de obicei dupa primul inghet.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole