Chiar daca ghimbirul are cel mai puternic gust si cea mai intensa aroma, acesta poate fi consumat sub o multitudine de forme, iar astazi il prezentam intr-o reteta inedita: gem de ghimbir.
Gemul de ghimbir este un desert indicat in aceasta perioada a anului, deoarece este puternic picant si are efect de intarire a imunitatii (datorita cantitatii mari de antioxidanti, care reduc riscul de infectii), de tonic digestiv, antiseptic faringian si stimulent nervos.
Gem de ghimbir. Reteta
Pentru a prepara aceasta reteta, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 230 g de radacina de ghimbir curatata
- 6 cani de apa
- jumatate cana cu suc de lamaie
- 4 cani de zahar
- un pachet de pectina
- un pic de sare
Mod de preparare:
Ghimbirul se marunteste pentru a obtine aproximaiv o cana si jumatate de ghimbir macinat, apoi se pune intr-o cratita cu apa si se fierbe timp de 1 ora. Dupa ce se opreste focul, se toarna continutul in alt recipient, iar cratita se spala bine. Produsul obtinut se toarna inapoi in cratita si se adauga sucul de lamaie si zaharul. Amestecul se tine pe foc pana cand ajunge la starea de fierbere, se tine 1 minut si se adauga pectina. Continutul cratitei se amesteca bine si se tine pe foc inca 1 minut. Dupa ce se ia de pe foc, gemul se amesteca inca 5 minute in timp ce se raceste.
Gemul se toarna in borcane sterile care se inchid ermetic si se pastreaza la loc rece.
Iata cum se procedeaza daca se doreste varianta cu miere:
In loc de zahar, se adauga 300 g miere, care se topeste un pic in baie de abur daca nu este fluida. Intr-un vas se adauga aproape toata mierea, se lasa 2-3 linguri deoparte, iar restul se amesteca foarte bine cu ghimbirul. Se goleste compozitia intr-un borcan sterilizat, se apasa cu lingura pentru a nu ramana goluri de aer, apoi se adauga si restul de miere, formandu-se astfel o pelicula protectoare la suprafata. Se inchide borcanul ermetic si apoi se depoziteaza in camara.
Administrare: Pentru intarirea imunitatii, se consuma o lingurita de gem de ghimbir, dimineata, la micul dejun, fara restrictii de timp.
Sugestie: Zaharul se poate inlocui cu Zahar din Stevie – Green Sugar – Indulceste precum zaharul, dar are 0 calorii si 0 indice glicemic, ceea ce protejeaza organismul de efectele negative pe care le are consumul de zahar.
Tinctura de ghimbir. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: