4.3 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Finisarea baii. Despre adezivi si chituri.

Tot mai multi tineri prefera sa invete sa isi construiasca singuri o casuta, decat sa plateasca munca specialistilor, deseori foarte scumpa si nu mereu profesionista.

Apa, principalul inamic in baie

Iar atunci cand vine vorba de renovare sau finisaj, lucrurile sunt la fel, oamenii prefera sa cumpere materiale mai scumpe si sa lucreze cu propriile maini. Iata cateva lucruri despre adezivi si chituri pentru faianta si gresia din baie.

In baie, apa este principalul inamic, de care trebuie sa se tina cont, caci ea actioneaza si ca fluid si sub forma de vapori si este important sa alegem cele mai bune produse pentru o durata cat mai lunga.

Asadar, asa cum pentru izolarea termica a podului sau mansardei cu polistiren expandat, de exemplu, alegem adezivi polistiren, asa si pentru placile de faianta si gresie din baie trebuie sa gasim adezivul specific.

Chiar daca alegeti sau nu sa finisati sau sa renovati baia pe cont propriu, este absolut necesar sa cunoasteti cateva detalii de baza despre adezivi. Adezivul ajuta la fixarea placilor de gresie si faianta, de acesta depinzand rezistenta in timp a lucrarii din baie.

Adezivii se vor alege in functie de tipul placilor, de materialul pe care se monteaza placile (gips-carton, sapa, mozaic, ciment, lemn, placari ceramice anterioare,etc), dimensiunea placilor, domeniul de exploatare al acestora.

Alegerea adezivilor si importanta chiturilor pentru baie

Prin urmare, placile glazurate, cu strat subtire de glazura la suprafata, sunt absorbante si au nevoie de un adeziv imbunatatit, pe baza de ciment (de clasa C2). Placile portelanate sunt fabricate in masa, nu au straturi in sectiune si au nevoie de un adeziv flexibil (de clasa C2 S1).

La montare, adezivul se va da atat pe placa, cat si pe suprafata pe care urmeaza sa fie montat. Pe placa se da in proportie de 60%, si restul se va da pe perete sau pardoseala. Distanta intre placi si perete sau pardoseala este recomandata sa fie de 2-3 mm.

Pentru ca adezivul sa tina, chiturile de rosturi sunt esentiale in montajul placilor ceramice. Acestea au rol dublu. In primul rand au rol de preluare a socurilor atunci cand cladirea este sub impactul vibratiilor, la cutremure de exemplu. In al doilea rand, au rol de protectie adezivi gresie si faianta (plus strat de suport) contra apei, care se infiltreaza si care poate macina adezivul in timp, lucru care duce la dezlipirea placilor.

Pentru baie, se folosesc chituri pe baza de ciment si pe baza de silicon sanitar. Primele sunt aquastatice si antimucegai si cele siliconice se folosesc la imbinarile dintre pardoseala si perete. Acestea din urma mai pot fi utilizate si pentru etansarea rosturilor la vasul WC sau lavoar, intre marginile acestora si placile de gresie sau faianta.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole