Lipsa unui dinte sau a unei masele este o problema ce trebuie rezolvata cat mai rapid cu putinta, avand in vedere efectele care pot aparea la nivelul intregii danturi, dar si la nivelul maxilarului. Spatiul gol, acolo unde ar fi trebuit sa se afle un dinte, poate sa conduca la deteriorarea maxilarului si, in consecinta, la modificarea fizionomiei fetei. Tocmai de aceea, daca trebuie sa recurgi la o extractie dentara, urmatorul lucru la care ar trebui sa te gandesti este apelarea la un implant dentar.
Alegerea dintre o proteza si un implant dentar se poate dovedi a fi una destul de importanta, dar nu atat de dificila daca ai toate datale problemei pe masa. Care sunt asemanarile si diferentele dintre cele doua variante si care optiune e cea mai buna, afli din randurile de mai jos.
Pretul
Cum costul unei danturi sanatoase poate fi destul de ridicat, nu este de mirare ca multi oameni se gandesc in primul rand la aspectul financiar, inainte de a face o alegere. In mod normal, proteza dentara are un pret de pornire mult mai mic, comparativ cu al implantului dentar. Totusi, pe termen lung, proteza implica si alte costuri decat cel de inceput, precum costurile referitoare la igienizare, consolidare prin adeziv aplicat periodic, dar si posibilitatea de a o inlocui dupa cativa ani. Implantul este o solutie mult mai stabila si, desi are un cost intial mai ridicat, te scuteste de multe dureri de cap ulterioare. Dar pretul banesc este doar o parte a costului pe care il platesti, pentru ca intervine si latura sociala. Proteza prezinta riscul de a aluneca in orice moment, ceea ce te poate pune in situatii jenante. Totodata, exista posibilitatea sa nu mai poti consuma unele dintre alimentele tale preferate, daca porti proteza, iar ingrijirea de care aceasta are nevoie este iesita din comun. Asadar, raportat la implicatiile din punct de vedere al costului, chiar daca investitia financiara initiala este mai mare in cazul implantului, acesta se va dovedi a fi mai rentabil pe termen lung si va implica mai putin efort de intretinere.
Durabilitatea si intretinerea
In general, durata de viata a unei proteze dentare este de maxim 15 ani, iar minimul porneste de la 5 ani. Totusi, in medie, oamenii care folosesc proteze le schimba dupa 5-10 ani. Chiar daca poate parea o perioada destul de lunga, avand in vedere eforturile de intretinere si sacrificiile implicate, timpul in care te poti folosi de o proteza este destul de restrans. Pe de alta parte, implantul dentar are o rezistenta mult mai indelungata, iar garantia pe care clinicile stomatologice o ofera pleaca de la 25 de ani. In cazul in care persoana care apeleaza la implant este una preocupata de sanatatea acestuia si se ingrijeste permanent de bunastarea lucrarii, implantul poate rezista mult mai mult timp. Din punct de vedere al modalitatilor de intretinere, proteza reprezinta o alternativa mult mai complicata, pentru ca implica renuntarea la anumite medicamente si indepartarea ei in fiecare seara. Proteza trebuie tinuta intr-o solutie de igienizare.
Perioada de acomodare si riscuri
In cazul protezei dentare, de regula, este necesara o perioada de acomodare pentru persoana care o poarta. Gingiile nu se adapteaza mereu rapid la noul musafir, astfel ca pot aparea sangerari si disconforturi, pana cand se trece peste perioada de adaptare. In cazul implantului dentar, aceste riscuri nu exista, iar perioada de acomodare nu este necesara. Singurul efort pe care trebuie sa il depui este acela de a vizita stomatologul o data la sase luni, pentru sedinte de igienizare profesionala.
Asadar, chiar daca te va costa initial mai mult sa apelezi la un implant dentar decat la o proteza, aceasta alegere este una care iti va aduce beneficii mai mari pe termen lung. Proteza necesita timp de adaptare si o ingrijire foarte atenta, in vreme ce implantul este usor de ingrijit si nu implica eforturi sau sacrificii deosebite.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: