4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Iedera, o planta decorativa cu proprietati medicinale

Iedera (Hedera helix) este o planta taratoare sau agatatoare, vesnic verde, cultivata ca planta decorativa sau cu scop terapeutic. Aceasta creste in locuri umbroase si cu umiditate crescuta, prin paduri, stanci si soluri calcaroase.

In anul 2010, iedera a fost desemnata planta anului, iar criteriile de selectie au luat in calcul atat puterea vindecatoare dovedita a plantei, cat si istoria culturala si medicala interesanta.

Originea denumirii botanice (Hedera helix) provine din greaca „hédra” care inseamna pozitie si „Heli” deriva din verbul „helissein” care inseamna a se roti. Iedera se roteste de jur imprejurul tulpinii copacilor.

Din pacate, actiunea terapeutica a acestei plante este mai putin cunoscuta. 

In scop terapeutic se folosesc doar frunzele, deoarece contin substante precum: hederine, hederozida, rutozid, rutinozid, acid clorogenic, acid etarogenic, acid cafeic, scopolamina, saponine, zaharuri, beta-caroten, alfa-tocoferoli, substante estrogene, o triterpena pentaciclica, saruri minerale.

Frunzele de iedera se recolteaza manual si se usuca in strat subtire, intr-un loc bine aerisit, ia cea mai buna perioada de recoltare este martie, ­aprilie si august;

Datorita substantelor din compozitie, iedera are efect antispastic si expectorant pentru aparatul respirator, analgetic, depurativ, colagog, favorizeaza aparitia menstruatiilor, este analgezic, vulnerar, vasoconstrictor si hemolitic.

Iata in ce afectiuni este indicata iedera:

Iedera se poate folosi in afectiuni respiratorii, bronsite, tuse, inflamatii acute, afectiuni dermatologice, boli de piele (abcese, arsuri, bataturi, celulita, edeme, erizipel, raie, scabie, ulceratii dureroase, vergeturi, veruci), paduchi, boli de ficat, boli de urechi, crampe abdominale, edeme, flux menstrual intarziat, fracturi, insolatii, luxatii, matreata, nevralgii, obezitate, reumatism, sciatica, scurgeri cu sange.

Studiile stiintifice au dovedit ca iedera este extrem de benefica in tratarea tusei. Saponinele din planta au efect antiinflamator, lichefiaza mucusul, calmeaza tusea si usureaza respiratia. Astfel, extractul uscat din frunze poate fi utilizat atat in formele acute de tuse, cat si in bolile inflamatorii bronsice cronice insotite de tuse. De asemenea, extractul de iedera poate fi administrat si copiilor.

Un alt beneficiu important al iederei este acela ca poate trata inflamatiile din organism. Astfel, daca suferi de artrita, guta sau reumatism, poti consuma fie sub forma de ceai, fie aplicate frunze direct pe locul inflamatiei.

In plus, de secole, oamenii foloseau frunzele de iedera pentru a ameliora durerea si infectia ranilor si arsurilor pe piele. Totul se datoreaza proprietatilor antibacteriene. De asemenea, iedera este utile si la ameliorarea disconfortului si iritatiei psoriazisului, eczemei, acneei si a altor afectiuni legate de piele.

Pe langa proprietatile sale antibacteriene, iedera are si efecte antihelmintice si antiparazitare, fiind utila la eliminarea parazitilor intestinali si paduchilor.

Iedera – Metode de preparare si administrare:

  • Ceai: la 250 ml apa se adauga 2 lingurite de frunze si ramurele tinere, se fierb 10 minute, apoi se strecoara. Se beau cate 2-3 cani pe zi.
  • Decoct: la 1 litru de apa se adauga 4 linguri de frunze de iedera si se fierb 15 minute, la foc domol, apoi se strecoara. Se foloseste extern. Tot extern, se poate prepara un ceai concentrat pentru apa de baie: la 5 litri de apa se adauga o mana de frunze si ramurele tinere, se fierb timp de 2 ore, apoi se strecoara si se adauga in cada, unde se va sta timp de jumatate de ora. Plantele ramase se pot folosi pe post de cataplasma calda pe locurile afectate de celulita. Vezi si: Gelul exfoliant cu iedera si grapefruit, reteta eficienta contra celulitei si a vergeturilor
  • Tinctura (din frunze si ramurele tinere maruntite): Intr-un borcan, se adauga frunze de iedera, atat cat incap, fara sa a se indesa, apoi se toarna peste ele alcool alimentar de 70°. Se inchide borcanul bine si se lasa la macerat 2 saptamani, agitandu-se zilnic. La final, se strecoara si se pune in sticlute mici. Se administreaza cate 15-20 de picaturi, de trei ori pe zi, diluate in putina apa. Extern, se poate combina tinctura de iedera cu tinctura de ardei iute, fiind eficienta in celulita, caderea parului si alte afectiuni.

Precautii si contraindicatii iedera:

Chiar daca are multe beneficii, iedera poate fi si periculoasa, deoarece poate provoca reactii alergice ale pielii. Totodata, fructele de iedera sunt toxice, in special pentru copii, provocand greata, diaree si voma. Din acest motiv, se recomanda consumarea exclusiv a preparatelor disponibile in farmacii.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole