6 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Laser sau bisturiu. Cum e mai bine sa scoti alunitele

Atunci cand va doriti sa scapati de alunite sau alte formatiuni ale pielii deranjante din punct de vedere estetic, fie din motive medicale, cum ar fi riscul de cancer de piele, cea mai frecventa intrebare este: cu laserul sau cu bisturiul? Un medic dermatolog si un chirurg plastician explica avantajele fiecarei metode.

Daca in urma unui consult dermatologic si a unei dermatoscopii, se impune excizia (scoaterea) unei alunite/nev sau a unei altei formatiuni de la nivelul pielii, din cauza riscului de transformare maligna, sau daca va doriti sa stergeti de pe piele o alunita care va deranjeaza din punct de vedere estetic, urmatorul pas este modalitatea de abordare: cu laserul sau bisturiul.

Bisturiul, pentru alunitele de mari dimensiuni

Abordarea chirurgicala se foloseste in general pentru alunitele sau formatiunile de mari dimensiuni. Ca orice interventie clasica, chirurgicala, excizia cu bisturiul a unei alunite dureaza mai mult decat excizia laser, iar timpul de recuperare este ceva mai lung.

Insa are avantajele ei. Pretul este mai economic, intrucat nu apar costuri legate de valoarea laserului – preturi de achizitie care variaza intre 20.000 – 100.000€, iar cele de intretinere anuala de minimum 5000€ sau costuri de consumabile. La acestea se adauga si trainingul specialistilor dermatologi, care inseamna costuri semnificative.

„Abordarea chirurgicala este mai ampla si mai sigura, de obicei practicandu-se o incizie in “felie de pepene”, cu marja de siguranta. Incizia trebuie efectuata in asa fel incat directia marginilor plagii sa aiba cel mai scazut coeficient de tractiune, daca se poate, paralel cu pliurile naturale ale corpului sau ale fetei, evitand astfel, pe cat de mult posibil, formarea unei cicatrici urate”, explica dr. Dan Dumitrescu, medic primar Chirurgie Estetica, in cadrul clinicilor Bio-Medica International din Bucuresti.

Toate formatiunile excizate de la nivelul pielii trebuie obligatoriu trimise si prelucrate de catre un laborator de anatomie patologica/histopatologie, cu descrierea clara a respectivului fragment excizat, pentru o diagnosticare cat mai precisa.

Laserul, mai putin invaziv, timp de recuperare mai scurt

De cealalta parte, excizia cu laserul este adesea preferata pentru alunitele de mici dimensiuni, dar si pentru ca permite excizia mai multor leziuni in cadrul aceleiasi interventii. Procedura este minim-invaziva, dureaza cateva minute, timpul de recuperare este scurt – 5-7 zile, iar riscul de formare a cicatricilor cheloide este mai mic decat in cazul interventiei clasice.

„Un mit frecvent vehiculat in legatura cu excizia laser a alunitelor este aceea ca laserul distruge alunita sau formatiunea si astfel nu se mai poate face biopsia probei. Acest lucru este complet fals, proba biologica se recolteaza la fel in ambele situatii, avantajul primordial al laserului fiind acela de sigilare a vaselor de sange imediat, in urma sectionarii, facand ca sangerarea postinterventionala sa fie minima, iar posibilitatea de migrare a celulelor in tesuturile invecinate – minima, deci reducerea semnificativa a recidivelor – cu importanta decisiva in tratamentul formatiunilor maligne. Costurile sunt semnificativ mai mari decat in chirurgia clasica. Rezectia integrala este foarte importanta in cadrul unei excizii, iar acest lucru se poate realiza la fel din bine si chirurgical, clasic, dar si laser”, explica dr. Lucian Russu, medic specialist dermatolog in cadrul clinicilor Bioderm din Bucuresti.

In functie de particularitatile fiecarui caz, medicul va face cea mai buna recomandare in ceea ce priveste modalitatea de abordare.

„Este extrem de importanta informarea corecta a pacientului inainte de o interventie de acest gen de catre medicul dermatolog sau chirurg plastician despre eventualele riscuri, inclusiv formarea de cicatrici. Este bine de stiut si ca cicatricile tin de cele mai multe ori de propriul tesut. Foarte importante sunt si controalele dermatologice periodice de preventie, dar si postinterventional”, conchide dr. Dan Dumitrescu.

Sursa: adevarul.ro

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole