4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Incalzirea globala 2018: Tot ce trebuie sa stii despre schimbarile climatice

Incalzirea globala 2018. Clima Pamantului s-a schimbat de multe ori de-a lungul istoriei. Doar in ultimii 650.000 de ani au fost sapte cicluri de avansare si retragere glaciara, ultima era inghetata incheindu-se brusc in urma cu 7.000 de ani, cand a inceput era climatica moderna, dar si civilizatia umana.

Majoritatea acestor schimbari climatice sunt provocate de mici variatii in orbita Pamantului, care schimba cantitatea de energie solara pe care planeta noastra o primeste.

Actualul proces de incalzire globala este foarte important, scrie NASA, deoarece in mare parte pare sa fie rezultatul activitatii umane din ultimii 70 de ani. Satelitii si alte metode moderne de masurare permit cercetatorilor sa adune numeroase informatii despre planeta noastra si clima acestuia, iar toate datele indica o incalzire a climei.

Incalzirea globala 2018: Doar cu un grad Celsius mai cald

Temperatura medie de la suprafata Pamantului a crescut cu 1,1 grade Celsius fata de sfarsitul secolului al XIX-lea, o schimbare provocata de acumularile de dioxid de carbon, dar si de alte substante care au ajuns in atmosfera in urma industrializarii.

O mare parte din incalzirea globala a avut loc in ultimii 35 de ani, iar 16 dintre cei mai caldurosi 17 ani de cand se fac masuratori au fost cei din 2001 pana in prezent. In 2016, opt din cele 12 luni ale anului, din ianuarie pana in septembrie, cu exceptia lunii iunie, au fost cele mai calduroase din istorie.

Anul 2018 se anunta a fi, de asemenea, unul foarte calduros.

Incalzirea globala 2018: Oceane mai calde, gheata mai putina
Oceanele au absorbit tot mai multa caldura, iar apele sunt cu cateva fractiuni de grad Celsius mai calde decat in 1969, scrie Agentia Spatiala Americana.

Calotele glaciare din Groenlanda si Antarctica si-au pierdut mult din masa. Potrivit NASA, cele doua regiuni au pierdut peste 300 de kilometri cubi de gheata in doar cativa ani, intre 2002 si 2005.

Ghetarii se retrag peste tot in lume, din Alpi, pana in Himalaya, in Muntii Stancosi si in Alaska.

Imaginile din satelit arata ca suprafata acoperita de zapada in fiecare inceput de primavara este tot mai mica in Emisfera Nordica, dar si ca zapada se topeste mai devreme.

Incalzirea globala 2018: Fenomene extreme

Efectele schimbarilor climatice asupra mediului pot fi observate si, in multe cazuri, sunt deja resimtite. Incalzirea globala a schimbat felul in care animalele migreaza, dar si ritmul vegetal.

Potrivit specialistilor in domeniu, fenomenele meteorologice vor deveni tot mai extreme in urmatoarea perioada, dar vor varia in functie de regiune si de nivelul de gaze de sera care vor ajunge in atmosfera.

Un lucru este cert: temperaturile vor continua sa creasca. Nu vor creste, insa, uniform in toata lumea. Durata anotimpurilor calduroase va creste, astfel ca plantele vor avea mai mult timp la dispozitie sa se dezvolte.

Astfel, numarul lunilor fara inghet va fi si el mai mare. De asemenea, nivelul precipitatiilor va fi si el influentat. Precipitatiile abundente vor mai dese, insa precpitatiile totale vor scadea.

Seceta si valurile de caldura vor deveni o problema.

Incalzirea globala 2018: Super-gaze de sera la tropice

Atmosfera Pamantului este ca o patura, ajutand la retinerea caldurii primite de la Soare. Efectul de sera face din Pamant o planeta locuibila, insa in zonele tropicale oceanice caldura trece tot mai greu de atmosfera.

”Vaporii de apa sunt tot gaze de sera. Cand o cantitate mare a acestora este in aer, prinde tot mai multa caldura, pe care o radiaza spre suprafata”, a spus Mark Richardson, un cercetator care studiaza fenomenul.

Caldura produce si mai multi vapori de apa, care acumuleaza si mai multa caldura si tot asa. Devine o bucla”, a mai spus acesta.

Oamenii de stiinta cred ca un proces similar a jucat un rol-cheie in ceea ce s-a intamplat pe planeta Venus. In urma cu cateva miliarde de ani, un nivel ridicat de dioxid de carbon in atmosefera venusiana a captat atat de multa caldura incat oceanele de pe aceasta planeta pur si simplu au fiert si s-au evaporat.

In prezent, suprafata planetei Venus este atat de fierbinte incat poate topi metale precum plumbul.

Incalzirea globala 2018: Tot ce trebuie sa stii despre schimbarile climatice

Sursa: greatnews.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours lately, yet I never discovered any fascinating article like yours. It’s lovely value sufficient for me. In my view, if all web owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the net will probably be a lot more useful than ever before.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole