Una dintre cele mai importante investitii pe care trebuie sa le faceti, dupa ce ati achizitionat un teren, este cea de imprejmuire a bucatii de pamant. Indiferent de constructia care se va face, casa permanenta, casa de vacanta ori un simplu foisor, protejarea propriului teren reprezinta garantia ca munca depusa nu va fi distrusa peste noapte.
Astfel, alegerea si instalarea corecta a unui gard va va ajuta sa si economisiti bani, iar tipul de gard poate fi ales in functie de arhitectura casei, suprafata avuta sau preferinte.
Va prezentam asadar, un ghid util, in 5 pasi, care sa va ajute in conceperea unui plan bine structurat:
1. Autorizatia de constructie
Ati cumparat terenul, in acte sunteti proprietar si aveti dreptul sa faceti ce doriti…conform legislatiei in vigoare. Autorizatia de constructie nu este necesara doar in cazul cladirilor, ci si a gardurilor. Orice tip de gard ar delimita o proprietate trebuie sa aiba acest act si, implicit, un proiect realizat de catre un architect. Exceptate de la lege sunt imprejmuirile care nu au nevoie de fundatie, sunt usor de mutat si pot fi facute din lemn sau sarma, iar un astfel de panou gard puteti gasi pe site-urile de specialitate. Pentru informatii actualizate este bine sa va adresati autoritatilor locale.
2. Integrarea gardului in peisajul local
Orice tip de constructie am face este important sa acordam o atentie sporita si habitatului in care se va regasi aceasta. De aceea, imprejmuirea terenului trebuie sa tina cont de natura functionala si estetica. Luati in calcul pozitionarea gardului fata de limita proprietatii. Ca sa nu luati din spatial gradinii, puteti face constructia pe hotar, adica pe terenul a doua proprietati invecinate, doar cu acordul scris al partilor.
3. Alegerea tipului de gard
O alegere importanta, care va ramane multi ani cartea de vizita a casei dumneavoastra. Atunci cand ne uitam pe brosuri, cautam prin magazine ar fi bine sa tinem cont de scopul imprejmuirii, buget, tipul de teren avut si intretinerea gardului. Marii producatori pun la dispozitie o gama variata, fie cele din sarma(sudata, impletita, bordurate), din lemn, zidarie, fier forjat, placi prefabricate din beton, s.a.m.d. Combinatiile sunt multiple si ele, iar cu ajutorul unui profesionist totul va parea o joaca de copii. Astfel, veti avea mai multa energie sa alegeti materialele potrivite pentru viitoarea casa precum: zidarie, rigips, acoperis, geamuri, parchet, etc.
4. Inaltimea gardului
Dupa ce ne-am hotarat asupra tipului de gard, este important sa avem in vedere si inaltimea sa. Ganditi-va ce doriti sa protejati, cat de feriti vreti sa fiti de ochii curiosilor si la partea estetica, cum se va armonia cu restul constructiei. Nu uitati ca stalpii de sustinere, metalici sau din lemn, sa ii protejati impotriva coroziunii.
5. Fundatia
Orice constructie nu se poate face fara o fundatie temeinica. Dupa o analiza atenta
a unui specialist care va face un studiu geotehnic veti stii care sunt caracteristicile viitoarei fundatii.
De exemplu, un gard masiv va avea nevoie de o fundatie pe masura, cu adancimea recomandata, preferabil sub limita de inghet.
Asteptati-va la costuri ridicate, chiar si neasteptate atunci cand faceti un gard. Insa, treaba bine facuta si materialele de calitate vor asigura un gard care va ‘’sta in picioare’’ timp indelungat.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: