3 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Faringo-amigdalita. Simptome, cauze si tratament

Faringo-amigdalita este inflamatia de natura infectioasa a amigdalelor, care se extinde si asupra mucoasei faringiene (ajungandu-se la faringo-amigdalita), precum si a tesutului limfatic din jurul lor, fiind insotita de dureri faringiene si febra.

Faringo-amigdalita. Simptome

Simptomele faringo-amigdalitei sunt apar in functie de tipul amigdalitei (daca este acuta, subacuta sau cronica), insa principalul simptom constant este durerea de gat. In prima faza, apare o mica jena faringiana, si continua cu dureri de gat, febra, frisoane, uneori greturi si varsaturi, dureri abdominale, inflamarea ganglionilor de la nivelul gatului, care se maresc si sunt durerosi. De asemenea, faringele poate sa fie edematiat si inrosit, iar amigdalele pot avea la suprafata depozite alb galbui. Uneori, simptomele pot fi sugestive pentru cauza de aparitie a inflamatiei.

Daca exista si simptome pseudogripale, congestie nazala si rinoree, stranut si tuse, durere abdominala, se banuieste o infectie virala. Daca pacientul acuza febra, durere faringiana si adenopatie persistenta, cel mai probabil a fost vorba de o infectie bacteriana, declara Dr. Alin Scarlat.

Faringo-amigdalita. Cauze

Trebuie sa stiti ca pentru confirmarea cauzei este necesara analiza exudatului faringian, care indica o cultura pozitiva de streptococ.

Principalele cauze ale aparitiei faringo-amigdalitei sunt infectia acuta sau cronica cu germeni si virusuri. Cele acute sunt in general cele de etiologie virala (aprox. 60-80% din cazuri), cele subacute si cronice de origine bacteriana (aprox. 30%).

-Cele mai frecvente virusuri care dau faringo-amigdalita, sunt: Virusul herpes simplex, Virusul Epstein Barr, Cytomegalovirus, Adenovirusuri, Virusul respirator sincitial, Virusurile Coxackie, Myxovirus influenza, Myxovirus parainfluenzae, Enterovirusuri etc.

-Cele mai frecvente bacterii care dau faringo-amigdalita sunt: streptococul betahemolitic de grup B, care reprezinta cauza cea mai frecventa de amigdalita si cel de grup A; Haemophilus influenzae, Corynebacterium diphteriae, Gonococul, Stafilococul auriu.

Aceasta infectie poate fi transmisa foarte usor, pe cale aeriana, prin picaturi de saliva expulzate in cursul tusei, stranutului sau chiar vorbitului. De asemenea, bolnavul este foarte contagios inca din perioada de incubatie a bolii si poate ramane astfel chiar si dupa ce boala a debutat. Contagiozitatea se mentine pentru aproximativ 2 saptamani. Exista si cazuri in care persoanele sunt doar purtatoare de bacterii cu potential patogen, dar care nu fac boala. Aceste persoane se numesc purtatori sanatosi si pot infecta, la randul lor, alte persoane.

Faringo-amigdalita. Tratament

In primul rand, tratamentul de electie al amigdalitei bacteriene este reprezentat de antibiotice. Exista si infectii bacteriene care pot trece de la sine, in absenta unui tratament corespunzator, insa acesta este recomandat pentru evitarea complicatiilor (otita, sinuzita, abcesul periamigdalian, abcesul retrofaringian, endocardita reumatismala si glomerulonefrite). In schimb, faringo-amigdalitele de natura virala nu necesita un tratament antibiotic, ele fiind autolimitate, iar vindecarea dispare in 4-5 zile.

In al doilea rand, tratamentul consta in repaus la pat, masuri igieno-dietetice, cu alimentatie usoara bazata pe alimente semisolide, ceaiuri calde, compoturi, gargara cu apa sarata si evitarea contactului cu persoane sanatoase, deoarece boala este contagioasa.

Cititi si:

Ce sa faci daca ai amigdalele umflate. 7 remedii din natura

10 remedii naturiste care te scapa de amigdalita

Rinofaringita. Ce este si cum o putem trata naturist

Cum tratezi naturist alergia nazofaringiana

Faringita. Cum scapi de „rosu in gat” cu remedii naturiste

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole