Aurul rosu al gastronomiei creste pe campurile din Gorj. Vorbim despre sofran, numit astfel din cauza pretului: se vinde si cu 14.000 de euro kilogramul. Adus in Europa de spanioli, condimentul este cultivat aici tot de un iberic.
Originar din Orientul Mijlociu, sofranul creste acum si pe dealurile din Gorj. La fel de exotic precum condimentul, spaniolul Guzman Aparitio a cumparat 15 hectare de teren in comuna Bustunchin. Nu a inceput sa le cultive pe toate, pentru ca l-ar fi costat 45.000 de euro. Bani pe care i-ar recupera totusi rapid.
„In piata de desfacere, aici in Spania, de exemplu, se vinde cu 8.000 de euro kilogramul si in Europa este in jur de 14.000 pe kilogram”, spune Guzman Aparitio, investitor spaniol.
Bucatarii confirma. Sofranul este lux si delicatesa. Spaniolii il folosesc la paella, careia ii da culoarea galben-rosiatica specifica. Italienii il adauga in celebrele lor risotto-uri, iar indienii il pun si la dulciuri.
„Este intr-adevar mai scump decat caviarul, decat vita kobe si decat aurul. Il folosim foarte rar, il folosim la mese speciale pentru ca are o aroma delicata si nu toata lumea stie sa aprecieze”, spune Claudia Turbatu, bucatar sef.
Desi se astepta sa nu aiba productie in primul an, spaniolul a recoltat din Gorj 200 de grame de sofran. Localnicii din Bustuchin, deveniti cultivatori de condiment exotic, sunt incantati. Investitorul a infiintat o cooperativa in comuna. Localnicii care vor sa cultive sofran se pot asocia cu el, iar ibericul le va asigura piata de desfacere.
„L-am pus destul de bine, cum ne-a invatat si pe noi domnul spaniol si am muncit, le-am pus ca lumea si vedeti cum a iesit”, spune unul dintre localnici.
„Ne bucuram ca mai avem si noi un loc de munca, ca pe langa tineret mai putem si noi sa mai muncim”, adauga un alt localnic.
Guzman Aparitio, care are o afacere identica in Spania de 25 de ani, stie ca este nevoie de multa rabdare. Fiecare floare de sofran produce doar trei stamine, care sunt culese cu mana si apoi uscate. Pentru un gram de praf de condiment este nevoie de sute de firicele fine. Iar pentru a obtine un kilogram de sofran este nevoie de recolta de pe patru hectare.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Sursa: digi24.ro
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: