2 C
București
marți, noiembrie 26, 2024

Intoleranta la proteinele laptelui de vaca. Cauze si manifestari

Intoleranta la proteinele laptelui de vaca este o hipersensibilizare de tip imuno-alergic a organismului. 

!!! Alergia la lapte nu este acelasi lucru cu intoleranta la lactoza (incapacitatea organismului de a digera lactoza).

Care sunt cauzele aparitiei intolerantei la proteinele laptelui de vaca

Proteinele din laptele de vaca (betalactoglobulina, alfalactalbumina, cazeina) ajung la nivelul mucoasei intestinale fara a mai fi descompuse si declanseaza o serie de reactii raspunzatoare de modificarile ce apar la bebelusi.

Trebuie stiut ca bebelusul nu se naste cu aceasta alergie, dar poate deveni alergic imediat dupa nastere. Daca un membru din familie prezinta o afectiune alergica, copilul are un risc mai mare de a deveni alergic. Este posibil si ca venirea in contact cu lapele de vaca prea devreme (inainte de nastere sau la scurt timp dupa nastere), prin dieta mamei, poate declansa alergia la unii bebelusi.

Cand apare si cum se manifesta intoleranta la proteinele laptelui de vaca

Cel mai des se intampla ca alergia sa-si faca aparitia in primele 3 luni de viata a bebelusului. Dupa cum spuneam  mai sus, sunt mai predispusi la aceasta alergie bebelusii care provin din familii cu antecedente de boli alergice.

Simptomele alergice difera de la un bebelusi la altul. Unora sub forma unei dermatite atopice, iar altora cu probleme ale tubului digestiv, sistemului respirator, etc.

Cele mai frecvente manifestari sunt :

  1. eruptiile cutanate de tipul eczemelor, dermatitei atopice in unele cazuri chiar cu edem al fetei (umflarea fetei, buzelor, ochilor, pleoapelor);
  2. rinoree (secretii nazale apoase), tuse spastica, seaca;
  3. anxietate, agitatie;
  4. modificari ale tranzitului intestinal, indeosebi de tip diareic: scaune frecvente, apoase cu mucus sau dimpotiva scaune pastoase; toate acestea insotite de colici rebele la tratamentele uzuale, meteorism (balonare, gaze intestinale), uneori chiar varsaturi.
  5. afectarea cresterii normale/anemie.

Diagnostic

Cel mai frecvent se efectueaza o hemoleucograma care poate evidentia prezenta anemiei si deasemnea cresterea eozinofilelor.
Pe langa investigatiile efectuate din sange sunt si alte examinari utile in diagnostic insa acestea sunt mult mai invazive dar mult mai specifice:

  • biopsia gastrica, intestinala, care necesita efectuarea unei endoscopii digestive superioare sau inferioare dificil de efectuat la copii asa mici;
  • teste prin intepatura (skin prick test) sau zgarietura (scroth test), dar toate aceste teste sunt mai putin utilizate in perioada de sugar. ;
  • de mare utilitate este insa asa numita proba terapeutica, si anume disparitia simptomatologiei dupa excluderea laptelui de vaca din alimentatia mamei pentru copilasii alaptati sau dupa administrarea formulelor speciale de lapte praf.

Ce presupune tratamentul pentru intoleranta la proteinele laptelui de vaca

Este o afectiune care necesita de cele mai multe ori doar tratament dietetic. Daca bebelusul este alaptat natural trebuie doar ca mama sa excluda din alimentatia ei laptele de vaca. Daca bebelusul este alaptat artificial (lapte praf) se va indica o formula hipoalergenica.

Trebuie stiut ca nici laptele de capra, oaie sau orez nu sunt recomandate si nu in ultimul rand sa evitati formulele ce contin proteine derivate din soia

Acest tratament/dieta trebuie mentinuta pana la varsta de 1 an, iar in perioada de diversificare trebuie sa aveti grija la introducerea oualelor (albusul), sucului de citrice, peste.

Atentie!! nu schimbati formula de lapte praf doar pentru ca dumneavoastra va ganditi ca ar putea fi vorba de aceasta afectiune. Bebelusul trebuie examinat de un medic, iar acesta va recomanda formula de lapte potrivita.

De cele mai multe ori toleranta la laptele de vaca se dobandeste cu varsta, cei mai multi copii isi revin in jurul varstei de 1-4 ani.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole