Ai simtit vreodata ca, orice ai face, simti mereu nevoia de a manca? Ai simtit si ca, daca nu mananci des, te doare stomacul foarte tare? Daca da, e foarte probabil sa ai unul dintre cei mai mari inamici pe care ii poate avea cineva care incearca sa slabeasca. E vorba de “banala” bacterie helicobacter pylori, care traieste si prospera in stomacul tau.
Spun banala nu pentru ca nu ar fi prea periculoasa – poate duce chiar la ulcer si, in cazuri extreme, la cancer – ci pentru ca 60% din locuitorii planetei o au la un moment dat. E adevarat, unii scapa de ea fara sa stie, folosind antibiotice pentru alte afectiuni sau chiar consumand alimente care o elimina, in timp ce altii traiesc toata viata fara sa-i simta efectele directe. De fapt, se estimeaza ca peste 80% din cei infectati cu helicobacter pylori nu au simptome.
Helicobacter pylori este daunatoare pentru stomac
Aceasta bacterie e atat de daunatoare si pentru ca o poti confunda cu arsuri de stomac provocate de alimentatie, intrucat incepe sa-si faca simtita prezenta pe de-a intregul destul de tarziu. Sa mai spunem si ca se raspandeste usor, prin aer, sarut, folosirea aceluiasi pahar si asa mai departe.
Dincolo de pericolele asupra sanatatii, e foarte posibil nici sa nu reusesti sa slabesti atunci cand ai helicobacter pylori. In primul rand, arsurile de stomac pe care le provoaca pot fi “alinate” sau chiar estompate total, pe moment, pur si simplu mancand. Cum insa, de cele mai multe ori, mancarea poate acoperi arsura doar timp de 2-3 ore, s-ar putea sa mananci de foarte multe ori pe zi. Ceea ce, cu exceptia cazului putin probabil in care mananci doar alimente de regim, cu putine calorii, inseamna ca te vei ingrasa. Ce e si mai rau e ca bacteria aceasta te face sa mananci, progresiv, tot mai multa mancare, pe masura ce ti se mareste si stomacul.
Un al doilea mod in care bacteria iti afecteaza stilul de viata si de a manca e ca iti “dicteaza” ce alimente sa consumi mai mult. Astfel, pentru a “combate” pe moment aciditatea ridicata produsa de infectie, vei consuma mai multe alimente “uscate”, precum painea, covrigeii, napolitanele, biscuitii si asa mai departe. Toate pline de carbohidrati cu indice glicemic ridicat, adica exact ceea ce nu e recomandat sa mananci in exces daca vrei sa slabesti.
Tratament contra bacteriei
Partea buna e ca de helicobacter pylori se poate scapa destul de usor. Un tratament de aproximativ 10 zile cu antibiotice si 2-3 saptamani cu pansamente gastrice vor rezolva problema.
Partea proasta – e posibil ca, dupa un timp, sa reapara, caz in care trebuie sa o iei de la inceput, cu antibiotice si mai puternice.
Concluzia este aceasta – daca simti mereu nevoia sa mananci, dictata mai ales de arsurile de stomac pe care le crezi a fi provocate de sucurile gastrice, s-ar putea sa fie altceva, adica helicobacter pylori.
Cel mai bine ar fi sa-ti faci niste analize – te pot scuti de multe probleme si te pot ajuta cand incerci sa slabesti. Desi bacteria o poti detecta si din sange, sigure sunt doar analizele din probele de scaun. Testul costa putin, insa te poate ajuta enorm.
Extractul din seminte de grepfrut. De ce este considerat „antibioticul de origine vegetala”
Sursa: demoiselle.ro
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: