5.2 C
București
sâmbătă, noiembrie 30, 2024

Infectat de 2 ori cu COVID, in doar 3 luni. Un doctor arata cat de putine stim despre coronavirus

Cazurile emergente de reinfectie a Covid-19 sugereaza ca imunitatea de turma poate fi inselatoare.

„Stati putin. Pot sa iau Covid de doua ori?”, a intrebat cu neincredere un pacient de 50 de ani . Era la inceputul lunii iulie, iar el a fost testat pozitiv SARS-CoV-2, virusul care provoaca Covid-19, pentru a doua oara – la trei luni dupa o infectie anterioara, informeaza vox.com.

Cu toate ca exista inca multe lucruri pe care nu le intelegem despre imunitatea la aceasta noua boala, un numar mic de cazuri, dar totusi in crestere, sugereaza ca nu avem un raspuns concret despre imunitatea la coronavirus.

Poate fi luat de mai multe ori Covid-19?

Covid-19 poate fi, de asemenea, mult mai periculos cand este luat a doua oara. In timpul primei infectii, unul dintre pacientii tratati de Covid-19 a avut o tuse usoara si dureri in gat. A doua infectie, in schimb, a fost marcata de o febra ridicata, de respiratie greoaie si de hipoxie, ceea ce a dus la mai multe vizite la spital.

Rapoarte recente ale mai multor medici sugereaza ca pacientul in cauza nu este singur. Doi pacienti din New Jersey, de exemplu, par sa fi contractat Covid-19 a doua oara la aproape doua luni dupa recuperarea completa de la prima lor infectie. Daniel Griffin, medic si cercetator la Columbia din New York, a descris recent un caz de presupusa reinfectie pe podcastul „Saptamana aceasta in virologie„.

Este posibil, dar destul de putin probabil, ca pacientul reinfectat sa fi avut o singura infectie care a durat trei luni. Unii pacienti cu Covid-19 (numiti acum „transportatori pe termen lung”) par sa sufere infectii si simptome persistente.

Pacientul despre care este vorba, insa, se vindecase complet de infectie – a avut doua teste PCR negative dupa prima infectie – si s-a simtit foarte bine timp de aproape sase saptamani.

Cred ca este mult mai probabil ca pacientul sa se fi recuperat complet de la prima infectie, apoi s-a infectat din nou cu Covid-19 a doua oara dupa ce a intrat in contact cu un tanar membru al familiei care avea virusul. El nu a putut sa faca un test de anticorpi dupa prima infectie, asa ca nu se stie daca sistemul sau imunitar a avut un raspuns de anticorpi eficient sau nu.

Asimptomaticii pot pierde rapid raspunsul la anticorpii pentru coronavirus

Indiferent, cercetarile limitate de pana acum la pacientii cu Covid-19 recuperati arata ca nu toti pacientii dezvolta anticorpi dupa infectie. Unii pacienti, si in special cei care nu dezvolta niciodata simptome, au un raspuns la anticorpi imediat dupa infectie dar il pot pierde rapid dupa aceea – o problema de ingrijorare stiintifica.

In plus, infectiile repetate intr-o perioada scurta de timp sunt o caracteristica a multor virusi, inclusiv a altor coronavirusuri. Asadar, daca unii pacienti cu Covid-19 sunt reinfectati dupa o a doua expunere, nu ar fi deosebit de neobisnuit.

In general, necunoscutele legate de raspunsurile imune la SARS-CoV-2 depasesc in prezent cele cunoscute. Nu stim cat dureaza imunitatea la cineva care a fost infectat cu virusul, nu stim cat poate dura aceasta imunitate si nu stim cati anticorpi sunt necesari pentru a sustine un raspuns eficient.

Si desi exista o oarecare speranta in ceea ce priveste imunitatea celulara (inclusiv raspunsurile cu celule T) in absenta unui raspuns durabil la anticorpi, dovezile precoce ale reinfectarilor pun in discutie si eficacitatea acestor raspunsuri imune.

De asemenea, ingrijorator este faptul ca aceste cazuri de reinfectare pot diminua speranta pentru imunitatea naturala a comunitatilor. Imunitatea de turma se bazeaza pe teoria ca sistemele noastre imunitare, odata expuse unui agent patogen, ne vor proteja colectiv de reinfectare si raspandire ulterioara.

In general, expertii considera ca imunitatea naturala a comunitatilor este un plan de rezerva a scenariului cel mai grav. Necesita infectie in masa (si, in cazul Covid-19, pierderi masive de vieti din cauza ratei de mortalitate a bolii) inainte sa se instaleze imunitatea comunitatilor. Imunitatea de turma a fost promovata de experti in Suedia si (mai devreme in pandemie) in Marea Britanie, cu rezultate devastatoare.

Totusi, visul imunitatii de turma si protectia pe care o infectie cu Covid-19 sau un test de anticorpi pozitiv promite sa o asigure au pus stapanire in randul publicului. Pe masura ce imunitatea colectiva nu isi face efectul, rationamentul supravietuirii unei infectii cu Covid-19 (fara efecte secundare grave) este dubla: supravietuitorii nu se vor mai infecta si nu vor reprezenta o amenintare de transmitere a virusului in comunitati, la locurile de munca si in familie.

Unele studii spun ca s-ar putea obtine imunitatea de turma pana la inceputul anului 2021

Desi studiile si rapoartele recente au pus deja sub semnul intrebarii capacitatea noastra de a obtine imunitatea de turma, se pastreaza totusi o speranta implicita ca aceasta este posibila. In ultimele saptamani, experti medicali de varf au presupus ca cresterea actuala a cazurilor ar putea duce la imunitatea colectiva pana la inceputul anului 2021, iar o opinie din 6 iulie de pe Wall Street Journal a fost la fel de optimista.

Aceasta gandire optimista este, totusi, daunatoare. Risca sa promoveze un comportament rau. Rarele, dar problematicele „petreceri Covid”, unde oamenii se aduna pentru a se infecta in mod deliberat cu virusul si adunarile mari fara masti, sunt considerate de unii drept cea mai rapida cale de iesire din pandemie, atat la nivel individual cat si la nivel comunitar. Cu toate acestea este bine sa vedem si dovezile stiintifice importante care contesta aceste idei.

In primul rand, traiectoria unei infectii moderate urmata de o reinfectie severa sugereaza ca acest nou coronavirus ar putea impartasi unele tendinte ale altor virusi, cum ar fi febra denga, unde se pot observa simptome mai severe de fiecare data cand este contractata boala.

In al doilea rand, in ciuda sperantelor stiintifice pentru imunitatea de anticorpi sau celulara, severitatea celui de-al doilea atac al pacientilor reinfectati cu Covid-19 sugereaza ca astfel de raspunsuri nu pot fi atat de solide pe cat speram.

In al treilea rand, multe persoane isi pot lasa garda jos si se pot relaxa total dupa ce au fost infectate, deoarece cred ca sunt fie imune, fie incapabile sa contribuie la raspandirea virusului in comunitate. Dupa cum demonstreaza cazul pacientului reinfectat de doua ori in trei luni, aceste ipoteze risca atat sanatatea proprie, cat si sanatatea celor din apropierea lor.

In cele din urma, daca reinfectarea este posibila pe o perioada atat de scurta, exista implicatii pentru eficacitatea si durabilitatea vaccinurilor dezvoltate pentru combaterea bolii.

Daca pacientul reinfectat nu este, de fapt, o exceptie, ci dovedeste in schimb regula, atunci multe persoane ar putea sa ia Covid-19 de mai multe ori cu o severitate imprevizibila.

Fara siguranta imunitatii individuale si de turma, continua munca grea de a depasi impreuna aceasta pandemie. Eforturile noastre trebuie sa depaseasca simpla asteptare a tratamentelor si a vaccinurilor eficiente. Aceste eforturi trebuie sa includa prevenirea continua prin utilizarea de masti de fata dovedite medical, scuturi de fata, spalare pe maini si distantare fizica, precum si testare la scara larga, urmarirea si izolarea cazurilor noi.

Aceasta este o boala inedita: trebuie sa fim atenti la adevarurile inconveniente pe masura ce apar. Imunitatea naturala de turma este cu siguranta departe de intelegerea noastra completa. Nu putem sa ne punem sperantele in ea.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole